alarmerende tureluur

Vogels kijken in natuurgebied Het Paardegat bij Herkingen

Eeuwenlang werden de eilanden in de delta doorkruist door lange en brede kreken. De meeste van die kreken zijn inmiddels kaarsrecht getrokken of zelfs veranderd in landbouwgrond. Hier en daar is de grond rond de kreek zo drassig dat het gebied ‘woest’ bleef. Hooguit een paar schapen of koeien liepen er, maar meer viel er voor de boeren niet van te maken. Dat soort van armoede levert de grootste rijkdom op. Als je natuurliefhebber bent, tenminste. Bij het dorp Herkingen op het eiland Goeree-Overflakkee ligt zo’n eeuwenoude kreek: het Paardegat. Kijk je vanaf de dijk op dit natuurgebied dan valt je meteen op dat rond de kreek drassige weilanden liggen. Ideaal terrein voor steltlopers en watervogels. Daarbuiten liggen de strak getrokken akkers waar je nauwelijks vogels zult zien.

In het Paardegat wemelt het van de steltlopers en watervogels. Zijn de grutto’s weer in het land, vaak al eind februari, dan zie je ze ook in het Paardegat. Tureluur, kluut, kievit, watersnip, scholekster, wulp, zwarte ruiter, groenpootruiter en kemphaan kun je hier ook zien. En ganzen natuurlijk. Brandgans, grauwe gans en kolgans vooral. Lepelaars foerageren er van april tot en met september, om dan weg te trekken naar het zuiden. Maar soms blijven een paar lepelaars overwinteren in het gebied samen met de grote zilverreiger. Eenden zie je er ook. Afhankelijk van het seizoen: krakeend, wintertaling, zomertaling, smient, slobeend, bergeend en kuifeend.

Op de Molendijk staat een bankje vanwaar je het Paardegat kunt overzien. Het is het zogenaamde Dick Wilbrink bankje, vernoemd naar een iemand die van grote betekenis is geweest voor de natuur op Goeree-Overflakkee. Het Paardegat was zijn favoriete natuurgebied, lees ik op het bordje. Een mooi initiatief. Vogels kijken in het Paardegat begint natuurlijk bij dit bankje. Ga er een uurtje zitten met je verrekijker of telescoop. Zeker weten dat je veel soorten zult zien en horen. Meer dan een tussenstop tijdens je vogeltocht over het eiland Goeree-Overflakkee is het echter niet. Daarvoor is het gebied te klein.

Praktische informatie

Natuurgebied het Paardegat ligt boven Herkingen. Toets in je TomTom in: Molendijk Herkingen en dan vind je het vanzelf.

Staat er een aardige bries, dan draait vast ook de korenmolen op de dijk. Een markant monument om even bij stil te blijven staan.

Natuurgebied het Paardegat is niet toegankelijk. Vanaf de dijk heb je evenwel een schitterend en weids uitzicht. Neem wel je verrekijker mee en als je die hebt zeker ook je telescoop.

Wil je natuurgebieden in de buurt van het Paardegat bezoeken, bekijk dan eerst mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland. Er staan veel natuurgebieden op Goeree-Overflakkee tussen.

Actief in de natuur van Zuid-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)