Vogels kijken op de Farne Eilanden

Tijdens ons verblijf bij Edinburgh wilde ik natuurlijk dolgraag één van de eilanden voor de kust bezoeken. Liefst Isle of May, maar helaas, de boten waren al volgeboekt en de reservelijsten puilden uit. Er zat dus niets anders op dan om Schotland te verlaten en een kleine anderhalf uur te rijden naar Seahouses. Want vanuit dit kustplaatsje kun je een ander befaamde eilandengroep bezoeken: de Farne Eilanden. Gelukkig was er op de boten hier nog wel plaats voor drie en dus gingen we vogels kijken op de Farne Eilanden. Het werd een memorabele dag!

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Vanuit Seahouses zie je de eilandengroep al liggen. In het voorjaar, grofweg in de periode mei tot medio juli zit het er stampvol met zeevogels, maar daar zie je vanaf de kust op het eerste gezicht niet veel van. Je moet wel heel goed turen met een verrekijker of telescoop wil je de zeevogels zien vliegen. Maar neem van mij aan: op elke vierkante meter van deze rotseilanden vind je broedende zeevogels.

Het vogels kijken begint echter al in de haven van Seahouses. De eiders zwemmen hier rond. Wij waren er met laag water en dus stonden de eiders nog op grote afstand van ons op de rotsen. Maar toen het water begon te stijgen, kwamen de eiders naar de kant toegelopen. Wat zilvermeeuwen lieten zich horen en zien, en de bankjes met uitzicht over de haven bleken ook een ideale plekjes voor de spreeuwen. Die lieten zich van heel dichtbij bekijken en beluisteren.

Het echte werk begon natuurlijk toen we op weg waren met de boot naar de eilanden. Daar zwommen plots de eerste papegaaiduikers naast en voor de boot! Nooit eerder zag ik de puffins, wat zijn ze verrassend klein! We passeerden groepjes zeekoeten en alken. En ook in de lucht was het een komen en gaan van zeevogels. Werkelijk, nader je één van de eilanden, dan verbaas je je over de levendigheid!

Ach, en toen voeren we langs de rotsen. De stank van de guano, de vogelpoep kwam ons tegemoet. Geen wonder, want honderden, zo niet duizenden zeekoeten, alken, kuifaalscholvers, drieteenmeeuwen en zilvermeeuwen dromden samen. Het geluid van de vogels was oorverdovend. De kennismaking met de broedkolonies indrukwekkend. Zoveel vogels op zo’n klein oppervlak bij elkaar, dat had ik nog niet eerder gezien. Hier was ik voor naar Schotland, en in dit geval naar Engeland gekomen!

De Farne Eilanden is een verzameling van kleinere en grotere rotseilanden. We voeren om de eilanden heen en verbaasden ons telkens over de enorme hoeveelheid vogels. Mooi waren ook de bebrilde zeekoeten met hun opvallende witte oogring en witte streep over de kop. De gidsen op de boot deden hun best om ons op deze bijzondere verschijningen te wijzen. Op één van de buitenste eilanden sloegen we de grijze zeehonden van dichtbij gade.

En toen was het op naar Inner Farne, het eiland waarop we een uur lang mochten rond wandelen. En hier werd het vogelfeest alleen maar groter! De Noordse sterns zaten in groepen van enige tientallen op de oever. Op het strandje zaten ze te broeden en bovenop het eiland broeden ze zelfs vlak naast en op het pad. Deze sterns zijn vinnig. Kom je te dichtbij dan pikken ze je op je hoofd en zelfs in je oren!

Na de Noordse sterns liep ik op een groepje papegaaiduikers af. Ze zaten op een rots en keken om zich heen. Toen pas zag ik alle papegaaiduikers in en voor de konijnenholen zitten. Daar nestelen deze fotogenieke zeevogels in. Ondertussen hoorde ik ook kokmeeuwen en grote sterns krijsen. Pal achter het gebouw torenen de rotsen hoog uit boven de zeespiegel en daar zaten alken, zeekoeten en drieteenmeeuwen te broeden. Een van de alkenpaartjes had al een kuiken en dat werd zowaar nog gevoerd ook!

