Vogels kijken op de Perchtoldsdorfer Heide in Natuurpark Föhrenberge

Onder Lainzer Tiergarten, een prachtig bosgebied ten westen van Wenen, ligt de Perchtoldsdorfer Heide daar onderdeel uitmaakt van Natuurpark Föhrenberge. Ook hier tref je heuvels aan met bossen bedekt. Maar voordat je in die bossen terecht komt, wandel je eerst over de Perchtoldsdorfer Heide, genoemd naar het dorp, inmiddels een deel van Wenen, ten westen van de stad. Ik ging een dagje vogels kijken op Perchtoldsdorfer Heide in Natuurpark Föhrenberge.

Denk ik aan heide, dan doemen de vergezichten over een paarse heide op de Veluwe op mijn netvlies op. Of een uitgebloeide heide, want het is immers winter. De Perchtoldsdorfer Heide voldoet helemaal niet aan dit beeld. Hier vind je namelijk kleinschalige weilanden afgewisseld met heggen en struiken. Het viel me op dat de weilanden gemaaid waren, of volledig kaal gegraasd door de schapen (ik meende hier en daar nog schapenkeutels te zien). Dat zal ongetwijfeld gebeuren op de populatie siezels, de Europese grondeekhoorn, te beschermen. Die liggen in december lekker hun winterslaap te houden.

Al meteen nadat ik de parkeerplaats verlaten had, werd mijn aandacht getrokken door geklop hoog in één van de dennen. Nu was één van mijn doelen om een bijzondere spechtensoort te zien (witrugspecht, drieteenspecht of grijskopspecht) dus er kon vandaag geen geklop of spechtenroep veronachtzaamd worden. Dit geklop werd geproduceerd door een grote bonte specht en dat zou de rest van de dag het refrein blijven, nu en dan afgewisseld met het geklop van een middelste bonte specht. Je snapt nu al wel dat ik mijn doelstelling wat betreft de spechten in zijn geheel niet heb bepaald. Maar ik heb wel prachtige waarnemingen van de middelste bonte specht gedaan! Moet ik in Nederland behoorlijk veel moeite doen om een middelste bonte specht in beeld te krijgen, hier rond Wenen zijn ze bijna even talrijk als de grote bonte specht. Een boomklever meldde zich en in de verte hoorde ik grote lijsters ratelen en dus liep ik die richting in.

Groepjes putters vlogen op uit de struiken. En toen passeerde ik een heg waarin twee vogelvoerstations waren opgehangen. Koolmees, pimpelmees, glanskop en boomklever vlogen af en aan. Plots landde er ook nog een geelgors in de kruin van een boom. En lieten de groenlingen zich zien. En joeg een middelste bonte specht, mijn eerste van de ochtend, door het bosje. Van zo dichtbij zag ik nog nooit een middelste bonte specht!

Verder ging mijn tocht, in de richting van het bos. Putters wolkten boven de kleinschalige wijngaarden. Van uit de verte ergens in het bos liet een zwarte specht zich horen. En ook hier weer overal het kloppen van de grote bonte spechten en af en toe het getjoep van een boomklever. Ik besloot links aan te houden en zag voor de bosrand opnieuw twee geelgorzen die zich nu echter uit de voeten maakten. Die zou ik niet meer tegenkomen. In de wijngaard zochten roeken, bonte kraaien en kauwtjes naar voedsel. Een heggenmus liet zich in een braamstruik zien. En daar zag ik zwarte eekhoorns lopen. Zo snel, dat ik ze niet kon filmen. En ook hier weer grote bonte specht en middelste bonte specht in actie.

