Vogels kijken in de Kaapse Bossen

Zet je maar schrap. Bij Utrecht ligt een bosgebied dat niet zo’n heel grote bekendheid geniet. De Kaapse Bossen, onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een glooiend gebied dat is gevormd in een van de laatste ijstijden. Zoals de naam al zegt is dit een bosgebied. Naald- en loofbos. En hier en daar een pluk heide. Een mooi, oud bos. Dat betekent veel bosvogels.

Als je gaat vogels kijken in de Kaapse Bossen, stel je dan in op bosvogels kijken. Wat ik daarmee bedoel is het volgende. Vogels kijken in de Zeeuwse polders betekent dat je naar een karreveld of een zeedijk rijdt. Je richt je telescoop op de vogels in het natuurgebied en genieten maar. Je kunt in die platte gebieden redelijk statisch vogels kijken. Dat is in het bos wel anders. Ben je in zo’n gebied niet bekend, dan betekent het hard werken. Voornamelijk behoorlijke afstanden afleggen. Te voet of op de fiets. Ben je wat beter in een bosgebied bekend, dan weet je op den duur vast een drinkplaats te vinden. Waar in de vroege ochtend ontzettend veel vogels komen drinken en badderen. Kruip onder een doek of in een schuiltent en het vogels kijken is ook hier weer redelijk statisch.

Goed. Vogels kijken in de Kaapse Bossen. Waarom zou je afreizen? Allereerst vanwege de spechten in de bossen. Grote bonte specht, kleine bonte specht, groene specht en zwarte specht houden zich in de bossen op. Altijd mooi om te zien of de roffels te horen. Zeker die van de zwarte specht is ronduit spectaculair hard. Net een mitrailleur. En natuurlijk zie je ook zangvogels in de Kaapse Bossen. Goudvink, appelvink, fluiter, gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger, tuinfluiter, boomkruiper, boomklever, glanskop, zwarte mees, goudhaantje, vuurgoudhaantje en kuifmees. In de winter zie je er vrijwel zeker de keep, kruisbek, sijs en een enkele keer de houtsnip. Breng ook in de schemering eens een bezoek aan de Kaapse Bossen. De kans is groot dat je de bosuil hoort. De raaf vind ik toch ook altijd nog een bijzondere vogel om in Nederland te zien.

Roofvogels, zie je die ook in de Kaapse Bossen. Jazeker! Buizerd, wespendief, sperwer en havik jagen er in het rond. Op jacht naar zangvogels, muizen en ander eetbare wezens.

Vogels kijken in de Kaapse Bossen: lekker naar het bos. Voor iedereen leuk.

Praktische informatie over vogels kijken in de Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen bij Doorn bereik je door in je TomTom in te toetsen: Sint Helenaheuvel 2, Doorn. Hier kun je de auto parkeren en begint een wandelroute die is uitgestippeld door Natuurmonumenten. Bezoek de website van Natuurmonumenten om routebeschrijvingen te downloaden. Een van de wandelroutes is een drempelvrij pad voor mensen in een rolstoel.

Controleer jezelf en je metgezellen na een bezoek aan het bos altijd op teken. Deze beestjes kunnen de akelige ziekte van Lyme doorgeven. Heb je een teek aan je lijf hangen, verwijder hem dan met een speciale tekentang.

Wil je meer interessante vogelgebieden ontdekken in de provincie Utrecht, klik dan hier.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!