Vogels kijken op de Amerongse Berg

Wie wil genieten van de vogels van het bos, die kan rond het authentieke dorp Amerongen zijn hart ophalen. De Amerongse Berg ligt 69 meter boven NAP en torent hoog boven de uiterwaarden van de rivier de Nederrijn uit. Abrupter kan een overgang naar een totaal ander landschap haast niet zijn. Als je niet uitkijkt, dan rol je zo van de Amerongse Berg de uiteraarden in. Dan moet je op je val wel de bomen weten te ontwijken. Maar vallen, dat wens ik je niet toe. Veel vogels, dat weer wel. En veel vogels zien, dat moet hier geen probleem zijn. Tenminste, wanneer je in het voorjaar een wandeling door het bos gaat maken. In dit artikel bespreek ik wat je kunt zien als je gaat vogels kijken op de Amerongse Berg.

Ik bezocht het gebied op de laatste dag in maart. Dan staan veel bomen nog niet in blad en dat zijn de ideale omstandigheden om spechten te bekijken. Een paar weken later en ze verstoppen zich achter het dichte groen dat dan is ontloken. Zwarte specht, groene specht, kleine bonte specht en grote bonte specht kun je op de Amerongse Berg zien. De raaf vind ik ook een speciale soort. Die zie ik eerlijk gezegd alleen in de Alpen. Boompieper, kruisbek, roodborsttapuit, kuifmees, zwarte mees, glanskop, boomleeuwerik, gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger, goudhaantje, boomklever, boomkruiper en appelvink voegen zich bij het gezelschap. De Amerongse Berg is trouwens ook een locatie waar je de nachtzwaluw kunt zien. Maar die arriveert eind april en zie je vrijwel alleen ‘s avonds in de schemering. De tapuit kun je in mei tegenkomen. Havik, sperwer, boomvalk en buizerd zijn roofvogels die je op zangvogels kunt zien jagen.

Vogels kijken op de Amerongse Berg is een heerlijke bezigheid voor wie graag door het bos struint. En daarna lekker nagenieten op een van de terrasjes in het mooie Amerongen.

Praktische informatie

Het natuurgebied is eenvoudig te bereiken. Kom je vanuit de richting van Rhenen/Elst, over de Elsterstraatweg, dan kom je voor de bebouwde kom van Amerongen een rotonde tegen. Sla af naar de Blauwe Schuur. Dit is de Burgwal. Parkeer je auto en zoek naar de ingang van de Amerongse Berg.

Het Utrechts Landschap heeft een wandelroute over de Amerongse Berg uitgestippeld. Download hier de lange en de korte variant.

Na het vogels kijken op de Amerongse Berg kun je ook in de omgeving nog vogels kijken. Kijk hier voor vogelgebieden in de provincie Utrecht.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!