Vogels kijken in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

In Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug kun je eindeloos dwalen door heidevelden en bossen. Bijen houden is er een eeuwenoude traditie en dus zul je hier en daar bijenvolken tegenkomen. Je zult in de omgeving vast lokale honing kunnen kopen. Maar in dit artikel gaat het om vogels kijken in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Welke vogels zie je er zoals?

De Sallandse Heuvelrug is een vogelrijk gebied. Wie uit het westen van het land komt, treft er heel andere vogels dan bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta of de schorren van het Balgzand in Noord-Holland. Bijzondere soorten als nachtzwaluw, kleine bonte specht, zwarte specht, wielewaal, geelgors, grauwe klauwier, goudvink en kruisbek leven en broeden er. De meest bijzondere soort is denk ik wel het korhoen. Op de Sallandse Heuvelrug wordt geprobeerd deze uitgestorven vogel te herintroduceren. Soms zie je er een. Maar het is twijfelachtig of de herintroductie zal slagen. Het schijnt dat er te weinig insecten zijn om de kuikens in leven te houden. Het heeft toch wel iets te zeggen dat zelfs in een uitgestrekt natuurgebied als de Sallandse Heuvelrug te weinig insecten leven. Hoe ver kan een land achteruit zijn gesukkeld onder invloed van menselijk handelen?

Ondertussen is het heerlijk wandelen op de paarse heide (in augustus). Boompieper, gekraagde roodstaart, koekoek, roodborsttapuit, vuurgoudhaantje, kuifmees, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger, boomklever, boomkruiper en raaf maken het leven van de gemiddelde vogelaar ondertussen tot een feest. Naast de vele andere ‘gewonere’ soorten die je ziet. Er vliegt op gezette tijdens trouwens ook een roofvogel langs. Een boomvalk, wespendief, sperwer, havik of buizerd. Houtsnippen worden tot in de zomer gezien. in de winter maak je kans op vogels als sijs, keep, barmsijs, klapekster en slechtvalk. En bezoek de Sallandse Heuvelrug in de schemering dan zul je af en toe de bosuil horen.

Ga je vroeg uit de veren, dan maak je op de Sallandse Heuvelrug ook kans op het zien van zoogdieren. Een ree, bijvoorbeeld. Of een vos, boommarter of das. Hazelworm en zandhagedis zijn reptielen die je op zonnige dagen kunt zien. Heel bijzondere soorten dagvlinders worden er niet gemeld op de Sallandse Heuvelrug. Dat past wel bij wat ik opmerkte bij het korhoen, maar het valt me wel een beetje tegen. Zou een herintroductie van dagvlinders als heivlinder en kleine heivlinder ook een idee kunnen zijn? Deze kleine beessies spreken de goegemeente misschien iets minder aan dan het korhoen, maar voor de biodiversiteit in Nederland zijn ze niet minder van belang.

Vogels kijken in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is een feest voor wie houdt van het maken van lange natuurwandelingen.

Praktische informatie

Natuurmonumenten heeft een aantal wandelroutes en een MTB-route uitgezet over de Sallandse Heuvelrug. Je kunt de routes downloaden op de website van Natuurmonumenten. Een van de routes start bij de Informatieschuur De Pas aan de Molenweg 2, Haarle.

De beste tijd om de weinige en schuwe korhoenders te zien is vroeg in de ochtend in de periode maart tot half mei. Dan zijn de korhoenders aan het baltsen.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje midden in de natuur in de buurt van de Sallandse Heuvelrug? Een ideale uitvalsbasis om de natuur in deze prachtige regio te ontdekken?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)