Van een vriendelijke voorbijganger kreeg ik de tip om verder het bos in te wandelen. Ik zou uiteindelijk in een oud bos uitkomen. En inderdaad, al snel stond ik tussen huizenhoge beuken en even verderop even hoge eiken. Wat een prachtig bosperceel! En in het eikenbos zag ik twee groene spechten rond vliegen. Even later vloog er één op van het pad. Hij verstopte zich achter een tak om een ogenblik later in het bos te verdwijnen. Ik klauterde omhoog en stuitte opnieuw op twee voederstations. Hier zag ik een witkopstaartmees, in een flits, en weg was hij. Koolmees, pimpelmees, glanskop en boomklever vlogen af en aan naar het voederstation. Een middelste bonte specht hing aan de vetbollen. De grote bonte spechten zaten achter elkaar aan. En opnieuw in de verte de roep van een zwarte specht.

Ik volgde het pad dat door het bos kronkelde. Kwam weer uit op de heide waar ik de wroetsporen van wilde zwijnen bekeek. Ook hier zocht ik naar de veroorzaker van geklop in een boom, je raadt het al: grote bonte specht. Even verderop, op de heide, een groepje zangvogels bestaande uit mezen en twee geelgorzen.

Nu naderde ik het beginpunt en ik besloot nog even in het bosje achter de wijngaard te gaan kijken. Middelste bonte specht, putter, vink, sijs en zowaar een appelvink, hoog boven me. De appelvink vloog weg toen ik met veel pijn en moeite mijn camera op hem had gericht. De sijzen stalen hier de show, hoog in een lariks. En toen liet een grote lijster zich uitgebreid zien en dook ook nog eens een groene specht op in een boom met daarin ook middelste bonte specht en grote bonte specht. Drie spechtensoorten in één boom! Een buizerd vloog hoog over, mijn enige roofvogel van de dag. En ik ben de goudvinken nog vergeten te noemen die ik ergens tijdens mijn wandeling over de heide had horen roepen.

De zon ging onder, het werd donker terwijl Wenen nog in het zonlicht baadde. Ben je in Wenen en wil je een pracht van een natuurwandeling maken, dan raad ik je beslist aan om de Perchtoldsdorfer Heide in Natuurpark Föhrenberge te bezoeken. Ik ben rond de eerste heuvels gewandeld, maar het gebied is véél uitgestrekter. Hier wisselen naaldbos, eikenbos en beukenbos elkaar af. En dat met het open landschap lager op de heuvel. Het is al met al een heel afwisselende wandeling.

Praktische informatie over vogels kijken op de Perchtoldsdorfer Heide in Natuurpark Föhrenberge

Je bereikt de Perchtoldsdorfer Heide in Natuurpark Föhrenberge door te navigeren naar: Lohnsteinstraße, Perchtoldsdorf. Op de kruising met de Berggasse bevindt zich de parkeerplaats (coördinaten 48°07’26.5″N 16°15’13.5″E).

De paden in het gebied zijn afwisselend verhard en onverhard. Overharde kruip-door-sluip-door paadjes liggen kriskras door het gebied. Denk je dat je er niet mag wandelen, dan komen andere wandelaars je al tegemoet. Lekker struinen dus!

Hoewel het de dagen voor onze aankomst veel hard geregend, viel het me op dat de paden niet modderig waren. Goede wandelschoenen volstaan hier.

Helaas is dit natuurgebied niet op elk moment van de dag een stiltegebied. Wenen is een miljoenenstad en daar hoort ook een vliegveld bij. Staat de wind ‘verkeerd’ dan vliegen de vliegtuigen over het gebied heen, of er rakelings langs. Je begrijpt: dan hoor je even meer vliegtuig dan vogel.

Natuurhuisjes in Oostenrijk

jako van gorsel met verrekijker

Wenen ligt in Neder-Oostenrijk, een natuurrijk deel van Oostenrijk. Hier vindt je vooral heuvels. Het land is dus voor Oostenrijkse begrippen laag. De Donau stroomt hier en op de oevers vind je hier en daar mooie moerasgebieden. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Oostenrijk, op een rustige locatie en midden in de natuur? Bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Ben je specifiek op zoek naar een vakantieadres in Wenen, bekijk dan het uitgebreide aanbod op Booking.com.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!