Vogels kijken langs de Krabbeplas

De Krabbelplas is een wonderlijk gebied om vogels te kijken. Het is geen natuurgebied, maar een recreatiegebied compleet met strandje en restaurant. Wielrenners flitsen over de paden, honden lopen er met hun bezitters rond. En soms, bij hoge uitzondering, blokkeren vogelaars de paden. Dan wordt er op de plas iets bijzonders gezien. Of op de oevers. De dwerggors bijvoorbeeld, die in eind 2022 en begin 2023 wekenlang in de Krabbeplas verbleef. We gaan vandaag vogels kijken langs de Krabbeplas.

Vogels kijken langs de Krabbeplas

De Krabbeplas ligt verscholen in het noordwesten van Vlaardingen. Het gebied bestaat uit kruidenrijke stukjes weiland, rietkragen, een surfplas, grasland, een speeltuintje, wat sloten en een parkachtig deel met hoge populieren en andere boomsoorten. Geen gebied waar je als vogelaar als eerste aan denkt wanneer je een vogeltochtje wil organiseren. Ik zou er ook niet zomaar naar toe gaan. Dan kun je nog beter de Broekpolder bezoeken, een nabijgelegen natuurgebied dat ook al verschillende recreatieve functies combineert, maar waar de natuurwaarden domineren. En toch. De afgelopen jaren bezocht ik de Krabbeplas twee keer. Eén keer tevergeefs. Er dreef toen een bijzondere eend op de plas, vermoedelijk een topper tussen de kuifeenden die ik graag wilde zien, maar helaas niet zag. Of was het de ringsnaveleend? En ik was er een goede week geleden toen ik op zoek was naar de dwerggors die zich gelukkig wel goed liet zien.

Ondanks dat de Krabbeplas een recreatieterrein is, kun je er toch een gevarieerd aantal vogels zien. Ik zie dat er tal van steltlopers worden gezien in het gebied. Oeverloper, witgatje, watersnip, tureluur, groenpootruiter, kleine plevier, grutto, goudplevier en kievit worden er gezien. Vooral tijdens de trekperioden maak je kans op steltlopers. De ooievaar en blauwe reiger. Er dook in 2020 zelfs een vale gier op. En ik zie dat de grote gele kwikstaart zich in het winterseizoen af en toe laat zien. Natuurlijk hoor en zie je in het rietkragen in het voorjaar tal van rietvogels als bijvoorbeeld de rietgors, rietzanger, kleine karekiet en cetti’s zanger.

Zelf vind ik het parkachtige deel naast de Krabbeplas ook best aardig. In de hogere en lagere bomen maak je kans op allerlei zangvogels. Putter, vink, boomkruiper, winterkoning, merel, zanglijster, grote bonte specht en Vlaamse gaai leven er. Zeg maar de ‘gewone’ parkvogels. Tot mijn verrassing wordt ook de koekoek hier nog waargenomen. Dat vind ik voor dit ernstig verstedelijkte gebied toch een mooie soort.

Ondanks dit, zou ik de Krabbeplas vooral en eigenlijk uitsluitend bezoeken wanneer er iets bijzonders te zien valt.

Praktische informatie over vogels kijken in de Krabbeplas

Je bereikt de Krabbeplas door te navigeren naar de Broekpolderweg, Vlaardingen (coördinaten 51°55’05.3″N 4°18’25.3″E ). Aan het einde van deze weg bevindt zich een parkeerplaats. Een prima start voor je vogelwandeling.

Zoals het in een recreatieterrein betaamt zijn de wandel- en fietspaden strak geasfalteerd. Dat stelt niet al te hoge eisen aan je schoeisel.

jako van gorsel met verrekijker

Er is zowaar horeca aanwezig in het recreatiegebied! Dus begin je vogeltocht goed, of sluit hem op gepaste wijze af, in het restaurant van Jofel aan de plas. Ik heb het restaurant nooit bezocht, dus kan niets zeggen over de ambiance en kwaliteit van de gerechten.

Af en toe kijken of er in de Krabbeplas iets bijzonders wordt gezien? Bekijk op waarneming.nl welke vogels er recent zijn gezien.

En ben je op zoek naar meer vogelgebieden in de buurt, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zuid-Holland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?