Vogels kijken op de Goudplaat

Hij steekt als de punt van een patatzak het Veerse Meer in, richting het zuiden: de Goudplaat. In dit natuurgebied nabij Kamperland op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland wandel je door loofbos, langs het Veerse Meer en door halfopen weilanden waarin flinke struikpartijen groeien. Deze combinatie aan biotopen staat garant voor heel veel vogels, zeker in het voorjaar wanneer de zangvogels actief zijn. Onlangs maakte ik er een wandeling en ging ik vogels kijken op de Goudplaat. In dit artikel lees je meer over deze wandeltocht.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken op de Goudplaat

Het was half mei dat ik het gebied met Sjaak bezocht. Vanaf de parkeerplaats wandelden we het bos in waar al meteen roodborst, zwartkop en de koekoek hoorden. De koekoek zagen we even later in de top van een hoge boom zingen. We sloegen linksaf en passeerden een ven. Grote zilverreiger, kleine zilverreiger en blauwe reiger foerageerden in de uiterste hoek voor ons. Even later vloog de blauwe reiger op, evenals zijn witte soortgenoten. De blauwe reiger verdween links van ons, terwijl de twee andere reigers besloten om in een boom uit te rusten. Ze lieten ons gegaan, maar toen we het duo passeerden, vlogen ze toch weer op. Sjaak reageerde enthousiast op een dodaars met een wel heel rode kop; helaas was de dodaars al tussen het riet verdwenen toen ik hem wilde bekijken. Vanaf de rietkraag zongen kleine karekiet en rietzanger.

Vlak voordat we de halfopen vlakte op wandelden, vluchtten drie reeën voor ons uit dieper het bos in. Hadden we die maar eerder opgemerkt, dan hadden we er stilletjes naar toe kunnen sluipen. En toen stonden we plots in weldadig zonlicht: we liepen de vlakte op, de brede oever van het Veerse Meer die begroeid is met gras en struiken. Hier zagen we meteen al een groenling zitten. Merels vlogen in het rond, evenals de zanglijsters. Een groepje kneuen vloog op, een fitis zong uit volle borst evenals zijn neef de tjiftjaf. En opvallend: in een aantal struiken hoorden we de tuinfluiters en spotvogels zingen. En ook hier aldoor de koekoek.

Een buizerd vloog hoog over en toen kwam Sjaak terug wandelen. Hij was bij het water geweest en had daar een middelste zaagbek, bergeend, scholekster en een groepje futen gezien.

Mooi zijn ook de waterplassen in het grasland. De waterranonkel, een bijzonder mooie waterplant, woekert in de plassen en stond volop in bloei. Ik hoorde warempel zelfs een paar kikkers kwaken!

Op de terugtocht passeerden we een groep woest uitziende Galloways. Vooral de moederkoeien en de enorme stier boezemden ons ontzag in. Er liepen een paar kalfjes mee met de groep die tot overmaat van ramp precies op het wandelpad stond en van geen wijken wist. Koeien met kalfjes moet je zien te vermijden, ze kunnen onvoorspelbaar en reuze agressief reageren. We besloten om met een bocht om de kudde heen te lopen, waarbij we het pad van een groep wilde paarden kruisten.

Het was een mooie vogelwandeling daar op de Goudplaat!

Praktische informatie over vogels kijken op de Goudplaat

Je bereikt de parkeerplaats bij de Goudplaat door te navigeren naar de Goudplaatweg, Kamperland (coördinaten 51°32’09.3″N 3°42’32.0″E).

Als het veel heeft geregend, raad ik je aan om waterdichte wandelschoenen aan te trekken of zelfs laarzen. De wandelpaden door het bos en over de oever van het Veerse Meer zijn dan modderig en nat.

Hierboven gaf ik al aan dat er wilde koeien en paarden op de Goudplaat rond lopen. Hoewel de dieren er misschien rustig en sympathiek uitzien, kunnen ze agressief reageren wanneer je te dicht in de buurt komt. Hou dus afstand, zeker wanneer er kalfjes in de groep zijn.

Voor mensen die minder goed ter been zijn, is dit gebied helaas niet geschikt. Met een rolstoel is de Goudplaat niet toegankelijk.

Wil je meer interessante vogelgebieden ontdekken op Noord-Beveland, bekijk dan mijn overzicht van de mooiste vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)