Vogels kijken in de Leersumse Plassen

Een paar minuten rijden vanaf de A12 en je loopt door een fraai natuurgebied: het Leersumse Veld. Een deel van de Utrechtse Heuvelrug. Uitgestrekte bossen dus. Met midden in het bos een bijzonder vennengebied: de Leersumse Plassen. Ik bezocht deze plassen om er vogels te kijken. Op de laatste dag in maart. De eerste boompiepers waren gearriveerd. Een aantal dodaars foerageerden voor de vogelkijkhut. Citroenvinders flitsten in de zon. En de boomklevers vlogen opgewonden van stam naar stam. Vogels kijken in de Leersumse Plassen. Dat combineer je met een heerlijke boswandeling. Het kan slechter.

Vogels kijken in de Leersumse Plassen (of: het Leersumse Veld) levert je in het voorjaar leuke soorten op. Vooral zangvogels natuurlijk. Boompieper, boomleeuwerik, geelgors, roodborsttapuit, matkop, kuifmees, staartmees, zwarte mees, boomklever, boomkruiper, kleine bonte specht, grote bonte specht, zwarte specht, groene specht, sijs, goudvink, vink, gekraagde roodstaart, zanglijster, raaf, havik, sperwer, boomvalk, bosuil en andere vogels van het bos. Op de plas zie je dodaars en geoorde fuut en in de winter maak je kans op de brilduiker. De bruine kiekendief jaagt boven de oevers. Soms wordt een zeldzame soort als de roodpootvalk of de barmsijs gezien. En op zonnige dagen maak je kans op ringslang waar het gebied ook speciaal voor is ingericht.

Op de oever van de Leersumse Plassen staat een vogelkijkhut. Helaas kijkt hij uit op zuidoost. Grote delen van de dag niet ideaal in verband met tegenlicht. Maar op deze locatie snap ik het denk ik wel. Zou de hut op de andere oever geplaatst zijn, dan moest er ook een pad door de natte vegetatie gebaand worden en dat wil een terreinbeheerder liever niet. Nu staat hij verscholen tussen de bomen en dat is ook wel wat waard.

Vogels kijken in de Leersumse Plassen is ook een goede optie als je even van de snelweg af wil om te pauzeren.

Praktische informatie over vogels kijken in de Leersumse Plassen

Toen ik de Leersumse Plassen voor het eerst bezocht moest ik behoorlijk zoeken. De bossen zijn zo uitgestrekt en de wegen door de bossen lijken allemaal hetzelfde. De vogelkijkhut bereik je het makkelijkst op de volgende manier: toets in je TomTom in: Heulweg, Leersum. Vanaf de A12 gezien, rij je na het bord doodlopende weg de Heulweg in. Parkeer op het parkeerplaatsje voor de camping. Loop over het wandelpad het bos in waar je al snel over de Leersumse Plassen uitkijkt. Aan de overkant zie je de vogelkijkhut staan. Wandel een paar minuten rechts rond de plas en je bent er.

Vogels kijken in het bos doe je niet met een telescoop op je schouder. Een verrekijker volstaat.

Vogels kijken in de Leersumse Plassen: snuif de heerlijke bosgeur op en geniet van de vogels van bos en ven. Lees ook mijn aanvullende artikel over vogels kijken in het Leersumse Veld.

jako van gorsel met verrekijker

Wil je meer vogelgebieden in Utrecht bezoeken, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in de provincie Utrecht.

Een tip van @visdief: klik hier voor de leukste natuuruitjes op de Veluwe. Bijvoorbeeld een e-bike tourtocht of stil scooteren.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!