Vogels kijken met kinderen

‘O nee, niet weer vogels kijken. Zo saai!’ ‘Niet naar dat gebied, daar zijn we al zo vaak geweest.’ ‘Het is veel te koud om naar buiten te gaan.’ En zo nog een aantal onzinargumenten waar je niet omheen kunt. Vogels kijken, daar hoef ik bij mijn kinderen niet mee aan te komen. Tongplaat, Donkse Laagten, het is allemaal maar saai. Je kunt er alleen maar lopen over voorspelbare paden. Je zou er als ouder(s) wanhopig van worden. Wil je er eens lekker uit en dan sputteren de kinderen tegen. En één ding staat vast: met een sputterend kind is het kwaad vogels kijken.

Eerlijk gezegd, kan ik mijn kinderen wel begrijpen. Als je te veel Freek Vonk hebt gezien, dan is alleen nog een wilde tijger, leeuw, python of olifant spectaculair genoeg. En wandelen door een laagveengebied? Vergeet het maar. De Braziliaanse jungle moet het worden. En anders wel de Serengeti. Met een rietgors, tureluur of bonte strandloper in winterkleed hoef ik dus niet aan te komen. Te klein en niet fijn.

Aantrekkelijk maken
Hoe los je deze tegenstelling nu op een elegante manier op? Zodanig dat iedereen blij is. Jij kijkt vogels en de kinderen? Ja, wat die doen, doet er eigenlijk niet toe. Als ze maar stil zijn. Nee, dat is niet de manier, zegt mijn pedagogisch ingestelde vrouw die weet hoe je met kinderen moet omgaan. Je moet het voor de kinderen aantrekkelijk maken om erop uit te gaan. Je snapt het al, je moet de kinderen iets aanbieden. Een kindvriendelijke houding aanmeten, dat klinkt toch best positief? In dit artikel geef ik je tien tips hoe je kunt vogels kijken met kinderen!

Tien tips hoe je kunt vogels kijken met kinderen

#1. Zoek een natuurgebied met een natuurspeelplaats
Wist ik veel dat in de Hooge Nesse bij Zwijndrecht een speelplaats is aangelegd. Mijn kinderen en onze echtgenotes gingen links, Sjaak en ik gingen rechts. Het uur daarna zagen we ze niet en maakten we ons eigenlijk een beetje ongerust. Zouden ze verdwaald zijn? Met een klein schuldgevoel drentelden we terug, maar dat hadden we niet hoeven doen. De kinderen waren heerlijk aan het spelen in de natuurspeelplaats. We hadden nog wel een uur weg kunnen blijven.

#2. Zoek een vogellocatie aan het strand
Strand doet het altijd goed bij kinderen. Lekker graven in het zand, een potje strandvoetbal, schelpen zoeken of met het water spelen. En jij? Jij kijkt vogels. Steltlopers, meeuwen en als je in de winter gaat, zeevogels als roodkeelduiker of kleine alk.

#3. Ga uit varen
Varen is voor de meeste kinderen fun. Kop in de wind en gas erop. Of juist met een fluisterboot erop uit. Of met een gids. Bijvoorbeeld in de Biesbosch waar je onder leiding van een gids kunt bevers kijken. Kijk, dat doet al een beetje aan Freek Vonk denken. Of in het voorjaar met de fluisterboot door de Nieuwkoopse Plassen. Terwijl de kinderen genieten van het water en de wind, wijst de gids jou op de snor, rietzanger, blauwborst of purperreiger. En zo zijn er vast nog wel meer locaties waar je een bootje kunt huren. En ach, ‘gewoon’ een rondvaart door de Biesbosch, ook daar genieten de meeste kinderen volop van.

#5. Ga kanoën
Nu wordt het iets spannender. Ook voor jou, want zie je verrekijker maar eens droog te houden. Lekker actief peddelen en ondertussen vogels kijken vanuit een heel ander perspectief. Soms kom je zelfs dichter bij de vogels dan op de wal. In Limburg kun je bijvoorbeeld een kano huren in de Asseltse Plassen evenals op het Veerse Meer in Zeeland. Even Googlen en je vindt vast nog meer leuke locaties.

