Vogels kijken op de Castelreesche Heide

Loodrecht onder Breda, net over de grens met België, ligt een Unesco Werelderfgoedgebied, dat tevens een prachtig natuurgebied is: de Castelreesche Heide. Hier kun je urenlang dwalen door bos, langs heide en vennen. In deze regio kom je bovendien in aanraking met het verleden van Wortel als een kolonie, te vergelijken met de Veenkoloniën die je in Nederland in Drenthe vindt. In dit artikel ontdek je welke vogels (in insecten) je kunt zien als je gaat vogels kijken op de Castelreesche Heide.

Vogels kijken op de Castelreesche Heide

Onze uitvalsbasis is de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. We wandelen door de laan met statige eiken naar het kruispunt en slaan rechtsaf richting het Bootjesven dat een uitgestrekt water blijkt te zijn. Het ven is omringd door bomen en er staat een gebouwtje bij waarin je kunt schuilen. Het is open en de boerenzwaluwen hebben het gebouwtje ook ontdekt. Ze nestelen in de nok.

Voor het gebouwtje groeien distels en andere bloemen. Ik zag er veel gewone oeverlibellen vliegen, met daarbij ook de prachtige bloedrode heidelibel. Jammer genoeg lukte het me niet om de mannetjes vast te leggen. Die zijn felrood. De vrouwtjes die ik wel filmde, hebben een geel achterlijf, ook mooi trouwens.

Vlak achter het gebouwtje hoorde ik de bonte vliegenvanger en de grauwe vliegenvanger. Alleen de grauwe vliegenvanger liet zich zien. Een putter streek neer in één van de eiken aan de andere kant van het pad, onzichtbaar tussen de bladeren.

Een paar honderd meter verderop, we wandelden inmiddels opnieuw door een statige eikenlaan, vloog een grote bonte specht over. Boomklevers lieten zich vanuit het bos horen. Kort zag ik ook een boomkruiper. En hoorde ik daar een middelste bonte specht roepen? Ik twijfelde, het zou ook een jonge grote bonte specht kunnen zijn.

Dan opeens een kruising. Bramen en distels in bloei. Dagpauwoog, bruin zandoogje, bont zandoogje en citroenvlinder zoeken naar nectar. Een grote roofvogel vliegt over. Is het een buizerd of een wespendief? Ik aarzel, want vreemd genoeg heb ik nog nooit een wespendief gezien.

Tjiftjaf, zwartkop en tuinfluiter laten zich plots horen. En dan lopen we parallel langs de grens met Nederland waar natuurgebied Het Merkske wordt aangekondigd op een bordje van Staatsbosbeheer. Vanuit het ven laat een dodaars zich horen. Een jonge roodborst poseert voor de camera. Een boomleeuwerik zingt ergens onzichtbaar vanuit een boomtop. En weer gaat onze tocht verder, weer door die statige eikenlanen. Plots hoor ik een groene specht roepen. Ik hoor hem wel, maar zie hem niet. Maar bij de vleermuizenkelder heb ik het geluk aan mijn zijde: een jonge groene specht strijkt neer in de top van één van de eikenbomen. Dit is denk ik het hoogtepunt van onze vogelwandeling, tenzij de roofvogel een wespendief blijkt te zijn. Dat zou een eersteling voor me zijn.

Eenmaal terug bij de auto, laten we ons adviseren om brasserie Colonie 7 op te zoeken voor een weldadige lunch.

Andere vogelsoorten die je kunt zien op de Castelreesche Heide

Wij maakten onze vogelwandeling op een zomerse dag begin juli. De vogels hielden zich rustig. In diezelfde week werden er ook nog andere interessante vogelsoorten gezien, zoals de wulp, kluut, kleine plevier, kwartel, geelgors, kneu, boompieper en zwarte specht. In andere seizoenen maak je er bovendien kans op de pijlstaart, zomertaling, grote zilverreiger, lepelaar, groenpootruiter, zwarte ruiter, bosruiter, witgatje, regenwulp, buizerd, boomvalk, roodborsttapuit, kuifmees, koekoek, wielewaal, fitis, grasmus, spotvogel, bosrietzanger, paapje, tapuit, sijs en kleine bonte specht. Bij het bezoekerscentrum zag ik een groot aantal huiszwaluwen rond vliegen. Toch wel bijzonder op de zandgronden!

Andere libellen- en dagvlindersoorten die je kunt zien op de Castelreesche Heide

Rond de vennen op de Castelreesche Heide kun je tal van libellensoorten zien vliegen. Het vergt enig zoekwerk om ze te vinden. Denk aan bijzondere soorten als de tangpantserjuffer, tengere pantserjuffer, gaffelwaterjuffer, zwervende heidelibel, zuidelijke heidelibel, grote keizerlibel, vuurlibel, weidebeekjuffer en bosbeekjuffer. Van de dagvlinders vermeld ik nog de eikenpage.

Praktische informatie over vogels kijken op de Castelreesche Heide

Een ruime parkeerplaats vind je langs Kolonie 28, Hoogstraten (coördinaten 51.403685,4.823587). Hier wandel je rechtstreeks het gebied in. Je kunt hier tevens het bezoekerscentrum Natuurpunt Merkvallei – De klapekster bezoeken.

Je kunt in het Landloper Belevingshuis een escaperoom bezoeken. In de tuin kun je een versnapering verkrijgen. Je kunt hier niet eten. Voor horeca rij je beter naar Merkplas waar zich onder andere Brasserie Colonie 7 bevindt. Je bent hier in de Belgische Kempen. Niet alleen de natuur is hier fraai, ook op culinair gebied kun je hier heerlijk genieten.

Alweer heel wat jaar geleden bezocht ik als bezoekbroeder gevangenen in de gevangenis van Merksplas, een zeer naargeestige gevangenis, hoewel geen enkele gevangenis een gezellig kuuroord is. Ik had geen flauw idee dat deze omgeving eenzelfde verleden had als de Veenkoloniën in Drenthe. Dit was de regio waar in het verleden de paria’s van de samenleving naar toe werden verbannen. Op diverse plaatsen proef je dit verleden nog altijd. Ben je juist geïnteresseerd in dit verleden, maak dan eens een fietstocht door deze regio.

Op de website van Natuurpunt.be kun je een wandelroute downloaden. En ben je op zoek naar een natuurboekje waarmee je vrijwel alle soorten vogels, insecten, zoogdieren en planten die in de Belgische Kempen leven kunt leren herkennen, lees dan mijn recensie over het boek Flora en fauna van de Kempen.

Wil je meer interessante natuurgebieden in deze regio ontdekken, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Noord-Brabant.

Vakantiehuisjes in de buurt van Hoogstraten

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Hoogstraten, Wortel en Merksplas leent zich bij uitstek voor een korte vakantie. Als Hollander waan je je in het buitenland, en dat is terecht, want je bent immers in de Belgische Kempen! Deze bosrijke regio is voor natuurliefhebbers een waar walhalla. En wie ook op culinair gebied wil genieten, die komt ook ruimschoots aan zijn of haar trekken. De historische havenstad Antwerpen is natuurlijk niet ver weg. Ben je op zoek naar een vakantiehuisjes, bekijk dan eens het aanbod op natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn gelegen op heel rustige plekken, meestal midden in de natuur. Je kunt natuurlijk ook het aanbod bekijken op Booking.com.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!