Vogels kijken in Nationaal Park Veluwezoom

Toen ik Nationaal Park Veluwezoom voor het eerst in augustus bezocht, wist ik niet wat ik zag: heide, heide, heide. Zo paars als heide maar zijn kan. En zover je kunt zien. Wat een schitterend gezicht is dat toch. Nu ben ik zelf opgegroeid aan de kust en hou ik meer van het geklots van de Oosterschelde, maar een dagje bos en heide is voorwaar toch ook een goede keus. Je ziet er tenminste weer eens heel andere vogelsoorten dan langs een Zeeuwse dijk. Ooit was de de Veluwezoom overigens het jachtveld van een of andere adellijke elite, las ik in het boek Heer- en broodjagers van Siebren Siebenga.

Nu moet ik daarbij wel aantekenen, dat de beste periode om vogels te kijken in bos en op de hei het voorjaar is. De zangvogels doen dan hun naam eer aan en zingen dat het een lieve lust is. En verraden daarmee hun positie. Ze zijn in het voorjaar beter zichtbaar dan in de rest van het jaar. En daarbij komt dat een groot aantal zangvogels na het broedseizoen aan het ruien slaan en zich dan helemaal koest houden. Om vervolgens na de rui, met een nieuw verenpak, de biezen te pakken naar het zuiden. Maar in het voorjaar is de hei nog echt niet paars! Sterker nog, na een langdurige droge periode, oogt het heidegebied zelfs behoorlijk dor. Nu ja, dat hoort er ook bij, moet je maar denken. Elk seizoen is weer anders. En dat geldt ook voor vogels kijken. Wie gaat vogels kijken in Nationaal Park Veluwezoom zal in elk seizoen weer andere soorten zien. En dus ook in de zomer, wanneer de heide paars kleurt en je tijdens een wandel- of fietstocht kunt genieten van de prachtige kleuren.

Maar nu eerst over vogels kijken in Nationaal Park Veluwezoom. Ik focus zoals al aangegeven vooral op het voorjaar. Welke vogels zie je er dan? Welnu, daar zitten een paar bijzondere soorten tussen. Denk aan de nachtzwaluw, de raaf, roodborsttapuit, boompieper, boomleeuwerik, zwarte specht, geelgors, appelvink, kruisbek, koekoek, appelvink, goudvink, boomvalk, wespendief en havik. En natuurlijk ook tal van andere vogels als tuinfluiter, goudhaantje, vuurgoudhaantje, kuifmees, zwarte mees, gekraagde roodstaart, glanskop, boomklever, boomkruiper, tuinfluiter en fluiter. Hier en daar bevindt zich een ven of beek in de Veluwezoom en daar maak je kans op de ijsvogel en grote gele kwikstaart. Groene specht, zwarte specht, middelste bonte specht en grote bonte specht hoor en zie je in de bossen.

Ook wie wil vlinders kijken in Nationaal Park Veluwezoom komt aan zijn trekken. Kommavlinder, heivlinder, bruine vuurvlinder, heideblauwtje, een enkele keizersmantel, eikenpage en groentje zijn toch bijzondere soorten die je elders in Nederland niet of nauwelijks tegen komt. Zelfs in Nationaal Park Veluwezoom moet je soms goed zoeken naar deze soorten. Maar ze zitten er wel!

Vogels kijken in Nationaal Park Veluwezoom moet je gewoon een keer doen. In het voorjaar voor de vogels en in augustus voor de heide.

Praktische informatie

Een van de beste plekken om je wandeling door Nationaal Park Veluwezoom te starten is bij het Veluwetranferium Posbank. Het adres luidt: Heuvenseweg 5a, Rheden. Hier bevinden zich ook het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, het VVV en een fietsverhuur. Een ideale locatie om je dag op de Veluwe te starten.

In het hart van Nationaal Park Veluwezoom kun je heerlijk lunchen in Paviljoen de Posbank. Let op: dit paviljoen sluit in het hoogseizoen al om 17.00 uur. In het laagseizoen zelfs om 16.00 uur. Voor een diner zul je een ander restaurant moeten zoeken, maar dat is op de Veluwe geen probleem.

Kun je geen genoeg krijgen van het bos- en heidelandschap in dit stukje Nederland, breng dan ook een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe met natuurlijk het internationale trekpleister het Kröller-Müller Museum.

Een tip van @visdief: klik hier als je een fiets wilt huren op de Veluwe of iemand een fietstocht over de Veluwe cadeau wilt doen (maar liefst 40 locaties op de Veluwe).

Wil je meer prachtige natuurgebieden ontdekken op de Veluwe, met natuurlijk de nodige fiets- en wandelroutes, koop dan het fenomenale boek Crossbill Guide Veluwe (Nederlands).

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!