Vogels kijken op de Regte Heide

De Regte Heide, een uitgestrekt natuurgebied bij Goirle in Noord-Brabant, is een fantastisch gebied om een vogelwandeling te maken. Je wandelt door bossen en over heide, waar het in het voorjaar wemelt van de bijzondere vogels. Om of tegen de Regte Heide liggen nog andere natuurgebieden, het Riels Hoefke, de Brakelse Heide en Landgoed De Hoevens. Dat betekent dat je hier makkelijk een dagmars kunt maken. In dit artikel lees je meer over vogels kijken op de Regte Heide.

Vogels kijken op de Regte Heide

Het is Tweede Pinksterdag, een van de laatste dagen van mei, een heel zonnige dag trouwens met veel wind, en we maken een ochtendwandeling over de Regte Heide. We wandelen het gebied in en genieten van het weidse uitzicht. Hier en daar staat een boom, een naaldboom, eik of berk en ondanks de leegte horen we toch veel vogels. Vinken, de boompieper, veldleeuwerik, koekoek, roodborsttapuit, fitis, tjiftjaf, zwartkop, roodborst en natuurlijk ook de boomleeuwerik met zijn kenmerkende lu-lu-lu gejodel. We wandelen over zandpaadjes, passeren de drie korven van een bijenhouder en volgen de bordjes naar de vogelkijkhut. Het vinden van die hut valt nog niet mee, want op sommige kruispunten ontbreekt het bordje en dus houden we rechts aan in de hoop ‘vanzelf’ de vogelkijkhut te passeren. Gelukkig, dat lukt en hoopvol stap ik de hut binnen want ik weet: hier wordt de grauwe klauwier regelmatig gezien. Drie vogelfotografen kijken me aan en leggen me uit hoe de grauwe klauwier zich gedraagt daar voor de hut. Het mannetje vliegt af en aan. Hij landt nu op een tak in de braambos en dan op een paaltje vlak voor de braambos, voor ons: achter de braambos. Ik kijk hoopvol naar buiten en dan plots, zonder enig geluid te hebben gehoord, zit de grauwe klauwier boven in de braambos. Om al heel snel naar zijn vaste paaltje achter de braambos te vliegen. Ik stel mijn camera handmatig scherp en weet de prachtige vogel dwars door de braamtakken vast te leggen.

Even later vervolgen we het pad. Ik zie een meikever tegen een rietstengel op klauteren. Als de grauwe klauwier hem zou zien, dan is het snel gedaan met de kever. Plots hoor ik een grauwe vliegenvanger roepen en al snel daarna zie ik een bonte vliegenvanger naast het pad naar insecten zoeken. Een grote bonte specht roept vanuit het bos, een Vlaamse gaai kruist het pad. Gelukkig: ook hier komt de geelgors voor, ik zie hem zingen vanuit de top van een boom. Torenvalk, buizerd en zwarte kraai zoeken ruzie met elkaar. Voor de hut, in het plasdrasgebied, foerageren wilde eenden, een blauwe reiger en wat kieviten. In de verte hoor ik een wulp jodelen. In veel bomen zie ik spechtengaten, maar de spechten laten het vandaag afweten, op die ene grote bonte specht die zich laat horen na.

Ondertussen zie ik ook de nodige juffers en libellen, meikevers, een mestkever en zelfs wat nachtvlinders rondvliegen.

Praktische informatie over vogels kijken op de Regte Heide

Je bereikt de Regte Heide door de navigeren naar Het Hoefke, Riel (coördinaten 51°30’21.6″N 5°00’57.1″E). Wandel Het Hoefke uit, sla linksaf en vervolg het pad. Je komt nu automatisch op de Regte Heide uit.

De bewegwijzering op de Regte Heide is niet heel best, maar wat geeft het. Lekker dwalen is ook wel eens leuk. Wij hielden waar het kon rechts aan en passeerden op deze manier de vogelkijkhut.

Na de hut beland je op Landgoed De Hoeven en daarna ook in het Riels Hoefke. Hier vind je vooral bos, veelal eiken, maar hier en daar ook beuken, berken en naaldbomen. Speur hier naar spechten en andere zangvogels.

Ontdek nog veel meer vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant: bekijk mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Noord-Brabant.

Wil je eens een ontzettend mooi boek lezen over de Regte Heide? Kies dan voor Op de huid van de heide van bioloog Piet J. van den Hout. Hij beschrijft in dit natuurdagboek zijn zoektocht naar de betovering van de natuur en volgt daarvoor een jaar lang het wel en wee van dieren en planten in dit prachtige natuurgebied.

Natuurhuisjes in de buurt van de Regte Heide

jako van gorsel met verrekijker

De streek rond Goirle, pal tegen de grens met België gelegen, is een natuurrijke streek. Hier rijgen de natuurgebieden zich aan elkaar. En even over de grens kom je ook nog een paar mooie natuurgebieden tegen, zoals het befaamde Turnhoutse Vennengebied. Dit is kortom een prima gebied om eens een weekendje of weekje te vertoeven. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie of zelfs in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?