Vogels kijken in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Bos, heide, grasland, stuifzand en heide wisselen elkaar af op de grens van Drenthe en Friesland. Hier ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de meest uitgestrekte natuurgebieden in Nederland. Een van de gezichtbepalende elementen is de Vledder A, een beekje dat door het gebied meandert, in de richting van een ander nationaal park, de Weerribben-Wieden. Door de grote afwisseling van biotopen kun je er een heel gevarieerde vogelstand zien. Je moet er alleen wel heel wat kilometers voor maken, want de afstanden zijn behoorlijk.

Vogels kijken in Nationaal Park Drents-Friese Wold, welke vogels zie je dan? Ik begin in het voorjaar, met de broedvogels en doortrekkers. Koekoek, geelgors, nachtzwaluw, wielewaal, raaf en zwarte specht kom ik er tegen. En andere typische bosvogels als goudhaantje, kuifmees, matkop, zwarte mees, grote bonte specht, zwartkop, fluiter, grasmus, bonte vliegenvanger, boomkruiper, boomklever, gekraagde roodstaart, appelvink, kruisbek, goudvink en sijs. In het halfopen gebieden zie en hoor je boompieper, boomleeuwerik, roodborsttapuit, tapuit, paapje, graspieper en soms een grauwe klauwier. Roofvogels kun je er ook zien. Wespendief, buizerd boomvalk, havik, sperwer en zelfs de zeearend worden in het Drents-Friese Wold waargenomen. In de vennen en plassen zie je dodaars en geoorde fuut. In de ondiepe delen foerageren steltlopers als oeverloper en kleine plevier. O ja, dan moeten we ook nog de uilen noemen. De ransuil, bosuil en kerkuil vliegen onhoorbaar door de schemering.

In de winter kun in de halfopen gebieden de klapekster zien. Probeer hem eens zonder gezien te worden te benaderen. Hopelijk heb je een zingend mannetje in het vizier. Luister eens hoe mooi en ingetogen een klapekster kan zingen! De houtsnip is een andere wintergast. Soms wordt een zeldzame gast als de dwerggors of een overvliegende kraanvogel gezien. Ook in de winter valt er wel iets te genieten in dit ongerepte en uitgestrekte natuurgebied.

Op zonnige dagen maak je in de heidegebieden en langs de vennen en plassen kans op de ringslang en levendbarende hagedis. Qua dagvlinders zie je er vooral de ‘gewone’ soorten. Maar als je goed ziet, zie je in de zomer toch ook bijzondere soorten als het heideblauwtje, bruine vuurvlinder, kommavlinder, eikenpage, koevinkje en heivlinder.

Vogels kijken in het Drents-Friese Wold levert je in alle jaargetijden leuke waarnemingen op.

Praktische informatie

Het Drents-Friese Wold is via vele plaatsen toegankelijk. Een goed begin voor een stevige boswandeling is de Bosweg 2a bij Diever. Hier start een wandelroute van ongeveer 8 kilometer lang. Meer wandelroutes in het Drents-Friese Wold kun je op de website van Natuurmonumenten downloaden.

Ben je met kinderen, dan kun je voor of na je wandeling terecht bij IJssalon Smaak. Iets eten of drinken kan bij Brinkzicht tegenover het oude kerkje in Diever. Check de openingstijden op de websites.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)