En toen viel mijn oog op de papegaaiduikers met visjes in de snavels. Ik heb me altijd al verbaasd over de trosjes zandalen die de papegaaiduikers, maar ook de zeekoeten zo ontdekte ik, in hun snavels mee kunnen nemen. Een van de gidsen legde me uit dat de snavels van de papegaaiduikers speciaal ontwikkeld zijn. Visjes die gevangen zijn schuift de vogel naar achteren. Daar zitten de visjes dan ‘vast’. Ondertussen kan de papegaaiduiker verder jagen om nog meer visjes naar achter in de snavel te schuiven.

Bovenop de rots zag het zwart van de vogelaars, vooral van de vogelfotografen. Ik ontdekte al snel waarom: dit was het punt waar de papegaaiduikers met visjes in de snavel over het eiland kwamen gevlogen. Hier kun je de dus de mooiste foto’s schieten van vliegende papegaaiduikers.

En toen was het uur al bijna om. Een uur is werkelijk niets, het vliegt voorbij. Ik vermaakte me nog eenmaal met de Noordse sterns en toen moest ik de boot weer op en voeren we terug naar Seahouses.

Praktische informatie over vogels kijken op de Farne Eilanden

Je kunt de Farne Eilanden alleen bereiken door een plek te reserveren op één van de boten van tripaanbieders. Wij hadden een plek op de boot van Serenity Farne Islands Tour. Dit is de aanbieder die een landing op Inner Falke van één uur aanbiedt. Er zijn ook aanbieders die slechts een half uur aan land gaan. Dat is echt te kort. Probeer dus een trip te boeken waarbij je één uur het eiland op gaat. Andere aanbieders vind je door op Google te zoeken op visit farne islands 2024. Je kunt aan de haven boeken, maar kom je van ver, dan adviseer ik je op via de website of telefonisch te boeken. Dan weet je zeker dat je een plaats op de boot hebt.

Een trip met landing kost ongeveer 30 pond (op het moment van schrijven van dit artikel). Je moet echter ook een toegangsbewijs bij de National Trust kopen. Dat kost ongeveer 13 pond, tenzij je al lid bent van de National Trust. Dan hoef je geen toeslag te betalen.

Seahouses ligt niet in Schotland, ten noorden van Newcastle, in de streek Northumberland. Je bevindt je in Engeland. Vanuit Edinburgh is het ongeveer anderhalf uur rijden. Ga je vanuit IJmuiden met de ferry naar Newcastle, dan ben ik al nagenoeg in de buurt.

Wil je echt een heerlijk broodje of stukje gebak eten op de boot of terwijl je wacht op de boot, ga dan naar de The Curious Cookie. Zeevogels kijken is mooi, maar een broodje op een gebakje eten van deze bakker is ook een belevenis!

Wil je nog meer zeevogelkolonies in de buurt bekijken, bezoek dan ook St Abb’s Head, een ruige kliffenformatie waar je een prachtige vogelwandeling kunt maken. En bezoek zeker ook het havenplaatsje Dunbar waar zich ook een formidabele kolonie zeevogels bevindt.

Verblijf je evenals wij in de buurt van Edinburgh, dan raad ik je een bezoek aan Isle of May aan. Op dit rotseiland zie je dezelfde soorten als op de Farne Eilanden, maar je kunt maar liefst 2,5 uur op het eiland rond wandelen. De tours naar Isle of May zijn echter al heel snel volgeboekt, dus reserveer vroegtijdig!

Op zoek naar een bijzondere accommodatie?

Seahouses is in het toeristisch seizoen een bruisend stadje. Vooral rond de pittoreske haven is het een drukte van belang. Natuurlijk in de eerste plaats met mensen die de Farne Eilanden willen bezoeken. Ben je op zoek naar een bijzondere accommocatie in de omgeving van Seahouses, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes in en om Seahouses. Het aanbod is heel divers, dus voor ieder wat wils!

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.