Vogels kijken op de Landgoed Heidestein bij Zeist

Zeist is een interessante plaats om vogels te kijken. Roel Bosch schreef eerder een artikel over vogels kijken in en rond Zeist. Natuurlijk gaat hij ook in op vogels kijken op Landgoed Heidestein, maar helaas was ik zelf nog nooit op dit landgoed geweest. Dat moest eens veranderen en dus reed ik naar Zeist om een vogelwandeling te maken over Landgoed Heidestein. Dat smaakte zeker naar meer, dus ik heb me voorgenomen om ook die andere interessante vogelgebieden rond Zeist te gaan bezoeken.

Vogels kijken op de Landgoed Heidestein bij Zeist

We kwamen aanrijden, zetten onze auto stil op de parkeerplaats aan de rand van het landgoed en hoorden toen nog niets. We openden de deuren van onze auto en plots leek het wel of we in een totaal andere wereld terecht gekomen waren. Vuurgoudhaantjes lieten zich horen. Een roodborst zat te zingen. En boven ons kwetterende een grote bonte specht die ook nog eens in een boomtop begon te hakken. En aan de andere kant van de parkeerplaats hoorde ik een boomklever roepen. Dat was meteen een goed begin!

Het was nog vroeg in de ochtend, maar er waren al inwoners van Zeist aan de wandel. Sommigen maakten een praatje. Anderen haalden de schouders op toen duidelijk werd dat ik mijn camera op een grote bonte specht had gericht. Hoe later in de ochtend, hoe meer mensen zich in het bos vertoonden. Landgoed Heidestein is dus best een druk bos.

Voor de mensen kwam ik niet, maar wel voor de vogels. Een zwermpje staartmezen vloog voorbij, vergezeld met pimpelmezen en koolmezen. Er liet zich alweer een vuurgoudhaantje horen! En plots ook een glanskop. En een kuifmees. En in de top van een boom warmde een vink zich op in de zon. Een Vlaamse gaai liet zijn krassende geluid horen en plofte neer tussen de bladeren op de grond. En daar hoorde ik ook nog een boomkruiper.

koolmees uitsnede 1

We wandelden verder, klommen een hek over naar het deel waar honden niet mogen komen. Dat zijn voor mij de meest aanlokkelijke stukken bos, want honden kan ik missen als kiespijn. En toch, het werd opeens stil met de vogels! We kwamen op de heide terecht en daar zitten in de winter in elk geval niet veel vogels. Wel bewonderden we de prachtige schaapskudde die net op dat moment werd verplaatst. Nu dan weer wel een vogel: opnieuw een grote bonte specht die druk aan het hakken was. In de verte meende ik een zwarte specht te horen.

We liepen langs het ven midden op de heide en wandelden langs de bosrand. De bosranden zijn het rijkst aan vogels, want plots belandden we weer in een vogelzwerm. Kuifmees, glanskop, vuurgoudhaan, pimpelmees, boomkruiper en koolmees lieten zich zien. De één wat langer dan de ander. En toen hoorde ik opeens een raaf, maar ik kreeg hem helaas niet te zien. En zag ik opeens ook een havik hoog boven de bomen. Wie gaat vogels kijken op de Landgoed Heidestein bij Zeist die kan elk ogenblik weer een nieuwe verrassing zien.

Praktische informatie over vogels kijken op Landgoed Heidestein

Je bereikt één van de parkeerplaatsen aan de rand van Landgoed Heidestein door te navigeren naar: Hoog Kanje, Zeist of misschien beter: Prins Margrietlaan 338-358 (coördinaten 52°04’40.4″N 5°16’20.3″E). Aan het eind van deze straat is de parkeerplaats.

Delen van Landgoed Heidestein zijn toegankelijk voor loslopende honden en fietsers. Andere delen, het centrale deel, is afgesloten voor honden en fietsers. Hier graast de schaapskudde. De schaapskudde bestaat uit een schitterend schapenras. Zeker het bekijken waard.

In dit centrale deel is ook een kinderroute uitgestippeld met borden waarop raadsels staan.

De paden op het landgoed zijn onverhard. Goede wandelschoenen zijn prima.

Horeca ben ik op mijn tocht over het landgoed niet tegengekomen. Ik heb ook nog op internet gezocht, maar heb niets kunnen vinden. Neem dus voldoende proviand mee.

Landgoed Heidestein is verbonden met andere bos- en heidegebieden rond Zeist. Hier bevinden zich ook een aantal natuurhuisjes waar je kunt verblijven. Bekijk hier de natuurhuisjes rond Zeist.

Tot slot: op Landgoed Heidestein kom je ontzettend veel spechten tegen. Vooral de grote bonte specht, maar ook de zwarte specht laat zich er zien. Soms zie je er één in een boomstam hakken. Ontdek hier waarom spechten in dode bomen hakken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?