Vogels kijken in de Krabbenkreek

De Krabbenkreek is een van de mooiste uitlopers van de Oosterschelde. Hij scheidt het eiland Tholen van het eiland Sint-Philipsland. Bij eb vallen enorme stukken slik droog waar je dan duizenden steltlopers kunt zien. Zodra het vloed wordt verdwijnt het slik stukje bij beetje onder water en zoeken de vele steltlopers een hoogwatervluchtplaats op. Dat kan het uitgestrekte stuk kwelder bij de Hollaerepolder zijn, maar het Het Stinkgat en De Rammegors zijn geliefde locaties om te wachten op laag water. Wil je te land vogels kijken in de Krabbenkreek, trek dan stevige wandelschoenen aan. Ben je in het rijke bezit van een plezierjacht, dan kun je te zee vogels kijken in de Krabbenkreek. Vaar langs de zandplaten en werp een blik op de vogels.

Uniek en bedreigd zijn de al genoemde kwelders. Doordat de Oosterschelde lijdt aan zandhonger, kalven grote stukken kwelder af om nooit meer aan te groeien. In de Krabbenkreek heb je vanaf de zeedijk een weids uitzicht over een prachtig kwelder. Typische planten als zeeaster en zeekraal groeien hier. Bij eb stromen de vele geulen leeg en bij vloed natuurlijk vol. Lepelaars en kleine zilverreigers jagen in de ondiepe watertjes op krabbetjes, garnalen en kleine visjes. Tureluur, graspieper en rietgors broeden in het kwelder, terwijl slechtvalk, smelleken, bruine kiekendief en blauwe kiekendief er jagen. Op het slik vóór het kwelder lopen duizenden vogels als wulp, rosse grutto, bontbekplevier, zwarte ruiter, scholekster, zilverplevier, tureluur, groenpootruiter, bonte strandloper, kleine zilverreiger, rotgans, pijlstaart en vele andere. Tijdens een korte wandeling met iemand die een vergunning heeft om zeekraal te snijden, vond ik een braakbal van een uil. Waarschijnlijk een velduil, want dit is ideaal terrein voor deze zeldzame soort. Kwelders zijn bij uitstek vlak en voor wie niet verder kijkt dan zijn neus lang is, behoorlijk ‘saai’.  Geen boom, nauwelijks bloemen en ga je zitten nat, zwart slik dat ook nog eens flink stinkt. En toch is dit een van de rijkste biotopen van ons land!

Praktische informatie over vogels kijken in de Krabbenkreek

Wil je vogels kijken in de Krabbenkreek, realiseer je dan dat de kwelders niet toegankelijk zijn. Als je geluk hebt, kun je oplopen met iemand die wel toegang heeft, maar dat gebeurt maar zelden. En kijk uit, want er wordt regelmatig gecontroleerd. Loop geen bekeuring op. Terecht overigens dat zo’n kwetsbaar gebied wordt beschermd. Elk stuk slik dat je van de geulen aftrapt komt door de zwakkere getijdenstroom namelijk niet meer terug. En dus kalven de kwelders langzaam maar zeker af. Wil je toch kennis maken met het kwelder, loop dan onder aan de dijk langs de eerste geulen. Je ziet dan precies hoe zo’n kwelder is gevormd.

Een mooie wandeling langs de Krabbenkreek begint bij Het Stinkgat op het eiland Tholen. Parkeer je auto aan het begin van de Hollaereweg bij de N656 en loop naar de dijk. Tussendoor sla je natuurlijk af naar het vogelkijkscherm in Het Stinkgat. Ga de dijk over en loop naar links in de richting van Sint-Annaland. Aan je rechterhand heb je een prachtig uitzicht over de Krabbenkreek en de vogels die er zitten. Je kunt op de dijk overigens ook rechtsaf slaan. Dan zie je minder kwelder, maar kom je uiteindelijk bij de Rammegors uit en dat natuurgebied is recent ook omgevormd tot kwelder. Ik stippelde een mooie wandelroute voor je uit.

Ook op het eiland Sint-Philipsland kun je heerlijk vogels kijken in de Krabbenkreek. Rij langs de zeedijk en klauter en toe naar boven. Schitterende vergezichten heb je hier! Ben je wandelfanaat, dan zou je een poging kunnen doen om dit kleine eiland in een dag rond te wandelen over de zeedijk. Begin je wandeling op de haven van Sint-Philipsland. Breng eerst een bezichtiging aan de molen als die open is. Realiseer je dat op de zeedijk van Sint-Philipsland de kleinste molen van Zeeland staat. Je hebt er met een verrekijker of telescoop ook schitterend uitzicht over schorren en slikken.

Bij Sint-Annaland heb je ook een tweetal fraaie uitkijkpunten over de Krabbenkreek. Rij via de jachthaven de Nieuwlandseweg in. Achter het Stallandse bos voert een onverhard pad je naar de dijk. Parkeer je auto en klim de dijk over. Je hebt een weids uitzicht. Neem je telescoop mee. In de winter zie je hier rotgans, middelste zaagbek, kuifduiker, dodaars, fuut, brilduiker en andere watervogels. Aan de overkant zie je de slikken langs Sint-Philipsland met daarop talloze steltlopers.

Vogels kijken in de Krabbenkreek brengt je in aanraking met restanten oernatuur. Ik heb een landkaart uit de zeventiende eeuw en daar staat de Krabbenkreek gedetailleerd op, evenals de Rammegors trouwens.

Zoek je rond de Krabbenkreek gelegenheid om te lunchen of te dineren, overweeg dan de volgende gelegenheden: Brasserie Rijk der Vitaminen in de Hollaereweg, Sint-Annaland, op steenworp afstand van de Krabbenkreek, restaurant ‘t Veerhuis op Sint-Philipsland of een van de terrasjes in het dorp Sint-Annaland. Vanaf de haven van Sint-Annaland heb je trouwens ook een fraai uitzicht over de Krabbenkreek. Ga je voor echt goed eten, dan op naar Restaurant Buutengaets. Hier heb je een subliem uitzicht over de Oosterschelde en het staat al jaren in de Michelingids.

De jachthaven van Sint-Annaland is een van de grootste in de regio. Wil je ter zee vogels kijken in de Krabbenkreek, dan kun je hier overnachten.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!