Vogels kijken in Languedoc-Roussillon, Zuid-Frankrijk
De Languedoc-Roussillon is een heel populaire vakantiebestemming. Niet gek, want je vind er eigenlijk alles: strand, heuvels, zee, uitgestrekte wijngaarden. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en na deze inspannende activiteiten lekker luieren op een van de stranden aan de Middellandse Zee. Maar wist je dat er in de Languedoc ook uitstekend kunt vogels kijken? Ooit, lang geleden, bezochten wij een bezoek aan Cape Leucate, op zoek naar trekvogels en vooral: de bijeneter. In het natuurgebied kwamen we geen bijeneters tegen, maar op de electriciteitsdraden in een vakantiedorpje wel! Op de website van Maurice Riekert kwam ik twee aansprekende artikelen tegen over vogels kijken in de Languedoc. Deze informatie heb ik verrijkt met die in de geweldige gids van J. Crozier, A birdwatching guide to France, die deze streek ook uitgebreid beschrijft. Ik beschrijf in dit artikel een aantal hotspots.

#1. Cap Leucate
Cap Leucate is een fantastische klif langs de Middellandse Zee. Bij Cap Leucate maakt de klif een haakse bocht en precies daar (ja, waar anders?) staat een vuurtoren. Laat dat nu net een van de beste locaties zijn om in het voorjaar de trek van roofvogels te volgen! Kies wel een dag zonder de befaamde tramontane, een noordwestenwind die juist in deze regio hard kan waaien. Staat er een stevige tramontane, dan vliegen de meeste roofvogels niet. Op goede dagen kun je hier hoge aantallen roofvogels voorbij en over zien trekken. Zwarte wouw, wespendief, bruine kiekendief, de grauwe en de blauwe, sperwer, visarend, slangenarend, maar ook bijzondere soorten als eleonora valk, roodpootvalk, kleine torenvalk, lammergier, aasgier, vale gier en smelleken. Maurice geeft aan dat je hier ook steenarend, dwergarend, grijze wouw en havikarend kunt zien. Waar roofvogels doortrekken, daar mag je ook andere soorten in grote aantallen verwachten. Bijeneter, kortteenleeuwerik en roodkeelpieper, om maar eens een paar soorten te noemen. Op en rond de rots broeden volgens J. Crozier hop, brilgrasmus, orpheusgrasmus en zelfs de kuifkoekoek. Cap Leucate heeft ook tijdens de najaarstrek faam heeft onder vogelaars. Ik noem daarbij soorten als eleonora valk, dunbekmeeuw, blonde tapuit en zwarte spreeuw.

de beste natuurreisgidsen en wandelgidsen

#2. Regionaal Natuurpark Narbonnaise en Méditteranée
Zet je schrap: Regionaal Natuurpark Narboinnaise ligt onder de rook van de stad Narbonne. Het natuurpark kent een zeer gevarieerd landschap met lagunes, duinen, stranden, voormalige zoutmeren, dennenbossen en struikgewassen. Het schijnt een van de grootste natuurreservaten aan de Franse kust te zijn. Er zijn maar liefst 400 van de 950 Europese vogelsoorten gezien! Hier haal je als vogelliefhebber je hart op (en eventuele niet-vogelaars in het gezin vermaken zich ondertussen op het strand). Welke soorten zullen we eens noemen? Flamingo, ralreiger, baardmannetje, steltkluut, purperkoet, brilgrasmus, buidelmees en visarend? Of de kuifkoekoek, bijeneter en de hop? Natuurlijk vliegen in het voorjaar allerlei soorten meeuwen en sterns rond. Ze broeden in het gebied. In de omgeving van Gruissan kun je vanaf de weg op tal van plekken het natuurgebied bekijken.

#3. Saint-Pons de Mauchiens
Een tip van Maurice. In de Languedoc gaat het goed met de kleine torenvalk, schrijft hij. Hun aantal neemt toe en het verspreidingsgebied breidt uit. Vooral het dorpje Saint-Pons-de-Mauchiens schijnt een aanrader te zijn. Daar broeden jaarlijks tientallen paartjes die zich prima laten bekijken. Kijk onderweg langs de wegen uit naar scharrelaars die op de telefoondraden zitten. Dat is geen praatje voor de vaak, zelfs mijn vrouw (geen vogelaar) weet zich die schitterende vogels nog te herinneren toen we inmiddels meer dan tien jaar geleden dit gebied bezochten op zoek naar die andere magnifieke soort: de bijeneter.

