Vogels kijken op Corsica

Corsica, Frankrijks Île de Beauté, is een van de grotere eilanden in de Middellandse Zee. Maar liefst 183 kilometer van noord naar zuid en 83 kilometer van west naar oost. Het heeft 1.047 kilometer kustlijn, grote delen van het eiland bestaat uit bergachtig gebied. Geen kleine heuveltjes hoor, Mount Cinto heeft een top op 2.706 meter hoogte! Het is een schitterend eiland dat zeer geliefd is onder toeristen. De bevolking is bijzonder, maar dat wisten mijn striphelden Asterix en Obelix al toen zij op missie gingen naar dit geïsoleerde eiland. Het album Asterix op Corsica beschouw ik als een van de beste albums in de reeks. Zoveel bijzondere natuur, daar moet je toch vogels kunnen kijken? Dat klopt. De door mij immer geprezen vogelreisgids A birdwatching guide to France south of the Loire including Corsica beschrijft maar liefst 10 gebieden waar je uitstekend kunt vogelen. Ik beschrijf de beste vijf gebieden. Het hele hoofdstuk overschrijven kan niet, daarvoor is het te uitgebreid en bovendien: ik heb auteursrechten te eerbiedigen. Met behulp van informatie uit andere bronnen heb ik dit artikel geschreven. Hier de vier mooiste vogelgebieden op Corsica:

#1. De Regino Vallei

In het noordwesten van Corsica ligt de stad Calvi. Schuin boven Calvi ligt vlakbij L’Île-Rousse de Regino Vallei. Hier tref je wijngaarden, weilanden, hellingen die bedekt zijn met karakteristieke struiken, de maquis, eiken en op de plaats waar de rivier is afgedamd een heus meer. In het binnenland gaan de bergen de hoogte in. Dit is een van de beste plekken om rode wouw te zien. Je maakt er kans op steenarend. De rotsmus, boomleeuwerik, duinpieper, bijeneter, cirlgors, grauwe gors, zwarte spreeuw, Sardijnse grasmus en kleine zwartkop zijn hier algemeen.

#2. Corté

jako van gorsel met verrekijker

Hoewel het toerisme vooral gericht is op de kustgebieden, is ook het binnenland van Corsica fantastisch mooi. Corté is een bergstadje waarvan de roemruchte geschiedenis teruggaat tot de middeleeuwen. In de bergen rond Corté kun je heerlijk vogels kijken. Vogels die je hier kunt zien zijn: lammergier, grote gele kwikstaart, dwergooruil. Waterpieper, tapuit en alpenkauw voegen zich erbij. De meest begeerde soort is ongetwijfeld de Corsicaanse boomklever die je hier kunt zien. Let op: deze soort laat zich niet eenvoudig waarnemen. Je hebt geduld en een flinke portie geluk nodig. Een leuke soort die je hier ook ziet is de citroensijs.

#3. Cap Corse

Cap Corse ligt in het uiterste noorden van Corsica. Hier ga je alleen naar toe tijdens de voorjaarstrek. Daarbuiten zie je weinig soorten die je elders op Corsica niet ziet. Cap Corse is een van de beste plaatsen om Audouins meeuw te zien. Meer dan 170 trekvogels zijn hier gezien, waaronder ooievaar en zwarte ooievaar, klein waterhoen, porseleinhoen, alpengierzwaluw, roodstuitzwaluw, veel steltlopers en zangvogels waaronder spotvogel, beflijster, roodkeelpieper en korteenleeuwerik. Dit punt ligt ook op de trekroute van wespendief en grauwe kiekendief. Op zee maak je bovendien kans op kuifaalscholver en pijlstormvogel.

#4. Eiland reservaten

Zowel ten noorden als ten zuiden van Corsica liggen eilandreservaten. Deze eilanden zijn zonder toestemming verboden terrein. Eiland Finocchiarola ligt in het noord-oosten van Corsica. Audouins meeuw broedt hier evenals kuifaalscholver, Kuhls pijlstormvogel en Yelkouan pijlstormvogel.

Eiland Lavezzi ligt juist in het uiterste zuiden van Corsica. Ook hier huist een kolonie Kuhls pijlstormvogel en honderden kuifaalscholvers. Ook maak je er kans op het noordelijk stormvogeltje, dat echter wel een stuk zeldzamer is. Hetzelfde geldt voor eiland Cerbicale iets ten noorden van eiland Lavezzi.

Voorbereiding

Corsica is een heerlijk eiland voor vogelaars. Ik hoop je met deze informatie een beetje op weg te hebben geholpen. Ga je naar Corsica om vogels te kijken, bereid je dan goed voor. Niets vervelender dan een kostbare reis te boeken en vervolgens niet weten waar je moet zijn, en wannéér. Trouwens, dat heb ik nog helemaal niet genoemd: let ook eens op de vlinders op Corsica. Er vliegt een aantal endemische soorten rond, dat wil zeggen: die soorten zie je alleen op Corsica. Er komen maar liefst 50 dagvlinders voor op Corsica en ze laten zich meestal vrij eenvoudig vinden. Wil je je laten inspireren door vogelaars die op Corsica gingen vogels kijken, lees dan dit verslag van een vogelvakantie op Corsica.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!