Vogels kijken op de Afsluitdijk

De Afsluitdijk beschouw ik als een van die potsierlijke projecten waar Nederland vol mee ligt. We hebben er als landje naam en faam door gekregen als de grote temmers van de zee. De Neeltje Jans is ook zo’n project. Ik snap het wel. De veiligheid van ons land is ermee gediend en in geval van de Afsluitdijk werd er een enorm zoetwaterreservoir gecreëerd. Dat is ook belangrijk voor de samenleving. Maar goed. Ondertussen gingen belangrijke natuurwaarden verloren door al dat menselijke geknutsel. Dat is wat maakt dat deze projecten, hoeveel geroemd ook, bij mij gemengde gevoelens oproepen.

Ondertussen kun je heerlijk vogels kijken op de Afsluitdijk. Tot mijn grote verrassing zelfs het hele jaar door. Ik had verwacht dat vogels kijken op de Afsluitdijk beperkt bleef tot de wintermaanden, maar dat is bepaald niet het geval. Tot ver in het voorjaar kun je er verrassende vogelsoorten zien. Caspar Janssen schrijft in zijn geweldige boek Caspar loopt over de Afsluitdijk:

‘Ik loop aan de Waddenzeekant. Een aalscholver balanceert op het touw van een visfuik, dan de Robbenplaat, groepjes spreeuwen in vlieren. Dat je hier zomaar kunt zijn, het voelt bijna als illegaal.’

Voordat ik overga tot het noemen van de vogelsoorten eerst de belangrijkste locaties:

De Breezanddijk. Halverwege de Afsluitdijk ligt de Breezanddijk. Je kijkt hier uit over zowel de Waddenzee (waar nog eb en vloed is) en het IJsselmeer (waar het getij verdwenen is). In de wintermaanden zie je aan de buitenkant grote aantallen toppers. Soms zelfs tot 1.000 stuks toe. Brilduiker, tafeleend, nonnetje, middelste zaagbek, pijlstaart, roodkeelduiker en dwergmeeuw voegen zich bij deze soorten. Op het IJsselmeer kun je in de wintermaanden enorme groepen grote zaagbekken en slobeenden zien.

Kornwerderzand. Deze locatie bevindt zich aan de kant van Friesland. Ook hier heb je uitzicht over de Waddenzee en het IJsselmeer. Naast de soorten die ik hierboven al noemde, kun je hier in voorjaar en begin van de zomer zangvogels zien en horen als kneu, braamsluiper, spotvogel, fitis, holenduif, zwartkop, tuinfluiter en grasmus. Tijdens de voorjaarstrek maak je kans op zeldzame soorten als beflijster, zomertortel en reuzenstern. Leuk vind ik dat aantallen krooneenden die je hier kunt zien. Op deze locatie zie je trouwens nog veel meer soorten. Het is gewoon een ontzettend leuk gebied om eens rond te wandelen.

Cornwerd. Op het vasteland van Friesland bevindt zich een vogelkijkpunt. Vanaf de Houwdijk heb je een fraai uitzicht over het IJsselmeer. Naast de watervogels die ik hierboven noemde, worden hier soorten gezien als velduil, rode wouw, visarend, goudplevier, krooneend, kleine zwaan en wilde zwaan.

Let op alle locaties ook op steltlopers. Een dam als de Afsluitdijk, met aan de ene kant stukken slik die bij eb droog vallen, trekken steltlopers als tureluur, scholekster, wulp, bonte strandloper, steenloper en soms een regenwulp aan.

Vogels kijken op de Afsluitdijk. Als je er bent, bedenk dan hoe mooi deze plek eens was toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Maar niet lang treuren en gewoon lekker vogels kijken.

Praktische informatie

Over de Afsluitdijk loopt een snelweg, de A7. Bij de locaties Breezanddijk en Kornwerderzand kun je de afslag nemen. Ga je op de fiets, dan kom je er ‘vanzelf’ langs. Het uitkijkpunt bij Cornwerd vind je door in je TomTom in te toetsen: Houwdijk, Cornwerd. Bij de T-splitsing met de Dorpsweg bevindt zich het uitkijkpunt.

De Afsluitdijk wordt omringd door uitgestrekte waterpartijen. Het is niet altijd gezegd dat de vogels dichtbij zitten. Neem beslist een goede verrekijker of liever nog een telescoop mee.

Wil je weten welke waarnemingen de laatste tijd zijn gedaan op de Afsluitdijk, klik dan hier.

Wil jij vogels kijken op de Afsluitdijk en de rest van de familie wil liever zwemmen of luieren, wel, dan is deze locatie natuurlijk ideaal. Zet de rest van je familie af op een van de strandjes aan de binnenzijde en bezoek zelf een van de locaties. Voor iedereen wat wils dus op de Afsluitdijk.

Vogels kijken op de Afsluitdijk: gewoon doen als je in de buurt bent.

Vakantiehuisjes in Noord-Holland

vakantiehuisjes in wenen

De kuststrook van Noord-Holland is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange wandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. Maar ook andere delen van de provincie zijn het bezoeken meer dan waard. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!