Vogels kijken langs de zeedijk van Ritthem

Wie vogels gaat kijken in de Buitenhaven van Vlissingen, die doet er verstandig aan om ook de zeedijk bij Ritthem te bezoeken. Soms kun je er verrassende waarnemingen doen, bijvoorbeeld van rosse franjepoten die wij er pal voor de oever zagen foerageren. In dit artikel lees je meer over vogels kijken langs de zeedijk van Ritthem.

Vogels kijken langs de zeedijk van Ritthem

Sta je op de zeedijk van Ritthem, dan kijk je uit over de Westerschelde. Rechts van je, in het westen, ligt de monding, links van je glijdt je blik in de richting van Terneuzen en Antwerpen. Maar daar ben je nog lang niet!

Wij kwamen af op de rosse franjepoten die er in november foerageerden. Ze waren niet moeilijk te vinden, want ze volgden het talud. Vlak voor de dijk zochten ze naar voedsel en ze bleven bij elkaar. Leuk was dat er ook grote sterns aan het jagen waren, met een aantal dwergmeeuwen. Een alk dreef een eind uit de kant op het woelige water. En natuurlijk waren ook andere meeuwensoorten niet ver weg. Een groepje steenlopers vloog voorlangs, gevolgd door scholeksters en een enkele wulp. Aalscholvers vlogen in formatie richting de Buitenhaven.

De zeedijk van Ritthem is een ontzettend goede locatie om naar zeevogels te speuren. Alk, zeekoet, roodkeelduiker, eider, een enkele keer een ijsduiker of kuifaalscholver, een visdief, het kan er zomaar voorbij komen. Vliegend of zwemmen, dicht tegen de kant en verder weg op het water.

De beste tijd van het jaar om op de zeedijk van Ritthem vogels te gaan kijken vind ik de periode oktober tot en met februari. Dan maak je kans op bovengenoemde zeevogels.

Praktische informatie over vogels kijken langs de zeedijk van Ritthem

Je bereikt de zeedijk van Ritthem door te navigeren naar de parkeerplaats aan het eind van Fort de Ruyterweg (coördinaten 51°26’32.8″N 3°37’04.1″E). Je parkeert hier voor de spuikom die binnendijks is gelegen. Je wandelt de dijk op en je kijkt uit over de Westerschelde. Je kunt vanaf dit punt trouwens ook een mooie fietstocht maken langs de zeedijk.

Is het hoog water, dan zie je hier vooral meeuwen en een enkele stern. Speur ook naar duikers, aalscholvers en futen. Is het laag water, dan kun je onder aan de dijk steltlopers als wulp, scholekster en steenloper zien foerageren.

Tijdens de najaarstrek kun je hier ook groepjes zangvogels de Westerschelde over zien steken.

De polders achter de zeedijk zijn ook aardig om te bezoeken. In de spuikom kun je soms grote groepen meeuwen zien dobberen. In de kreek voor de parkeerplaats grote groepen meerkoeten. En, hoewel we hem er nog nooit zelf hebben gezien, natuurlijk de ijsvogel.

Wil je ook andere vogelgebieden in de buurt bezoeken, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes op Walcheren

jako van gorsel met verrekijker

Het Zeeuwse eiland Walcheren leent zich uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.