Vogels kijken in natuurgebied Spookverlaat

Bij Hazerswoude-Rijndijk, onder de rook van Alphen aan den Rijn, ligt een strook natuur van ongeveer zesendertig hectare. Moeras, riet, ruigte, bosjes, een vogeleiland en waterplassen wisselen elkaar af. Dat betekent dat je hier een gevarieerd aantal vogelsoorten kunt zien. Je kunt door het gebied fietsen, wandelen en wie slecht ter been is, kan vanaf een polderweg verschillende plassen overzien. Die polderwegen zijn behoorlijk smal, heel rustig sta je er niet met je auto. Natuurgebied Spookverlaat is een oase van natuur te midden van intensieve veehouderij. In het Spookverlaat staat een gloednieuwe vogelkijkhut, vernoemd naar een van de oudste dochter van koning Willem-Alexander, Amalia. Het is een vogelkijkhut die nauwelijks te slopen is: het is volgens mij een soort van zeecontainer, robuust en geheel van staal.

Welke vogels zie je in Spookverlaat? In het voorjaar allereerst allerlei watervogels. Van gewonere soorten als fuut, krakeend, bergeend, slobeend, meerkoet, blauwe reiger en kuifeend. In het riet broedt de kleine karekiet. Bij de vogelkijkhut staat een nestpaal voor de ooievaar waar ook echt gebruik van gemaakt wordt. Dat bewijst deze video wel. En pal voor de vogelkijkhut ligt een vogeleiland dat is ingericht als broedeiland voor visdiefjes. In de rietkragen en moerasbosjes zie en hoor je zangvogels als kleine karekiet, rietzanger, bosrietzanger, rietgors, spotvogel, blauwborst, zwartkop en vink. In de winter scharrelt ook de grote zilverreiger rond. De roerdomp wordt in de winter af en toe gezien, evenals de waterral. Voor de vogelkijkhut zijn ook stokken in de grond gezet voor de ijsvogel die daar ook regelmatig op neerstrijkt. Ik verzeker je, die zit dan bijna in de hut! De vele zangvogels trekken ook roofvogels aan. Havik, buizerd, sperwer en torenvalk worden er dan ook regelmatig gezien. Ben je in de buurt, dan zeker even vogels kijken in het Spookverlaat!

Praktische informatie

De vogelkijkhut Amalia is prima te bereiken via de polderweg die de toepasselijke naam Spookverlaat heeft. Toets in de TomTom als plaatsnaam in: Hazerswoude-Rijndijk. En als huisnummer 5. Parkeer de auto in de berm. Het is ongeveer vijftig meter lopen over onverhard pad. Voor rolstoelgebruikers is dit helaas iets minder ideaal. Misschien kom je met enige hulp over de paal die als slagboom over het pad ligt. En dan is het nog een stukje ploegen door houtsnippers. In de vogelkijkhut staat geen bankje. Ik heb bij de hengelsportzaak een viskrukje gekocht. Ideaal voor deze hut. Je zit er dan echt prinsheerlijk. Als er in de winter ijs ligt, dan weet ik zeker dat je hier grote kans maakt op het zien van roerdomp en waterral die juist dan vaak uit het riet te voorschijn komen.

Wandelen door het Spookverlaat vergt geen aangepast schoeisel.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)