Vogels kijken in natuurgebied Kelsdonk bij Etten-Leur

Bij Etten-Leur in de provincie Noord-Brabant ligt een nat weidegebied met een oppervlakte van ongeveer 250 hectare. Grasland, water. struweel en heggen wisselen elkaar af. Het open gebied is in het voorjaar vergeven van de zangvogels. Wandel in mei door Kelsdonk en je waant je haast in een Frans regionaal natuurpark. Geen wonder dus dat er een wandelroute door het gebied is aangelegd. Ik bezocht Kelsdonk op een doordeweekse dag in mei en ik kwam er niemand tegen. Heerlijk toch?

Welke soorten mag je verwachten als je in Kelsdonk gaat vogels kijken? Laten we beginnen met het voorjaar, het meest interessante seizoen denk ik om in Kelsdonk vogels te kijken. Ik hoorde en zag tijdens mijn bezoek de roodborsttapuit, koekoek. zwartkop, tjiftjaf, grasmus, nachtegaal, merel, kleine karekiet, rietzanger, rietgors, roodborst, winterkoning en huiszwaluw. Een buizerd stond in de verte te bidden en een bruine kiekendief jaagde boven het rietland. In de natte delen kun je echter ook vogels van het water zien. Denk aan groenpootruiter, kluut, tureluur, grutto, scholekster, oeverloper, kleine plevier, kemphaan, ijsvogel en lepelaar. Ik las ergens dat je in het voorjaar ook beste kans maakt om hier de blauwborst te zien. Havik en sperwer jagen in het gebied op alles wat vliegt.

In de winter zijn het watervogels als toendrarietgans, grauwe gans, kolgans, pijlstaart, slobeend en smient die de toon zetten. Dan maak je natuurlijk ook kans op allerlei steltlopers. En heb je ook oog voor zoogdieren, en waarom ook niet, let dan op of je een ree of haas ziet. En waar in Noord-Brabant hazen leven, daar maak je natuurlijk ook kans op een ontmoeting met een vos.

Vogels kijken in Kelsdonk is vooral genieten van de natuur. Van flora, fauna en het landschap. Noord-Brabant is voor mij een provincie die ik vooral associeer met bos. Maar Kelsdonk is een heel ander gebied en dat is toch ook heel aardig.

Praktische informatie

Natuurgebied Kelsdonk bereik je door in je TomTom in te voeren: Windgat, Etten-Leur. Een doodlopend weggetje voor auto’s. Wandelaars en fietsers hebben er echter ruim baan.

Halverwege het Windgat bevindt zich aan de linkerkant een perceel bos. Hiervoor voert een onverhard pad je verder het natuurgebied in. Dit pad heeft de naam Kelsdonk. Ga hier niet met de auto in, zeker niet als het veel heeft geregend. Aan het eind van het pad Kelsdonk begint het wandelpad dat ook wel wordt aangeduid als het Laarzenpad. Je begrijpt wel, als het veel heeft geregend, dan heb je echt laarzen nodig. Langs het Kelsdonk hoorde ik de nachtegaal zingen en filmde ik het paartje roodborsttapuiten in het filmpje hierboven.

Ontdek meer natuurgebieden in de provincie Noord-Brabant, klik hier.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)