Vogels kijken op de Shetlands

De ongeveer 100 eilanden ten noorden van Schotland die te samen de Shetlands vormen, zijn een uitgelezen bestemming voor vogelaars. Slecht een klein deel van de 100 eilanden zijn bewoond. Hoewel een trip naar de Shetlands wat voorbereidingen vergt en het klimaat niet altijd even aangenaam, is dit één van de beste bestemmingen om zeevogels te zien. Dit zijn ronduit fantastisch om te zien. Enorme aantallen Noordse Stormvogels, Zeekoeten, alken, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, kuifaalscholver en Jan-van-genten zijn hier te zien. Andere zeevogels die je er vrijwel zeker ziet zijn de Noordse stern, visdief, eider, grote jager, kleine jager, zwarte zeekoet en kortbekzeekoet. In de poelen in het binnenland maak je kans op roodkeelduiker, bonte strandloper, regenwulp en grauwe franjepoot. In het binnenland maak je ook kans op smient en zwarte zee-eend. Speur in de haven van Lerwick de meeuwen af. Grote kans dat de grote of kleine burgemeester ziet.

Belangrijkste vogelgebieden

Hoewel alle eilanden op de Shetlands zich uitstekend lenen om vogels te kijken, beveel ik je de volgende gebieden aan:

Unst. Het noordelijkst gelegen eiland. Hier vind je indrukwekkende kliffen waarvan die kliffen bij Hermaness in het noorden tot de mooiste worden beschouwd. Hier vliegen de zeevogels je om de oren. Voor de kust ligt Muckle Flugga met zijn grote kolonie Jan-van-genten. De toppen van de kliffen worden bevolkt door papegaaiduikers. Op de vlaktes in het binnenland broeden grote en kleine jager. Je ziet hier tevens vogels als goudplevier, tapuit en scholekster. Ik heb verschillende websites geraadpleegd en de meningen zijn unaniem: Hermaness National Nature Reserve moet je bezocht hebben.

Op Fetlar zijn de kliffen weliswaar niet zo indrukwekkend als op andere eilanden van de Shetlands, maaar ook hier zie je Noordse stormvogels, verschillende soorten meeuwen, jagers en alken.

Ook het hoofdeiland Shetland is de moeite waard. Breng in elk geval een bezoek aan Lerwick waar je Jan-van-genten kunt zien jagen. Op de kliffen in de omgeving leven veel zeevogels. In het uiterste zuiden ligt Sumburg Head Nature Reserve waar zich grote broedkolonies bevinden die bovendien goed bereikbaar zijn. Het eiland Mousa, op een paar kilometer uit de kust, vind je ook goed bereikbare broedkolonies.

Op Noss, 5 kilometer ten oosten van Lerwick gelegen, kijk je tegen 180 meter hoge kliffen op. Jan-van-genten, Noordse stormvogels, drieteenmeeuwen, zeekoeten bevolken de rotsen. Op de toppen van de kliffen broeden kleine jager, grote jager en papegaaiduiker. Frater en oeverpieper zijn zangvogels die je er ziet. Noss National Nature Reserve wordt ook beschouwd als een niet te missen eiland.

Praktische informatie over vogels kijken op de Shetlands

De Shetlands bereik je per vliegtuig vanuit Aberdeen. Maar je kunt hier ook scheep gaan op de ferry.

De beste periode om te gaan vogels kijken op de Shetlands is het voorjaar en de zomer.

De Shetlands liggen halverwege Noorwegen en IJsland en wordt omringd door de Atlantische Oceaan. Het weer kan er elk moment omslaan. De regen kan plots weggevaagd worden door de intense zon. Maar de warme zonnegloed kan even plots schuil gaan achter dikke mist of achter regenwolken. Hou daar dus rekening mee met je kledingkeuze. Lichte en toch warme wandelkleding en waterdichte kleding en schoeisel zijn onmisbaar.

Ben je op zoek naar een accommodatie op de Shetlands?
Bekijk dan snel het aanbod op Booking.com.

Let op: ik heb de Shetlands zelf nooit bezocht (helaas). Voor deze website heb ik andere websites geraadpleegd, alsmede een aantal reisboeken.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!