Vogels kijken met kerst

De kerstdagen zijn traditioneel dagen om met familie en vrienden te beleven. Maar ben je iemand zoals ik, dan verlang je er op een gegeven ogenblik ook naar om even naar buiten te kunnen, weg van de drukte. Wat is er dan beter om even de wandelschoenen aan te doen, verrekijker om te hangen of de telescoop mee te nemen? En dus: waar gaan we vogels kijken met kerst?

Vogels kijken met kerst

Vogels kijken kan natuurlijk overal, ook met kerst. Zelf verken ik tussen de bedrijven door de nabije omgeving van mijn woonplaats. Even de Alblasserwaard in op zoek naar ganzen, grote zilverreigers of een buizerd die dit keer niet argwanend is en op zijn paal blijft zitten. Stiekem ben ik van plan om weer even naar de purperkoet bij Kinderdijk te wandelen, de bijzondere vogelsoort die al ruim een week bij ons door de rietkragen wandelt. In de Eendragtspolder bij Zevenhuizen (bij Rotterdam) wandelt er zelfs nog één rond. En ben je daar toch, ga dan ook even naar de Zevenhuizerplas in een poging om de baardmannetjes te zien.

Bijzondere waarnemingen

Wellicht worden er bij jou in de buurt momenteel ook bijzondere soorten gezien. Altijd leuk om een poging te doen om die op te zoeken. Zo kun je in Leiden de kleine burgemeester zien in een woonwijk en maakt een waterspreeuw er de oevers van een watergang onveilig. Wil je weten of er in jouw omgeving bijzondere soorten worden gezien, en welke, check dan de zeldzaamheden op waarneming.nl.

Mooie gebieden

Waar je ook woont, in vrijwel elke regio bevinden zich mooie natuurgebieden waar je een korte of langere vogelwandeling kunt maken. Maar ook een bezoek aan een niet al te spannende plek als een park kan al de nodige voldoening opleveren. Een boomklever, goudvink of groene specht te zien betekent toch altijd een feestelijk moment? Heel aanlokkelijk is het natuurlijk om natuurgebieden als de Biesbosch, de Veluwe, Oostvaardersplassen en Brabantse bossen te bezoeken. Zeker watergebieden zitten nu tjokvol met eenden en je hebt er grote kans een blauwe kiekendief of misschien zelfs een zeearend te zien jagen. Maar let op: de boswachters verwachten een enorme drukte in veel natuurgebieden. Je snapt het al: wil je de drukte van de kerstdis ontvluchten, dan is het misschien beter om een wat minder bekend gebied te bezoeken. Hou je alsjeblieft overal aan de regels die de beheerders hebben ingesteld. We willen als vogelaars onze geliefde vogels het leven toch zeker niet zuur maken? En bedenk: vogels, en ook andere dieren, hebben in de winter alle energie nodig om de kou en minder voedselaanbod te overleven. Elke onnodige verstoring kost ze energie die ze beter kunnen gebruiken om Koning Winter te verslaan.

Strand of havenhoofd

Een bezoek aan strand of havenhoofd is vrijwel altijd aan te bevelen. Het is kerst, de temperaturen zullen niet heel hoog zijn. Waar anders is de frisse neus zo fris als op het strand? Lekker de laarzen aan en genieten van wind, zee en zilte lucht. Op locaties als de zeedijk bij Westkapelle, de Brouwersdam, de Havenhoofden bij Scheveningen en de Zuidpier bij IJmuiden kun je bovendien lekker zeevogels kijken. En wie weet duikt er ook een zeehond op, altijd leuk voor de kleinsten onder ons.

Het kan lekker guur weer zijn met kerst, dus trek warme kleding aan. Waterdicht schoeisel is aan te bevelen. En heb je zoals ik een nogal kale schedel, dan verlies je door het opzetten van een muts een stuk minder warmte.

Veel plezier met vogels kijken met kerst!

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)