Vogels kijken in de Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen is een van de meest uitgestrekte laagveengebieden in het westen van Nederland. Het ligt op de grens van de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Rietvelden, moerasbossen, open water, natte weilanden en oude dorpjes liggen als parels aan een ketting met elkaar verbonden. Grote delen van de Nieuwkoopse Plassen zijn niet toegankelijk. Dit zijn meteen ook de meest interessante delen om er vogels te kijken. Maar rond de Nieuwkoopse Plassen is een aantal wandelroutes uitgezet waardoor je toch prima met het gebied kunt kennis maken. Daarbij komt dat er rond de Nieuwkoopse Plassen aan natuurontwikkeling wordt gedaan. Zo is ten noorden van het dorp Noorden natuurgebied de Groene Jonker aangelegd. Dit gebied is inmiddels vermaard onder vogelaars vanwege de vele soorten steltlopers, eenden en rietvogels die er leven. Wie gaat vogels kijken in de Nieuwkoopse Plassen die zal ook ontdekken dat het gebied precies op een van de aanvliegroutes van Schiphol ligt. Er vliegt regelmatig een vliegtuig over het gebied met het rumoer dat erbij hoort.

Vogels kijken in de Nieuwkoopse Plassen is dan ook meteen vogels kijken rond de Nieuwkoopse Plassen. Want niet alleen in de Groene Jonker kun je vogels kijken, ook boven het dorp Woerdense Verlaat ligt een natuurgebied waar je in het vooral weidevogels kunt bekijken en in de winter grote groepen ganzen en eenden.

Nieuwkoopse Plassen

Laat ik beginnen met vogels kijken in de Nieuwkoopse Plassen. Het laagveenmoeras herbergt vogels die sinds oude tijden in de Hollandse veengebieden thuishoren. Je kunt de Nieuwkoopse Plassen gerust beschouwen als een groene oase te midden van lege weilanden. Zwarte stern, purperreiger, snor, blauwborst, baardmannetje, grote karekiet zijn wel de meest aansprekende soorten denk ik. Wist je bijvoorbeeld dat in de Nieuwkoopse Plassen de grootste broedkolonie purperreigers zich bevindt? Vergeet ook meer verborgen levende vogels niet als roerdomp, waterral en cetti’s zanger. Een bijzonder leuke manier om vogels te kijken met de vogels in de Nieuwkoopse Plassen is het maken van een kanotocht. Kies bijvoorbeeld voor de otterroute. De kans is bijzonder klein dat je de otter zult zien, want dit zoogdier is vooral ‘s nachts actief. Maar de route voert je door het meer besloten deel van de Nieuwkoopse Plassen. Je krijgt er dus tal van vogels bij cadeau. Zeker in de maanden april tot en met juni is het hier echt een vogelwalhalla.

Welke vogels kun je nog meer verwachten in de Nieuwkoopse Plassen? Ik geef een opsomming die een beetje lukraak is, want het zijn er heel veel. Ooievaar, lepelaar, grote zilverreiger, nonnetje (winter), zwartkopmeeuw, bruine kiekendief, blauwe kiekendief (winter), visarend (najaarstrek), boomvalk, roodborsttapuit, bosrietzanger, sprinkhaanrietzanger, kleine karekiet, rietgors, goudvink, ijsvogel, klapekster (winter), waterpieper, boompieper en vele vele andere vogelsoorten.

Lusthof De Haeck

In de korte impressie maak je kennis met een sprookjesachtig gebied in de Nieuwkoopse Plassen: Lusthof De Haeck. Er is een korte wandelroute uitgezet in dit bijzondere moerasbos. Ga begin april eens naar deze locatie. Veel bomen staan in bloei, het is er dan echt heel bijzonder. Fitis, tjiftjaf, zwartkop, roodborst en heggenmus geven een bijzonder concert. Langs de rand van het lusthof wandel je langs een rietkraag van de Nieuwkoopse Plassen en daar hoor je bijvoorbeeld de rietzanger fanatiek zingen. Langs het wandelpad bevindt zich een uitkijktoren die uitzicht biedt over de Nieuwkoopse Plassen. Hier kun je de purperreiger en zwarte sterns zien vliegen.

De Groene Jonker

De Groene Jonker is een heel bijzonder gebied dat je beslist bezocht moet hebben als je gaat vogels kijken in de Nieuwkoopse Plassen. Mijn advies is om de Groene Jonker in april te bezoeken. Liefst bij het krieken van de dag. Je zult verstelt staan van de blauwborsten, rietzangers, snorren en andere vogels die je dan hoort en ziet. Over de Groene Jonker schreef ik eerder een artikel, je opent het artikel hier.

Bovenlanden Kromme Mijdrecht

Vlak boven het dorp Woerdense Verlaat ligt een weidegebied waar vriendelijk beheer voor de weidevogels wordt toegepast. Grutto, kievit, tureluur, slobeend en andere weidevogels laten zich hier nog zien. Vanachter een vogelkijkscherm nog wel. Ik bezocht het scherm op mijn vogeltocht door dit deel van Nederland en schreef er een artikel over. Lees dit artikel hier.

Praktische informatie over vogels kijken in de Nieuwkoopse Plassen

Wil je vogels kijken in de Nieuwkoopse Plassen, bezoek dan eerst het Bezoekerscentrum in Nieuwkoop. Hier ontvang je alle informatie die je nodig hebt, inclusief wandel- en fietsroutes.

Natuurmonumenten biedt op haar website ook een serie wandel-, fiets- en kanoroutes aan. Ik raad je aan om deze pagina te bezoeken. Klik hier.

In Nieuwkoop kun je een bootje of een kano huren en overvaren naar het natuurbelevingspad het Pimmetjespad. Ga je vogels kijken in de Nieuwkoopse Plassen met kinderen, dan is dit op een zomerse dag een leuke activiteit. Voor meer informatie ga je naar de website van Natuurmonumenten.

In een waterrijk gebied als de Nieuwkoopse Plassen kun je erop wachten: een vogelexcursie per boot. Wil je onder leiding van een gids het gebied in, of wil je zelf een fluisterbootje huren, klik dan hier. Elke vogelwerkgroep in het westen van het land maakt denk ik eens in de zoveel jaar een vaartocht door de Nieuwkoopse Plassen. April en mei zijn de beste maanden. Dan zijn alle rietvogels terug.

De Nieuwkoopse Plassen zijn een toeristisch trekpleister. Aan horeca dus geen gebrek in de dorpjes rond de plassen.

Vogels kijken in de Nieuwkoopse Plassen is een kennismaking met het oerhollandse landschap van weleer. Welk deel van het natuurgebied je ook bezoekt, wees er zuinig op. Sommige soorten zijn ontzettend kwetsbaar. Alle reden om hun leefgebied intact te houden.

Wil je meer vogelgebieden in Zuid-Holland ontdekken, open dan mijn overzicht van vogelgebieden in deze provincie. Telkens wanneer ik een nieuw gebied heb bezocht, vul ik het overzicht aan.

Natuurhuisjes in de omgeving van de Nieuwkoopse Plassen

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van de Nieuwkoopse Plassen leent zich uitstekend voor een buitenvakantie. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en natuurlijk kun je er ook vanaf het water vogels kijken. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, omringd door natuur, bekijk dan het ruime aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Voor een kort verblijf kun je natuurlijk ook het aanbod op Booking.com bekijken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?