Vogels kijken op de Sint-Pietersberg

Vanuit grote delen van Nederland is het een flink eind reizen: de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Maar het is de reis meer dan waard. Je waant je even in het buitenland in het glooiende landschap. Het kalkmassief strekt zich uit over Nederland, Vlaanderen en Wallonië. Door het extensieve beheer vind je hier massa’s bijzondere planten. Die op hun beurt bijzondere insecten aantrekken. In het voorjaar kun je er vooral veel zangvogels zien, maar ook opvallend veel roofvogels. In dit artikel leg ik je uit welke soorten je kunt zien als je gaat vogels kijken op de Sint-Pietersberg.

Vogels kijken op de Sint-Pietersberg

De hellingen van de Sint-Pietersbericht zijn bedekt met een graslanden, akkers en hellingbossen. Op plaatsen waar ze kunnen groeien, vind je kalkminnende plantensoorten. Een unieke omgeving voor Nederlandse begrippen.

Even stilstaan bij een wel heel speciale locatie: de Encigroeve. Voor de mergelwinning is die groeve inmiddels behoorlijk afgegraven en het goede nieuws is: hij is ingericht als natuurgebied. Bezoek deze locatie zeker, want je kunt er de oehoe zien. Je hebt wel een telescoop nodig wil je hem goed in beeld krijgen, maar toch. Een oehoe zie je in de rest van Nederland niet snel…

Terug naar de andere hellingen van de Sint-Pietersberg. Ik beveel je een bezoek in het voorjaar ten zeerste aan. In de periode april en mei kun je er tijdens je wandeling talloze zangvogels horen en zien. Een machtig vogelkoor stijgt dan op. Grasmus, zwartkop, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger, braamsluiper, zwarte roodstaart, spotvogel, tuinfluiter, appelvink, geelgors, grote gele kwikstaart en koekoek laten zich zien en horen. Van de spechtensoorten noem ik de kleine bonte specht en de groene specht. En opvallend veel soorten roofvogels vliegen er rond. Zwarte wouw, buizerd, wespendief, slechtvalk, boomvalk, torenvalk en havik jagen er. Sommige soorten zie je vooral tijdens de trekperiode. Over de trekperiode gesproken… Staat er een oostenwind, dan maak je hier natuurlijk kans op de kraanvogel die soms in grote groepen overvliegt.

In de natte delen rond de Sint-Pietersberg zie je moerasvogels als bosrietzanger en kleine karekiet. In de Encigroeve kun je zelfs de kleine plevier tegenkomen en andere steltlopers als bijvoorbeeld de oeverloper.

Wie de Sint-Pietersberg bezoekt, geniet echter niet alleen van de vogels. Zoals hierboven al aangegeven, er groeit een on-Nederlands bijzondere flora. Vele soorten orchideeën komen er voor. En bijzondere dagvlinders als het staartblauwtje (die ik alleen in Italië wist te filmen zoals je hieronder kunt zien), veldparelmoervlinder, kaasjeskruiddikkopje, bruin dikkopje, scheefbloemwitje en de koninginnenpage.

Wandelschoenen aan dus, en verrekijker mee. Wandel door het Limburgse land en geniet van de Bourgondische cultuur!

Praktische informatie over vogels kijken op de Sint-Pietersberg

De Sint-Pietersberg is bereikbaar via de parkings van het Fort Sint- Pieter, Chalet Bergrust of Plateau Noord, Luikerweg, Maastricht.

De Sint-Pietersberg is de hoogste ‘berg’ van Nederland. Vergeleken met een gemiddeld bergje in de Alpen stelt het niet veel voor, maar toch is het soms flink klimmen en afdalen. Goede wandelschoenen zijn in die omstandigheden aan te raden.

Aan horeca geen gebrek in dit stukje Limburg. Even op Google zoeken levert zo een aantal hits op. Reserveer een tafeltje om zeker te zijn van een lunch of diner.

Beheerder Natuurmonumenten heeft een drietal wandelroutes uitgezet over de Sint-Pietersberg. De laadsnelheid van de website is soms erg traag, even geduld hebben wordt beloond.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Limburg?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!