Vogels kijken in het Mantingerveld

Grote stuifzandvlaktes vind je in het Mantingerveld. En jeneverbesstruiken, omgeven door eikenbossen en heide. Vanaf het moment dat Natuurmonumenten het gebied in beheer kreeg, wordt het hele gebied, inclusief de landbouwgebieden, omgevormd tot natuur. Dat zijn initiatieven naar mijn hart! Zo veel afwisseling, daar moet je wel veel vogels kunnen zien. En dat klopt! Vogels kijken in het Mantingerveld is het hele jaar door een feest, en in het voorjaar het allermeest.

Vogels kijken in het Mantingerveld, welke vogels zie je dan? Ik begin dit keer met de winter.

Wil je dolgraag een klapekster zien, bezoek dan het Mantingerveld in de winter. Het halfopen landschap is ideaal voor deze vogel die helaas niet meer in Nederland broedt. Maar er gelukkig nog wel overwintert. Wist je dat deze stoere zangvogel schitterend kan zingen? Ook de blauwe kiekendief overwintert in het Mantingerveld. Evenals zangvogels als sijs en keep. Vogels als goudhaantje, vink, roodborst, boomkruiper, boomklever, matkop en grote lijster kun je het hele jaar door in het Mantingerveld zien, en dus ook in de winter.

Het voorjaar vind ik persoonlijk de beste periode om in het binnenland vogels te kijken. De zangvogels zijn dan het meest actief. En dat geldt ook voor het Mantingerveld. Zomertortel, koekoek, geelgors, nachtzwaluw, grauwe klauwier, wielewaal, roodborsttapuit, boompieper, goudvink en kwartel zijn soorten waar ik best even voor wil omrijden. Daarnaast zie je in het voorjaar ‘gewonere’ soorten als grote bonte specht, groene specht, grauwe vliegenvanger, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart, grasmus en tuinfluiter. Roofvogels zie je er natuurlijk ook. Havik, sperwer, bruine kiekendief, wespendief, buizerd en boomvalk worden regelmatig gemeld.

Dagvlinders kun je ook bekijken op het Mantingerveld. De meest bijzondere soorten die je in de zomermaanden kunt zien zijn de heivlinder en de kommavlinder. Eikenpage, groentje en icarusblauwtje zie je er ook.

Vogels kijken in het Mantingerveld is denk ik vooral een allround ervaring. Je geniet van vogels én van het bijzondere landschap.

Praktische informatie

Een goed startpunt voor een wandeling over het Mantingerveld is Restaurant Voscheheugte aan de Mantingerdijk 8, Mantinge. Je vindt hier ook een natuurkampeerterrein. Een wandelroute en ruiterpad kun je downloaden op de website van Natuurmonumenten.

Ben je met kinderen, dan kun je na afloop van je wandeling een pannenkoekenboerderij in de buurt bezoeken.

Wil je iets meer actie tijdens een vakantiedag of een kinderfeestje, dan is het misschien leuk om te gaan boomklimmen bij Grolloo. Een uitdagend parcours door de boomtoppen!

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de provincie Drenthe? Gelegen op een mooie locatie midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.