Vogels kijken in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

De omgeving van Oisterwijk, een plaats in Noord-Brabant, is wonderschoon. Uitgestrekte bossen en open vennengebieden wisselen elkaar af. Wandelen is hier een feest en dat geldt ook voor gezinnen met kinderen. De jongsten onder ons zullen het ongetwijfeld naar hun zin hebben in het natuurspeelbos. Ook wie wil vogels kijken in de Oisterwijkse Bossen en Vennen komt aan zijn trekken. Er komt een aantal vogels in het gebied voor waar menig vogelaar voor wil afreizen. Maar bedenk wel: vogels kijken in de bossen is meters maken. In een bos loop ik me altijd suf om een paar vogels te vinden. En dat geldt ook voor de Oisterwijkse Bossen en Vennen. ‘Even’ doelbewust op de zwarte specht aflopen is er niet bij.

Welke vogels zie je zoal in de Oisterwijkse Bossen en Vennen? In de allereerste plaats vijf soorten spechten. Dat zijn zo ongeveer alle in Nederland broedende soorten: grote bonte specht, middelste bonte specht, kleine bonte specht, zwarte specht en groene specht. Als tijdens de trekperiode een draaihals in het gebied neerstrijkt, heb je alle in Nederland voorkomende spechten gezien. In de bossen en op de half open terrein zie en hoor je vogels als raaf, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger, koekoek, tuinfluiter, gekraagde roodstaart, grasmus, goudvink, goudhaantje, vuurgoudhaantje, kuifmees, zwarte mees, staartmees, boomklever en boomkruiper. In de vennen broedt de dodaars en foerageert de ooievaar regelmatig. Slobeend en krakeend dobberen op het water en de ijsvogel jaagt vanaf overhangende takken in de vennen. In de winter tenslotte kun je er wintergasten als sijs, keep en koperwiek zien. Gejaagd wordt er natuurlijk ook: door bosuil, steenuil en ransuil. En ga eens op een zomerse avond bij een van de vennen zitten. Wie weet zie je een boomvalk jagen op libellen. Dat is een spectaculair tafereel hoor. Zeker als het windstil is. Dan hoor je de libellen knisperen tussen de snavel van de boomvalk.

Ook wie wil vlinders kijken in de Oisterwijkse Bossen en Vennen komt aan zijn trekken. Helaas ligt het gebied in Nederland en dat betekent dat je er vooral de ‘gewonere’ soorten aantreft. Maar nu en dan een bijzondere soort als het bont dikkopje en het groentje.

Tot slot ook nog niets over de zoogdieren die er kunt zien. Ree, wild zwijn en rode eekhoorn worden regelmatig of zelfs vaak gezien. In het voorjaar ook opvallend veel vleermuizen. Gewone dwergvleermuis, watervleermuis en rosse vleermuis. Er moet daar wel een kenner rondlopen die de vleermuizen inventariseert, want zie de vleermuizen anders maar eens op naam te brengen. Prachtig.

Vogels kijken in de Oisterwijkse Bossen en Vennen kan met het hele gezin en het hele jaar door. Zelf vind ik het voorjaar van april tot en met juni de beste periode. Dan zijn de zangvogels heerlijk actief. Bezoek het gebied ‘s ochtends vroeg, dan is het nog rustig. In het weekend kan het na 10.00 uur behoorlijk druk worden met wandelaars, fietsers en hardlopers. Zeker nu er een natuurspeeltuin bij het bezoekerscentrum is aangelegd, is de herrie soms niet van de lucht.

Praktische informatie

De beste plek om de Oisterwijkse Bossen en Vennen in te gaan is bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Voer in je TomTom in: Van Tienhovenlaan 4, Oisterwijk. In het bezoekerscentrum kun je vanzelfsprekend allerlei informatie krijgen over het natuurgebied.

Bij het bezoekerscentrum begint een groot aantal wandel- en fietsroutes. Je kunt ze downloaden op de website van Natuurmonumenten.

Niet ver van de Oisterwijkse Bossen en Vennen ligt een ander fenomenaal natuurgebied: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Wil je eens onder leiding van een gids dit gebied bezoeken, klik dan hier.

Actief in de Brabantse natuur
Wil je tijdens je vakantie of een dagje weg eens lekker actief de Brabantse natuur in? Bijvoorbeeld paintballen of paragliden? Klik dan hier op de leukste belevenissen in de Brabantse natuur. Er zitten verrassende uitjes tussen hoor!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)