Vogels kijken in het Landje van Geijsel

Het zogenaamde Landje van Geijsel dankt zijn faam aan de honderden zo niet duizenden grutto’s die er jaarlijks neerstrijken. Boer Van Geijsel zette dit weiland ooit onder water en het drassige land oefende meteen een enorme aantrekkingskracht uit op vogels van weiland en water. Vroeg in het voorjaar, vaak al in de eerste week van februari, strijken er honderden grutto’s neer waaronder ook veel IJslandse grutto’s. Moe van de verre tocht uit het zuiden komen ze hier aansterken. Ze vliegen regelmatig op en dat levert spectaculaire beelden op van zwermen grutto’s aangevuld met andere steltlopers als wulpen, kieviten en scholeksters.

Andere vogels die je hier kunt zien zijn kemphaan, kievit, tureluur, groenpootruiter, bontbekplevier, oeverloper, watersnip, grote zilverreiger, wintertaling, zomertaling, pijlstaart, krakeend, slobeend, bergeend, smient, grauwe gans, graspieper, witte kwikstaart en soms een zeldzamere soort als de rouwkwikstaart. Ook de lepelaar wordt in het natuurgebiedje gezien. Je kunt niet helemaal om het Landje van Geijsel heen lopen. De helft van het gebied valt echter vanaf de weg te overzien. Aardig is dat je het Landje van Geijsel ook vanaf een doodlopende weg kunt bekijken. Hier rijden niet veel auto’s.

Bij het gemaal Holendrecht-Bullewijk staat een gebouwtje van de vogelwerkgroep. Het staat op de dijk en vanaf deze verhoging heb je een prachtig uitzicht over het Landje van Geijsel. Hoewel er dus geen vogelkijkhut staat kun je dus prima vogels kijken in het Landje van Geijsel. Het is bovendien uniek gelegen te midden van de stedelijke bebouwing en snelwegen in Noord-Holland.

Praktische informatie over vogels kijken in het Landje van Geijsel

Het Landje van Geijsel ligt aan de Holendrechterweg in Ouderkerk aan de Amstel. Volg de weg en je komt er vanzelf. Je parkeert je auto bij het bezoekerscentrum.

Dit natuurgebied is ongeveer zeven hectare groot. Neem een verrekijker en liefst ook een telescoop mee.

Omdat je de vogels vanaf de verharde weg bekijkt, hoef je geen rekening te houden met waterdicht schoeisel. Gewoon stevige schoenen volstaan.

jako van gorsel met verrekijker

Voor natuurgebieden in de buurt bekijk je mijn overzicht van natuurgebieden in Noord-Holland.

Ben je op zoek naar een natuurhuisje in de buurt van Ouderkerk aan de Amstel, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!