Vogels kijken op de Bemelerberg

Eerlijk is eerlijk: de Bemelerberg bezoek je niet alleen voor de vogels. Je gaat er heen om de typisch Limburgse natuur in al haar facetten te beleven. De kalkhellingen bieden plaats aan bijzondere planten. Die op hun beurt bijzondere insecten aantrekken. En in dat landschap vinden tal van vogels hun plek. Gelukkig heeft Limburgs Landschap enkele honderden hectares grond in beheer en dat betekent dat de natuur in goede handen is. In dit artikel leg ik je uit welke vogels je kunt zien op de Bemelerberg. In de praktische informatie vind je verwijzingen naar wandelroutes. Want een wandeling over de Bemelerberg is een aanrader!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

De Bemelerberg bestaat grotendeels uit steile hellingen met grasland, plaatselijk met hoogstamfruitbomen, struweel en hellingbos, zo lees ik op de website van Limburgs Landschap. Heerlijk om daar te wandelen in voorjaar en zomer. Welke vogels zie je dan zoal op de Bemelerberg?

Alle vogelsoorten op te noemen is onmogelijk. Reken op heel veel zangvogels. En dat betekent dat je in met name april en mei een immens vogelkoor kunt beluisteren. Veldleeuwerik, zwartkop, tuinfluiter, grasmus, zanglijster, grote lijster, braamsluiper, grauwe vliegenvanger, zwarte roodstaart, wielewaal, glanskop, appelvink en groenling en doen dan hun best om hun territorium te verdedigen en een vrouwtje te versieren. Soms laat ook de grauwe klauwier zich zien, een soort die ik eerlijk gezegd niet vaak zie in Nederland. Bosuil en steenuil hoor je er in de schemering. En van de roofvogels noem ik de rode wouw die je er mate name in de trekperioden kunt zien jagen. In de hellingbossen kom je groene specht, grote bonte specht, middelste bonte specht en kleine bonte specht tegen. Die zie je weer het beste in de maanden februari en maart, als de balts begint en de bomen nog kaal zijn. Maar ook in mei maak je een beste kans, heb ik dit jaar ervaren. Zodra de jongen zijn uitgevlogen, zijn hele families druk in de weer. Ik zou trouwens bijna de geelgors vergeten te vermelden. Ook een vogel waar ik altijd blij van word.

Dagvlinders

Als vlinderliefhebber sta ik ook stil voor met name dagvlinders. Het Zuid-Limburgse heuvellandschap doet soms on-Nederlands aan, als het gaat om dagvlinders. Ook op de graslandjes van de Bemelerberg kun je zeldzame dagvlinders zien. Denk aan de veldparelmoervlinder, keizersmantel, kaasjeskruiddikkopje, bruin dikkopje, een enkel klaverblauwtje, staartblauwtje (die ik zelf alleen in Italië wist te filmen, zie het filmpje hieronder), boswitje en scheefbloemwitje. En wie komt niet onder de indruk van de prachtige koninginnenpage?

Kortom, alle reden om eens te gaan vogels kijken op de Bemelerberg! En wil je ergens anders in Zuid-Nederland vogels kijken, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Limburg.

Praktische informatie over vogels kijken op de Bemelerberg

Gewoon naar het dorp Bemelen rijden en daar één van de wandelroutes gaan volgen. Wil je midden in het bos parkeren, zoek dan de parkeerplaats aan de Hackerboschweg 6268, Bemelen op (50°50’22.4″N 5°46’25.0″E).

Hoewel de hoogteverschillen natuurlijk niet te vergelijken zijn met die in de Alpen, moet je wel rekening houden met lekker wat dalen en stijgen. De onverharde wandelpaden kun je maar het beste betreden met goede wandelschoenen. Zeker wanneer de bodem vochtig is, want dan het soms glad zijn.

Hier vind je een overzicht van wandelroutes over en langs de Bemelerberg. Hou er rekening mee dat de startlocaties afwijken van de startlocatie die ik hierboven noem.

Over de aanwezigheid van horeca hoe je je niet druk te maken. Je bent tenslotte in het meest Bourgondisch stukje Nederland. Bij elke wandelroute die je via de link hierboven kunt openen, staan eetgelegenheden vermeld.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Limburg?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)