Vogels kijken op de Koningsheide bij Arnhem

Ten noorden van Arnhem ligt een bos- en heidegebied dat in de jaren zeventig volledig door brand is verwoest: de Koningsheide. Op twee beuken na lagen alle bomen, jong en oud, in de as. Inmiddels is het natuurgebied helemaal hersteld en kun je er heerlijk wandelen. Ik bezocht het gebied om er vogels te gaan kijken. Het was vroeg in de middag, begin maart, de zon stond hoog aan de hemel en er stond een wind uit het oosten. Dat betekende dat ik het in mijn dikke winterjas flink warm kreeg. En hoewel het in het begin van de middag rustig leek met de vogels, zag ik al met al héél mooie soorten!

Vogels kijken op de Koningsheide bij Arnhem

De Koningsheide is een uitgestrekt natuurgebied ten noorden van Arnhem. Het ontstaan van het gebied gaat terug op de ijstijd. Je vindt in het gebied naald- en loofbos en heide natuurlijk, uitgestrekte heide. Ik maakte een wandeling, maar ik heb zeker niet het hele gebied gezien. Daarvoor stond ik te lang stil om vogels te lokaliseren en te filmen.

De eerste vogel die ik hoorde, was een kuifmees. Ik zag hem niet, maar gelukkig vloog hij wat heen en weer tussen een dennenbosje en een berkenboom. Ik kreeg hem een paar keer kort in beeld. De goudhaantjes die ook in de toppen van de dennen vlogen, kreeg ik echter niet te zien. Die zou ik echter op de terugweg wel te zien krijgen, nu in de top van een berk.

Na een koolmees volgde een glanskop. En toen ontdekte ik smal paadje tussen de bomen en liep ik dat op goed geluk in. En dat paadje bracht me dicht bij een paar ontzettend mooie soorten! Allereerst vink, winterkoning, putter, grote bonte specht en sijs. En toen zag ik opnieuw een vink, maar het bleek wel een appelvink te zijn! Dat is een soort waar ik altijd verrast naar opkijk. En toen de appelvink was gevlogen, meende ik er opnieuw eentje te zien, maar toen ik mijn camera richtte en flink inzoomde, zag ik dat zijn snavel niet die van een appelvink was. Wel die van een kruisbek! Een mannetje, want hij was rood. Dat was de verrassing van de dag!

Verder ging mijn tocht. Ik passeerde een grasveld dat helemaal opengewerkt was door wilde zwijnen. Er waren overigens ook wat molshopen gevormd en daartussen liep een drietal boomleeuweriken rond. Eentje nam zelfs een stofbad op zo’n molshoop. Waarmee het nut van de molshoop ook maar weer eens is aangetoond. Een raaf vloog ondertussen over.

En toen zocht ik de weg terug naar de parkeerplaats. Kort liet een zwarte specht zich horen, die even later opvloog om aan de andere kant van het wandelpad te verdwijnen. Goudhaantjes zochten naar voedsel hoog boven me in een berk. Staartmezen bleven helaas wat op afstand. Roodborsten lieten hun parelende zang horen. Kortom, de vogelwandeling over de Koningsheide was buitengewoon geslaagd!

Praktische informatie over vogels kijken op de Koningsheide bij Arnhem

Je bereikt de parkeerplaats van de Koningsheide door te navigeren naar Koningsweg 35, Arnhem (coördinaten 52°02’13.8″N 5°54’26.9″E).

De wandelpaden over de Koningsheide zijn onverhard. Voor mensen in een rolstoel dus niet toegankelijk. Voor mensen die slecht ter been zijn, ook niet het makkelijkste terrein.

De beste tijd om vogels te kijken op de Koningsheide is vroeg in de ochtend, vlak na zonsopkomst. Dan maak je ook kans om wild te zien.

Het geraas van verkeer is op de Koningsheide zelden helemaal weg. Ten oosten van het gebied loopt de A50. En ten noorden van het gebied racen de leden van Motorclub Arnhem over hun parcours. Ik wandelde op een zaterdagmiddag over de Koningsheide, en hoorde het geluid van de motoren dus duidelijk. Ik vermoed dat het door de week een stuk rustiger zal zijn.

Honden zijn welkom op het gebied, mits aangelijnd. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regel, merkte ik op mijn tocht. Hou je hond(en) aan de lijn, zeker in een bosgebied als de Koningsheide. Hier loopt veel wild rond, en er liggen dus ook jonge dieren in het bos. Is een hond eenmaal op het spoor van wild, of zo’n jong dier, dan wil je het resultaat niet zien.

Vakantiehuisjes rond Arnhem

vakantiehuisjes in wenen

De omgeving van Arnhem leent zich prima voor een weekendje of midweek weg. Voor toeristen valt er veel te ontdekken in en rond de stad. Natuurlijk is er een bekende dierentuin te vinden. Maar ook de bewogen geschiedenis van Arnhem heeft zijn sporen achtergelaten. En ook het natuurschoon mag er zijn. Wil je eens een paar dagen doorbrengen in deze omgeving, bekijk dan het aanbod van vakantiehuizen op natuurhuisje.nl eens. Deze huisjes staan op rustige locaties midden in de natuur. Perfect voor de natuurliefhebber.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!