Vogels kijken in de Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het was een mistroostig midweekje in november toen ik de Nationaal Park Weerribben-Wieden bezocht. Fijne motregen viel als een grauwsluier uit de hemel. Koud, nat en volstrekt niets te beleven. We zijn het gebied maar wel snel uitgereden. Jammer hoor. Want Nationaal Park Weerribben-Wieden is een natuurgebied van de eerste orde. In dit uitgestrekte en ongerepte laagveengebied vind je een bijzondere flora en fauna. Ik focus vooral op vogels en een enkele dagvlinder, maar ook plantenliefhebbers komen er aan hun trekken. En behoor je tot de groep van ‘gewone’ natuurliefhebbers, ook dan valt er heel veel te beleven.

Vogels kijken in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Welke soorten zie je dan? Allereerst is het zaak te kijken naar de periode van het jaar waarin je de Weerribben-Wieden bezoekt. Ik raad je bijzonder aan om in de periode april tot en met juni te gaan. Dan keren de broedvogels terug en is het een drukte van belang. Aan welke vogels moet je dan zoal denken? Aan moerasvogels in de eerste plaats. De purperreiger, lepelaar, ooievaar, zwarte stern, roerdomp, snor, bosrietzanger, kleine karekiet, blauwborst, rietzanger, sprinkhaanrietzanger, baardmannetje, rietgors, bruine kiekendief, ijsvogel, visdief, koekoek, matkop en in de bossen zelfs de wielewaal. Reken maar dat vogels als waterral en porseleinhoen zich ook ophouden daar ergens in het riet, maar te zien krijg je ze niet. In de Weerribben-Wieden huist ook een kolonie aalscholvers.

Als je in de winter gaat vogels kijken in de Weerribben-Wieden, dan zie je heel andere vogels. Grote groepen grauwe ganzen en kolganzen bijvoorbeeld. En veel eendensoorten. Pijlstaart, wintertaling, slobeend, kuifeend, krakeend, tafeleend, brilduiker, nonnetje en grote zaagbek. De ijsvogel vliegt ook rond. Grote zilverreiger, buizerd en havik jagen in het gebied. En zowaar, er overwintert elk jaar ook wel een klapekster in het gebied. De matkopjes overwinteren in de Weerribben-Wieden, evenals de goudvink en putter. Waterrallen laten zich vanuit het riet veelvuldig horen. Ook kwam ik meldingen tegen van houtsnip en bokje. Nou, dan moet de watersnip toch ook aanwezig zijn?

De Weerribben-Wieden is een uniek laagveengebied. De specifieke flora is van levensbelang voor twee dagvlinders die in het gebied voorkomen: de grote vuurvlinder en de zilveren maan. Voor de grote vuurvlinder geldt dat de Weerribben-Wieden zo ongeveer de enige plek in Nederland is waar hij voorkomt (op nog een gebied ergens in Friesland na, geloof ik). Die grote vuurvlinder heeft begin twintigste eeuw zelfs geleid tot een heuse vlinderkoorts in heel Europa, blijkens het boek Het veen, de vlinder en de openbaring.

Vogels kijken in de Weerribben-Wieden laat je kennis maken met bijzondere moerasvogels. De volgende keer dat ik dit gebied bezoek, kies ik voor de zomer. Die grote vuurvlinder, die zou ik graag willen filmen!

Praktische informatie

Je kunt via allerlei wegen in Nationaal Park Weerribben-Wieden terecht komen. Ik geef je twee opties. De eerste is het bezoekerscentrum De Wieden. Adres: Beulakerpad 1, Sint Jansklooster. Voordeel van dit startpunt is dat je er gedetailleerde informatie kunt krijgen. Bij het bezoekerscentrum ligt een vlonderpad. In het voorjaar kun je vanaf dat pad de zwarte sterns bekijken.

Het tweede startpunt ligt op de Loze Dijk. Tussen de Veldweg en de Reeënweg zijn twee wandelingen uitgezet. De rode Veenweidewandeling en de gele route over het Kiersche Wijdepad. Voor beide routes geldt: trek waterdicht schoeisel aan en het liefst kaplaarzen. Ook bij droog weer is het op veel plaatsen behoorlijk drassig. Dat verhoogt de pret alleen maar, toch?

In de Weerribben-Wieden bevinden zich meerdere observatiepunten. Ga naar de website van Natuurmonumenten om te zien waar deze zich bevinden. Scrol naar beneden om het overzichtskaartje te bekijken. Op de website van Natuurmonumenten vind je natuurlijk veel meer informatie over het nationale park.

Een bijzondere manier om de Weerribben-Wieden te verkennen, is per kano. Er zijn verschillende kano-verhuurders in het gebied waaronder een die je ook door het idyllische plekje Giethoorn voert. Je kunt natuurlijk een fiets huren.

Overnachten in de buurt van de Weerribben-Wieden kan midden in de natuur. Bijvoorbeeld in een trekkershut op gezinscamping de Eikenhof. Goedkoop en ontzettend knus.

In Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn verschillende horeca-gelegenheden gevestigd die ook buiten het hoofdseizoen geopend zijn.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Overijssel?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)