Vogels kijken in de Kalkense Meersen bij Gent (België)

Onder de rook van de historische stad Gent ligt een weidegebied dat je gerust mag beschouwen als een oase te midden van asfalt, bedrijven, huizen en al wat nog meer door de mensheid is uitgevonden en niet in de natuur thuis hoort. De Kalkense Meersen. Een naam die bij menige Hollander geen associaties oproept, maar mij Vlamingen des te meer. Een meers blijkt een moeras te zijn dat door omstandigheden is verland. Slechts af en toe komt de meers nog onder water te staan, maar dat is slechts bij hoge uitzondering. Verland moeras is in de Kalkense Meersen getransformeerd in weidegebied. Hooilanden die worden doorsneden door sloten. En in dit deel van Vlaanderen worden begrensd door de rivier de Schelde. Ik wist niet dat de Schelde via zo’n omweg door het Vlaamse laagland slingert.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Ga je vogels kijken in de Kalkense Meersen, kies dan in de eerste plaats voor een dag in mei. Laten we zeggen begin mei. Alle broedvogels zijn dan terug, en dat zijn er toch maar liefst zeventig. De meest belangrijke broedvogel is de grutto. Andere soorten die er broeden zijn de tureluur, kievit, waterral, zomertaling, slobeend, kuifeend, kwartel, rietzanger, rietgors, blauwborst, bosrietzanger, kleine karekiet, nachtegaal, roodborsttapuit, grasmus, gele kwikstaart en de koekoek. In de rietpartijen broedt de bruine kiekendief.

Tijdens de trekperioden zie je tal van andere vogelsoorten die in de Kalkense Meersen verblijven. Denk aan de lepelaar, oeverloper, groenpootruiter, zwarte ruiter, kemphaan, bonte strandloper, witgatje en kleine plevier. Maar ook zangvogels als paapje, graspieper, grote gele kwikstaart, tjiftjaf, kneu, putter en groenling, Die vogelrijkdom trekt natuurlijk ook roofvogels aan. Boomvalk, buizerd, torenvalk, slechtvalk en soms een ruigpootbuizerd voegen zich bij de eerder genoemde bruine kiekendief. Van de uilen zijn bosuil en steenuil present.

Behalve vogels kun je ook vlinders kijken in de Kalkense Meersen. Veel bijzondere soorten tref je er niet aan. Je ziet er de meest gangbare soorten als icarusblauwtje, atalanta, distelvlinder, groot dikkopje, dagpauwoog, boomblauwtje, oranje zandoogje, bont zandoogje. Een heel enkele keer wordt een zeldzame soort gemeld. In mei 2017 bijvoorbeeld een exemplaar van het kaasjeskruiddikkopje.

Vogels kijken in de Kalkense Meersen is even ontsnappen aan de verstedelijking in West-Vlaanderen. Door het gebied lopen tal van wandelpaden zodat je op een ontspannen wijze met dit fraaie natuurgebied kunt kennis maken.

Praktische informatie

De Kalkense Meersen strekken zich uit in de driehoek Uitbergen, Overmere en Kalken. Het natuurgebied wordt in het zuiden begrensd door de Schelde.

Je kunt heerlijk wandelen door de Kalkense Meersen. De Meersenwandeling is maar liefst acht kilometer lang. Langs de oever van de Schelde loopt het Oude Scheldepad. Klik hier om de routebeschrijving van de Meersenwandeling te openen. Wil je meer routes door de Kalkense Meersen openen (waaronder een fietsroute), open dan deze link.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in België? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)