Vogels kijken op de Slikken van de Dortsman

Het was al héél lang geleden dat ik de Slikken van de Dortsman bezocht. Ooit ging ik er zeepieren steken als bijverdienste. Zeevissers gebruiken de pieren als aas om mee te vissen. Zeven cent per pier verdienden we. Eén keer moest ik mijn opbrengst overmaken aan het Ministerie van Justitie: ik stond niet ver genoeg uit de dijk en dan krijg je een bekeuring. Later ging ik mee op vogelexcursie, want als het hoog water wordt, drommen er duizenden wadvogels samen in de bocht van een dijk. En om die reden bezocht ik dit weekend deze locatie. Ik was benieuwd of je nog kunt vogels kijken op de Slikken van de Dorstman. En ik ontdekte dat dat beslist nog kan.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken op de Slikken van de Dortsman

Overal rond de Oosterschelde vallen bij eb uitgestrekte stukken slik droog en zo ook op de Slikken van de Dortsman. Tot zover het oog reikt zie je slik. Zolang het laag water is, zie je hier en daar een steltloper. Maar zodra het vloed wordt en het water gaat stijgen, drommen de wadvogels samen. Ze vormen grote groepen en wachten geduldig tot het water weer gaat zakken en ze weer naar voedsel kunnen gaan zoeken op het slik.

Vanaf de dijk had ik een weids uitzicht over het natuurgebied. De slikken liepen langzaam maar zeker onder water. In de bocht van de dijk heeft zich in de loop van de jaren een kweldergebiedje gevormd en dat loopt zelden onder water. Een ideaal gebied voor de wadvogels om uit te rusten. En precies voor dat gebied ging ik op de dijk staan en observeerde ik wat er gebeuren zou.

Al toen ik arriveerde dobberde er een grote groep watervogels op de Oosterschelde. Rotganzen, smienten, pijlstaarten, bergeenden, wilde eenden en zelfs een paar slobeenden zwommen er rond. Af en toe kwamen groepjes rotganzen van elders invliegen. Op het slik voor het kwelder stond een grote groep scholeksters. Keek ik goed, dan kon ik ook de tureluurs, bonte strandlopers, wulpen, zilverplevieren en steenlopers onderscheiden. Het viel me op hoeveel pijlstaarten er zwommen. De pijlstaart, en zeker het mannetje, vind ik één van de meest sierlijke eenden die je op en rond de Oosterschelde kunt zien. Een groepje zilverplevieren vloog over. Wat wulpen en smienten kwamen vanuit de richting van Sint-Maartensdijk aanvliegen en landden in het kweldergebied. Zo rond hoog water staat er vaak minder wind, en dat was ook op de Slikken van de Dortsman het geval. Het was in die zin heerlijk toeven op de zeedijk.

vogels kijken op de slikken van de dortsman uitsnede 13

Een mooie toegift

Aan alles komt een eind, en zo ook aan mijn bezoek aan de Slikken van de Dortsman. Toch was daarmee mijn avontuur nog niet ten einde. Ik besloot namelijk om niet langs de Oosterschelde terug naar mijn auto te wandelen. Nee, ik stak de zeedijk over en wandelde langs de akkers terug. Dat klinkt niet spannend, maar dat werd het wel. Ik zag namelijk twee of drie kleine zangvogels voor me uit vliegen. Ik kon ze niet thuis brengen, maar eentje klom al snel naar boven in een verdorde plant. Dat bleek een winterkoning te zijn. Maar die andere zangvogel, die pal naast hem zat, was beslist geen winterkoning. Maar hij was niet veel groter, sterker nog, misschien was hij nog wel kleiner dan een winterkoning! Aan de tekening op de kop zag ik meteen dat het iets bijzonders was. Ik dacht aan een graszanger en dat bleek het ook te zijn. Het bleken er zelfs twee te zijn, waarvan er eentje zich wat langer aan de wereld vertoonde. Toen dook hij in het gras en liet zich alleen nog vliegend zien, te kort om vast te kunnen leggen. Een memorabele afsluiting van mijn bezoek aan de Slikken van de Dortsman.

Praktische informatie over vogels kijken op de Slikken van de Dortsman

Je bereikt de Slikken van de Dortsman door in je navigatie in te toetsen: Gemaalweg, Sint-Maartensdijk (coördinaten 51°33’22.0″N 4°01’51.0″E). Aan het eind van de Gemaalweg kun je de auto parkeren en moet je te voet verder. Steek de zeedijk over en geniet van het weidse uitzicht over de Oosterschelde. Om het kweldergebied te bekijken wandel je naar rechts langs het water.

De beste tijd om wadvogels te kijken is twee tot drie uur voor hoog water. Dan worden de vogels door het wassende water naar de zeedijk gedreven. Ze verzamelen zich dan in en voor het kweldergebied langs de dijk.

Je kunt de wadvogels prima vanaf de zeedijk bekijken. Je hebt niet meer nodig dan een verrekijker. Een telescoop is natuurlijk altijd handig om ook de verst zittende vogels te kunnen onderscheiden.

jako van gorsel de visdief

Het is me niet helemaal duidelijk of je de Slikken van de Dortsman nog mag betreden. Ik denk het niet. De slikken voor gemaal De Noord zijn volgens mij wel toegankelijk. Wil je er een keer wadlopen en vanaf het slik de vogels observeren, controleer dan op de website van Sportvisserij Nederland of dit toegestaan is. Indien niet, dan riskeer je een fikse boete als je toch het slik op gaat. Hou in gedachten dat de vogels gebaat zijn bij zo min mogelijk verstoring. Alle reden dus om je aan de regels te houden.

Blijf je op de zeedijk staan, dan volstaat normaal schoeisel. Zou je een wandeling over het wad willen maken, dan raad ik je aan om laarzen aan te doen. In najaar en winter kan het guur zijn op de zeedijk, trek dus warme kleding aan.

Wil je op het eiland Tholen vogels kijken, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden op het eiland Tholen.

Weekendje weg op Tholen

Maak een fietstocht langs de Oosterschelde en geniet van de wadvogels die samen drommen in de hoogwatervluchtplaatsen. Of maak de oversteek naar de Brabantse Wal op zoek naar spechten en andere bosvogels. Ontdek de mogelijkheden van een weekendje weg op Tholen.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!