#4. Regionaal Natuurpark Haute Languedoc
Alleen dit regionaal natuurpark is al een bezoek van een week of langer waard. Het heuvelachtige gebied is een van de meest interessante botanische gebieden in Frankrijk. Zo groeien er meer dan twintig soorten orchideeën. De hagedisslang en parelhagedis schijnen hier talrijk te zijn. En vanwege de vele bloemen mag je hier ook ontzettend veel vlinders verwachten. En dan moet je ook nog tijd vrij maken om vogels te kijken! Doe dat nou maar, ook hier is het op vogelgebied fenomenaal. Een centrale plaats in het gebied is Minerve, een oude katharenstad. Hier broedt de roodstuitzwaluw. Maurice noemt soorten als blauwe rotslijster, roodkopklauwier, rotsmus, baardgrasmus en dwergarend. Verder leven in het gebied raaf, alpengierzwaluw, ortolaan, blonde tapuit en cirlgors. Zelfs de iberische klapekster vind ik terug in de literatuur. Nou, dat is een soort die mij spontaan verleid tot het maken van vakantieplannen! In de winter komt ook de rotskruiper voor in het gebied.

#5. Vliegvelden
In de regio bevinden zich twee vliegvelden. Dit soort van lawaaierige oorden zijn niet mijn favoriet, maar een interessante soort compenseert veel, zo niet alles. Aérodrome de Lézignan Corbières verdient een eervolle vermelding met soorten als kalanderleeuwerik, kortteenleeuwerik, griel en een aantal kleine trappen. Diezelfde kleine trap kun je ook zien bij de luchthaven van Béziers.

Keuze vakantieverblijf
Dit zijn vijf belangrijke vogelgebieden in de Languedoc-Roussillon. Weet dat de gids van J. Crozier alleen al vier regio’s in dit deel van Frankrijk beschrijft. En daar valt de Camargue nog niet eens onder! Zelfs de befaamde Gorges du Tarn zijn bereikbaar. Heb je er geen bezwaar tegen om elke dag wat kilometers te reizen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om tussen de Camargue en Narbonne een vakantieverblijf te kiezen. In de omgeving van Montpellier bijvoorbeeld. Je kunt vanuit de omgeving van Montpellier beide gebieden prima bereiken, maar ja, dat betekent wel veel reizen en dat betekent ook tijdverlies. Zelf geef ik er de voorkeur aan om zo dicht mogelijk bij een natuurgebied te verblijven en liever nog: er midden in.

Mijn dank gaat uit naar Maurice Riekert. Ben je op zoek naar een vakantieverblijf, bezoek dan zijn website. Je kunt bij Leenders vakantiehuizen allerlei soorten vakantiehuisjes huren. Van eenvoudig tot zeer luxe. Je kunt Maurice bovendien als gids inhuren om vogels te kijken in deze omgeving. En alsof het niet op kan, organiseert hij vanaf volgend jaar ook vogelreizen. Kijk voor al dit moois op zijn website. Je kunt op deze website ook een pdf downloaden met de beste vogelplekken in de regio.

Wil je weten welke vogels recent zijn gezien, klik dan hier. Engelstalig, maar zeer nuttig. Tip: de Petersons vogelgids vermeldt bij elke beschrijving de Engelse, Franse én Duitse naam. Erg handig voor al je in het buitenland vogels gaat kijken, is mijn ervaring.

Andere vogelgebieden in Zuid-Frankrijk
Eerder publiceerde ik een artikel over vogels kijken in de Ariège, een regio aan de voet van de Pyreneeën, ook al zo’n schitterend gebied om vogels te kijken! Deze regio bevindt zich meer in het binnenland. Wil je weten wat de beste vogelgebieden in dit gebied zijn, klik dan hier.

SNP Vogelreizen

Onmisbare gids om vogels te kijken in Zuid-Frankrijk

#1. A birdwatching guide to France south of the Loire including Corsica

Alle hotspots voor vogelaars in de omgeving van Narbonne staan hierin vermeld. Natuurlijk ook ontelbare andere hotspots in andere delen van Frankrijk. Een fantastische gids die me eigenlijk nog nooit in de steek heeft gelaten (de weersomstandigheden wel, maar dat is een verhaal dat elke vogelaar zal herkennen). Het is weliswaar een Engelstalige gids, maar hij leidt je echt naar alle plekken die er toe doen. Aanbevolen dus.

birdwatching guide

Koop dit boek

 

#2. Natuurgids Middellandse zee

Dit is weliswaar geen vogelgids, maar ik vermeld hem met ere. Heb je ook oog voor de dieren en planten in de Middellandse Zee, dan is deze gids een aanrader. Prachtig vormgegeven en goede informatie.

Natuurgids Middellandse zee

Koop dit boek

#3. ANWB Ontdek – Languedoc-Roussillon

Wil je de weg vinden in een onbekende regio, dan is een goede reisgids onmisbaar. Dit is er zo één. De ANWB staat garant voor kwaliteit. Deze reisgids heeft oog voor alles: cultuur, natuur, lekker eten, bereikbaarheid, enzovoort.

ANWB Ontdek - Languedoc-RoussillonKoop dit boek

roofvogels herkennen

Tips van visdief
birdwatching guide
Vogels kijken in de Camargue en de Crau Hans Peeters
Natuurgids Middellandse zee
ANWB Ontdek - Languedoc-Roussillon
SNP Vogelreizen