Vogels kijken langs de Elzenweg bij Bleskensgraaf

Rij je vanuit Papendrecht over de N214 dwars door de Alblasserwaard, dan passeer je hem: de Elzenweg bij Bleskensgraaf. Deze polderweg loopt parallel langs de N214 en is ondanks de verkeersdrukte op de N214 toch vaak een interessante locatie om vogels te kijken. Maak ik een vogeltochtje door de Alblasserwaard, dan zal ik altijd even vanaf de Elzenweg de weilanden afspeuren. In dit artikel leg ik je meer uit over vogels kijken langs de Elzenweg bij Bleskensgraaf.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken langs de Elzenweg bij Bleskensgraaf

De Elzenweg is slechts een paar kilometer lang en ligt dus pal naar de N214. Ten noorden van de Elzenweg liggen uitgestrekte weilanden waar je het hele jaar door kans maakt op leuke waarnemingen. Het is natuurlijk niet de meest spannende plaats om vogels te kijken, maar in vergelijking met andere intensief bewerkte weilanden valt hier altijd wel iets meer te zien. Mits je het treft, want op een locatie als deze moet je net wat meer geluk hebben dan in een natuurgebied of in weilanden die naast een natuurgebied zijn gelegen.

In de zomer is de Elzenweg één van de betere locaties om de purperreiger te zien. Speur langs de slootkanten naar deze prachtige reigersoort. Meestal sluipt hij langs de oever van de sloot op jacht naar kikkers, visjes en muizen. Hij is vaak wat actiever dan de blauwe reiger, maar staat hij in een rietkraag, dan zie je vaak niet meer dan zijn snavel of zijn kop. Je moet dan goed speuren.

In de winter overwinteren er grote groepen knobbelzwanen op de weilanden langs de Elzenweg. Je maakt er echter ook altijd kans op groepjes kleine zwanen. Het ene jaar zijn het er meer dan het andere. En soms laten ze het afweten. Maar wil je in de Alblasserwaard kleine zwanen zien, dan is dit één van de beste plaatsen.

Tijdens de trekperiode kun je hier verrassende waarnemingen doen. Bijvoorbeeld een overvliegende rode wouw of een smelleken dat voorbij snelt. Maar daar moet je wel een portie geluk voor hebben.

Verder maak je langs de Elzenweg kans op roofvogels als buizerd en torenvalk. In de bomen en struiken langs de Elzenweg overwinteren groepjes vinken met nu en dan een keep ertussen. Roek, ooievaar, verschillende soorten meeuwen en zelfs de ijsvogel worden er gezien. Ook maak je er kans op grote bonte specht en groene specht. In het filmpje hieronder zie je hoe opeens een groene specht neerdwarrelde en pal voor me in het weiland naar voedsel ging zoeken.

Vogels kijken langs de Elzenweg bij Bleskensgraaf

De Elzenweg bereiken is niet lastig. Toets in je navigatie in: Elzenweg, Bleskensgraaf en je komt er als vanzelf.

Het aardige van de Elzenweg is dat je vrijwel de hele dag de zon in je rug hebt. Ideaal gelegen dus voor vogelaars.

Het Kippenbos aan het begin van de Elzenweg lijkt interessant te zijn voor de meest voorkomende zangvogels (en dat is het ook). Sijs, koperwiek en zelfs ransuil worden hier gezien. Hou er rekening mee dat het Kippenbos ook bekend staat als ontmoetingsplek voor mannen die op zoek zijn naar intieme contacten.

Wil je actuele waarnemingen zien in het gebied rond de Elzenweg, ga dan naar waarneming.nl.

Vakantiehuisjes in de Alblasserwaard

jako van gorsel met verrekijker

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de Alblasserwaard, bekijk dan het aanbod van rustig gelegen natuurhuisjes in deze regio. Eén vakantiehuisje kan ik speciaal aanbevelen vanwege zijn ligging: huisje De Kikker, geschikt voor 6 personen. Dit vakantiehuisje staat werkelijk midden in natuurgebied de Zouweboezem bij Lexmond. Aan de achterzijde en vanuit de tuin heb je een weids uitzicht over de Achthovense polder en aan de voorkant, net over het wandelpad, zingen snor, rietgors, blauwborst en al die andere moerasvogels. Je hebt geen buren, dus het is er heerlijk rustig. In de tuin worden vrij elk voorjaar grauwe vliegenvangers gezien.