Vogels kijken op Col de Bise

De Col de Bise (1914 meter) ligt boven het dorp Vacheresse in Valléé d’Abondance. Vanaf de top heb je aan de ene kant van de bergkam een adembenemend uitzicht over het Meer van Genève, terwijl je aan de andere kant in een wijde omtrek de hoogste bergtoppen kunt zien. In de verte zie je de Mont-Blanc glinsteren… De wandeltochten beginnen bij Refuge de Bise. Er zijn ruime parkeerplaatsen en een authentiek bergrestaurant. De talloze wandelpaden die hier beginnen voeren je allerlei kanten uit. Wij kozen voor de beklimming van de Col de Bise waar het wemelt van de alpenkauwen.

Je bereikt de Col de Bise per auto via het dorpje Vacheresse aan de D22. Borden wijzen je ter plekke de weg naar boven.

De meest opvallende vogels op Col de Bise zijn de alpenkauw en raaf. De luidruchtige alpenkauwen komen in grote groepen laag overvliegen. Hoe hoger je komt, hoe meer kans je maakt op het zien van de raaf. Op de top zie je hem vrijwel zeker. Bij het restaurantje bij Refuge de Bise zie je vrijwel zeker de zwarte roodstaart, terwijl je bij de beekjes die door de weiden stromen de grote gele kwikstaart ziet en hoort. Op weg naar de top laten in de sparren zich goudvinken zien, op de top zag ik een sneeuwvink. In de rotsen broeden torenvalken. Aan de kant van het Meer van Genève zag ik net onder de top kneutjes. In het lager gelegen meertje zwom een wilde eend met haar jongen. Voor Nederlandse begrippen geen bijzondere vogel, maar op die hoogte een eend te zien met jongen, dat vond ik wel aardig.

Koeien lopen vrij langs de hellingen. Als er een regenbui of onweer op komt is, dendert de kudde naar de schuilplaatsen bij Refuge de Bise. Het maakt zelfs volwassenen enigszins angstig. Op de koeienvlaaien komen talloze vlinders af. Het icarusblauwtje, de grote parelmoervlinder, bosparelmoervlinder, bergerebia, boserebia, atalanta, dagpauwoog, oranje luzernevlinder, verschillende soorten dikkopjes en de apollovlinder zoeken er naar nectar.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)