Vogels kijken op de Brielse Gatdam

Hoewel Brielle een eind van deze locatie verwijderd ligt, heet de dam die het Oostvoornse Meer en de Noordzee van elkaar scheidt de Brielse Gatdam. Deze dam is voor vogelaars ontzettend interessant vanwege de vele zangvogels die er voorkomen en natuurlijk ook omdat je er ook ontzettend veel wadvogels kunt zien. Hier komen zoveel biotopen samen dat je hier zeker een keer vogels moet gaan kijken. Dat kan het hele jaar rond, maar voor de zangvogels ga je er het liefst in het voorjaar op uit. In dit artikel ontdek je meer over vogels kijken op de Brielse Gatdam.

Vogels kijken op de Brielse Gatdam

De Brielse Gatdam straalt een en al natuur uit. Wandel je langs de Westplaat aan de kant van de Noordzee, dan geniet je van de modderbanken die er bij laag water droog vallen. Mensen mogen de slikken niet betreden en je kunt er dan enorme wolken aan wadvogels zien. Soorten als wulp, scholekster, tureluur, bonte strandloper, bontbekplevier, zilverplevier en zo nog een aantal steltlopers. Hier zie je al dat de dam zelf volledig begroeid is met struiken. Duindoorn, meidoorn, wilde roos, vlier en andere struiken. En die struiken zitten in het voorjaar barstensvol zangvogels. Om er een aantal te noemen: nachtegaal, fitis, tjiftjaf, zwartkop, tuinfluiter, heggenmus, braamsluiper, grasmus, kneu, groenling, goudvink, merel, graspieper, winterkoning, cetti’s zanger en roodborst. Waar de zandbodem van de dam bloot komt te liggen kun je bovendien de boomleeuwerik zien. Ik ben een paar keer ook de vos tegengekomen.

Op deze vogelrijkdom komen ook roofvogels af. Toen wij op een zomerse dag een wandeling maakten over de dam zagen we de boomvalk jagen. Ook slechtvalk, havik en sperwer jagen hier. En ben je er in augustus en september dan maak je kans op de visarend die er op doortrek een paar weken rond hangt. Soms zelfs meerdere visarenden tegelijk. Op de Maasvlakte bevindt zich een kolonie oeverzwaluwen en die jagen ook vaak boven de dam.

Aan de andere kant van de dam, de kant van het Oostvoornse Meer, kom je dezelfde zangvogels tegen in het struweel. Hier kijk je uit over het meer. In het voorjaar krioelt het er van de visdiefjes en meeuwen. Ook vliegen er grote sterns rond. Meerkoet, fuut, dodaars, zeekoet, middelste zaagbek kun je er zien rond zwemmen (al naar gelang het seizoen). Vanuit de rietkragen op de oever jaagt de ijsvogel op visjes en garnalen, evenals de kleine zilverreiger.

Hoe ziet een vogelwandeling tijdens een verhitte zomerdag in juni eruit? Dat zie je in dit filmpje. Het was een zonovergoten dag en bovendien heel warm. Dat komt de kwaliteit van de beelden niet ten goede, maar het filmpje geeft wel een goede impressie van de zangvogels die je kunt zien op de Brielse Gatdam:

Praktische informatie over vogels kijken op de Brielse Gatdam

Je bereikt de Brielse Gatdam door te navigeren naar de Strandweg, Oostvoorne. Aan het eind van deze weg kom je op een ruime parkeerplaats (coördinaten 51°54’54.8″N 4°03’39.1″E).

Je hebt maar liefst drie opties om over de Brielse Gatdam te wandelen. Twee ervan liggen voor de hand, de derde is voor zangvogels prachtig, maar er kan flink op je gemopperd worden, en terecht.

De eerste optie is om het wandelpad langs de Westplaats, dus langs de Noordzee, te kiezen. Je wandelt vanaf de parkeerplaats richting het strand en kiest het eerste wandelpad naar rechts. Dat voert je langs de Westplaat.

De tweede optie is om het fiets- en wandelpad te kiezen dat je langs het Oostvoornse Meer voert. Je wandelt vanaf de parkeerplaats terug naar de Strandweg en slaat linksaf het met beton geplaveide pad in. Dit pad heet volgens Google Brielse Gatdam. Langs deze weg bevindt zich ergens halverwege de dam een vogelkijkscherm dat uitzicht biedt over het Oostvoornse Meer en omringende oevers. Je kunt hier ook verder wandelen over met gras begroeide paden die je door het struikgewas voeren. Let hier in het voorjaar ook op de orchideeën die hier groeien. Het betonnen pad is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Om bij het vogelkijkscherm te komen moet je wel een stuk gras overbruggen.

De derde optie is de meest riskante. Dat is het zandpad voor mountainbikers over de kop van de dam. Dit is een smal en kronkelend pad dat hier en daar bedekt is met rul zand. Je wandelt hier werkelijk vlak langs de zangvogels. Je hebt er ook mooie uitzichten over het Oostvoornse Meer, de Westplaat en natuurlijk over de industrie van de Maasvlakte. Let op: de kans is levensgroot dat je mountainbikers tegenkomt. Die hebben hier natuurlijk het eerste recht. Stap tijdig opzij om de mountainbikers ruim baan te geven. Hinder ze zeker niet. Ga je in het weekend wandelen, kies het mountainbikepad dan zeker niet. Het is er dan veel te druk met mountainbikers. Door de week is het veel rustiger en kun je het risico wel nemen.

Goede wandelschoenen volstaan hier.

Ontdek meer vogelgebieden in de provincie Zuid-Holland, bekijk mijn overzicht van de beste vogelgebieden in deze provincie. Je ontdek in mijn artikel over vogels kijken in het Oostvoornse Meer natuurlijk nog veel meer over vogels kijken op en rond deze locatie.

Natuurhuisjes in de buurt van Oostvoorne

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Oostvoorne is geliefd onder toeristen. Je vindt er prachtige stranden, maar vooral prachtige natuur. Voorns Duin is wel het meest uitgestrekte natuurgebied in de duinen langs de kust. Ook de oevers rond het Oostvoorns Meer zijn ontzettend interessant voor vogelaars. Voor wandelaars en fietsers is dit deel van Zuid-Holland ideaal. Brielle is een historisch stadje dat je natuurlijk zeker bezocht moet hebben. Wil je eens een weekend of weekje doorbrengen in deze omgeving, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!