Meer over ‘de natuur ontdekken met kinderen’ lees je in:

vogels kijken met kinderen

#6. Op safari
De jonge fans van Freek Vonk zullen opveren: op safari? In Nederland? Jazeker! Op zeehonden-safari. Je moet er alleen wel voor naar Friesland of Groningen. Maar zeehonden zien vanaf de boot, dat is een onvergetelijke ervaring. Jij neemt natuurlijk je verrekijker mee en kijkt stiekem naar alles wat veren heeft. Je kunt ook gaan wadlopen. Ook een soort van safari. Met een boot de Waddenzee op en tussendoor een zandbank te voet verkennen. Wie dan zijn verrekijker niet bijheeft die snapt het nog niet.

#7. Een natuurgebied met hertjes
Welk kind raakt niet vertederd bij het zien van hertjes heel dichtbij? Jongen of meisje, beiden zijn te porren voor een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. De damherten zijn daar zo tam dat je ze van heel dichtbij kunt bekijken. En wist je dat je daar ook vossen kunt zien? Soms liggen de jonge vosjes te spelen aan je voeten. En na afloop naar een van de pannenkoekenhuizen in het gebied. En weet je wat ik zou doen? Mijn verrekijker meenemen en naar de spechten, mezen, boomklevers en andere vogels kijken die er leven.

#8. Een fietspicknick
Lekker weer? Dan met het hele gezin gaan fietsen in een mooie omgeving. In de omgeving van Wassenaar bijvoorbeeld. Met verzorgde picknick het prachtige duingebied in. En op de heerlijke gerechten rust je verrekijker en heel af en toe, of zelfs iets vaker, rem je af en sta je stil om naar een zwartkop of zanglijster te kijken. Een gezinsfietstocht over de Veluwe gooit natuurlijk ook hoge ogen.

#9. GPS wandeling over de Utrechtse Heuvelrug
Wat een schitterend natuurgebied is de Utrechtse Heuvelrug toch. Geelgors, boomleeuwerik en zwarte specht zie je er. Wil je die wel eens zien? Dan heb ik goed nieuws! Je kunt er een gps-wandeling doen. Terwijl jij zogenaamd met de verrekijker speurt naar wat de kinderen moeten zoeken, geniet je ondertussen van de bijzondere vogels die hier leven. Gelukkig kun je in heel veel gebieden een gps-wandeling doen. Even Googlen en je vindt vast zo’n gebied. Succes verzekerd.

#10. Geef je kinderen een goede opvoeding
De allerbeste tip is natuurlijk om je kinderen van jongs af aan enthousiast te maken voor vogels kijken. Neem ze altijd mee, hoe moe jijzelf ook bent. En hoe luidruchtig ze op jonge leeftijd soms ook zijn. Het is mij nooit helemaal gelukt om me af te sluiten voor de luide stemmen, maar echt waar, die kastijding neem je gewoon voor lief. Wijs je kinderen op de fonkelende kleuren van ijsvogel, goudvink en wintertaling. En dan maar hopen dat ze geen vrienden of vriendinnen krijgen die volledig gericht zijn op fonkelende Ferrari’s, rumoerige kermisattracties of zweterige zwemparadijzen… Gelukkig verschijnt er zo nu en dan een leuk boek met natuuractiviteiten voor kinderen. Dat helpt.

Met kinderen vogels kijken. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Wat het allerbelangrijkste is: laat ze iets zien van je passie. Natuurlijk zie je graag dat zoon- of dochterlief ook vogels gaat kijken. Maar stel dat ze dat nu eens niet gaan doen (en die kans is heel reëel). Geef dan het goede voorbeeld en laat zien hoe leuk het is om een passie te hebben. Welke passie dan ook, mits verantwoord. Een passie waar ze een leven lang van kunnen genieten.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)