Vogels kijken in natuurgebied de Oude Veerseweg

Natuurgebied de Oude Veerseweg is een wat onbekend natuurgebied op Walcheren. Het is eigendom van Stichting Zeeuws Landschap. Het is een drassig gebied waar ondiepe waterplassen en weilanden elkaar afwisselen. Volgens Zeeuws Landschap is er ook sprake van zoute kwel en dat betekent dat er ook zoutminnende planten groeien. Het natuurgebied heeft wat weg van de karrenvelden die je elders in de provincie Zeeland aantreft. En van karrenvelden ben ik een groot fan. Vaak kun je ze vanaf de weg goed overzien en als je het treft zie je er ontzettend veel vogels.

In natuurgebied de Oude Veerseweg zie je eenden, steltlopers en reigerachtigen. Denk aan soorten als wintertaling, smient, slobeend, bergeend, krakeend, tureluur, kemphaan, wulp, kievit, goudplevier, bonte strandloper, kluut, scholekster, zwarte ruiter en groenpootruiter. De kleine zilverreiger foerageert in de plassen, evenals de lepelaar. Heb je geluk, dan zie je zelfs in de winter hier een of meerdere lepelaars. Een aantal lepelaars trekt namelijk niet weg naar het zuiden, maar kiest ervoor om in Nederland te overwinteren. Wat ik in februari en maart altijd een feest vind zijn de rammelende hazen. Ze rennen druk achter elkaar aan als stoeiend en rammelend. En dat allemaal om dat ene vrouwtje te mogen bezitten. Zie je zo’n tafereel, blijf dan eens een tijdje staan. Je haalt het dominante mannetje er vaak al snel uit. Hij blijft angstvallig dicht bij het vrouwtje en jaagt af en toe een ander mannetje weg. Om na zijn achtervolging natuurlijk snel naar het vrouwtje terug te keren. Maar snel even paren is er niet bij. Want hoe dominant het mannetje ook mag zijn, het vrouwtje maakt de keuze. Woman power in de polder!

In de winter verblijven er ook grote groepen ganzen in en om natuurgebied de Oudse Veerseweg. Met name kolganzen en brandganzen. En een kleiner aantal grauwe ganzen. Soms zie je tussen de brandganzen een roodhalsgans. Rond de brakke waterplassen kun je in de winter ook de grote gele kwikstaart zien. En eind februari arriveren de eerste veldleeuweriken. Heb je eind februari trek in een vleugje voorjaar, dan even vogels kijken in de Oude Veerseweg. Die zingende veldleeuweriken kondigen de lente aan. Graspiepers zie je er natuurlijk ook. In dit ongerepte gebied jagen roofvogels als blauwe kiekendief en torenvalk.

Vogels kijken in de Oude Veerseweg is in het hele jaar een feest.

Praktische informatie

Natuurgebied de Oude Veerseweg bereik je door in de TomTom het volgende adres in te voeren: Oude Veerseweg, Middelburg.

Vogels kijken in de Oude Veerseweg doe je vanaf de weg. Een aantal wegen is uitsluitend toegankelijk voor voetgangers en fietsers (en bestemmingsverkeer). Andere wegen bieden ook vanuit de auto uitzicht over het natuurgebied.

Natuurgebied de Oude Veerseweg maakt deel uit van een korte wandelroute tussen Middelburg en Veere (een retourtje heeft een lengte van ongeveer 8 kilometer). Lees er meer over op de website van het Zeeuwse Landschap.

Ook in de zomermaanden kun je aardig vogels kijken in de Oude Veerseweg. Zo extreem druk is het hier niet. Vier je jouw vakantie op Walcheren? Pak dan de fiets en stuur je rijwiel richting deze prachtige polder tussen Middelburg en Veere. Ik las in het boek Vogels en de liefde van Elvira Werkman dat het vrouwtje van de zwarte ruiter direct na het leggen van haar eieren weer terugvliegt naar onze contreien. Het mannetje broedt de eieren uit en brengt de jongen groot. Welnu, die vrouwtjes kun je dus in de Oude Veerseweg tegenkomen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)