Vogels kijken in Zuid-Frankrijk

Ideaal voor vogelaars die in Zuid-Frankrijk vogels willen kijken: onder Toulouse, aan de voet van de Pyreneeën, staat Chambres d’hôtes l’Oustal, een statig huis uit de negentiende eeuw. De Nederlandse eigenaren hebben regelmatig vogelaars te gast en dat is geen wonder! Het heuvellandschap van de Ariège is een supergebied om vogels en orchideeën te kijken. Door de korte aanloop naar de Pyreneeën is er een grote verscheidenheid in landschap. In het najaar kun je hier naar eetbare paddestoelen zoeken. Er zijn veel verschillende planten- en diersoorten zoals, scharrelaar, hop, dwergarend, griel en meerdere broedkolonies van bijeneters en zoogdieren als de das, vos, ree en zwijn. Indrukwekkend zijn ook de vele orchideeënsoorten als vliegenorchis, brede tongorchis, witte bosvogeltje en hommelorchis.

vliegende kerkuil uitsnede

Eigenaren Ena en Ruud organiseren elk jaar een aantal natuuractiviteiten. Zij hebben sinds 2016 Orchideeënweken met orchideeënspecialist Mark Meijrink als gids en sinds 2017 Vlinderweken met Natuurkenner Paul Schrijvershof. Om die reden hebben ze ook een vlindertuin in aanleg.

Ruud is een actieve vogelaar die je graag naar de beste vogelgebieden gidst. Ik kwam een tijdje geleden in contact met hem. Hij gaf aan dat voor hem de streek één groot vogelgebied is. En dat maakt Chambres d’hôtes l’Oustal tot een ideale uitvalbasis om vogels te kijken in Zuid-Frankrijk. Kijk maar eens op de website! Dit is vogels kijken in Zuid-Frankrijk op zijn best. Om je een indruk te geven, beschrijft Ruud vijf belangrijke vogelgebieden in de directe omgeving.

1. Loustal en omgeving
Limburgs aandoend heuvellandschap met de Pyreneeen op de achtergrond. Al wandelend rond het huis vliegt er al heel wat rond, naast de gebruikelijke tuinvogels als roodborst en zwarte roodstaart zijn de meest opmerkelijke: zwarte en rode wouw, slangenarend, blauwe kiekendief, dwergarend, bijeneters, hop, cirlgors, grauwe klauwier, wielewaal, bosuil (broedt in de tuin), wespendief, draaihals, grauwe vliegenvanger, zomertortel, kerkuil (broedde de laatste 10 jaar in een nestkast op ons terras).

2. Domaine des Oiseaux
Op 40 minuten rijden van Loustal (als je niet bekend met de weg 50 minuten;-)) is een oude zandafgraving bij Mazères omgetoverd in een vogelgebied met een tiental schuilhutten waar ieder jaargetijde veel vogelsoorten te zien zijn. In voorjaar en zomer zijn de steltkluten het meest prominent aanwezig, soms op enkele meters voor de schuilhut zo dicht bij dat je tussenringen nodig hebt om je camera scherp te krijgen. Een willekeurige opsomming van april-juli 2016: buizerd, graszanger, groenling, groene specht, hop, geelpootmeeuw, witgatje, groenpootruiter, zwarte ruiter, kleine plevier, bontbekplevier, visdief, cirlgors, orpheusspotvogel, grote karakiet, bijeneter, ijsvogel, blauwe kiekendief, kwak, gekraagde roodstaart, zwarte roodstaart, watersnip, bosruiter, kemphaan, rode wouw, zwarte wouw, cetti’s zanger, wintertaling, zomertaling (trek), slobeend, nachtegaal, grote gele kwikstaart, fitis, tjiftjaf, dwergarend, kleine zilverreiger, grote zilverreiger en koereiger. Hij zal er vast nog wel een paar vergeten zijn.

bijeneter

3. Grot van Mas d’Azil
Een grot waar de weg doorheen loopt en ook het riviertje de Arize. Aan de zuidzijde van de grot broeden een tiental paartjes alpengierzwaluw, rotszwaluwen (hele jaar aanwezig) en natuurlijk de waterspreeuw, ijsvogel en grote gele kwikstaart. De slechtvalk broedt in de buurt.  Er bevindt zich een grote parkeerplaats aan de zuidkant van de grot.

4. De vlakte bij Pamier
Dit is een uitgestrekt gebied waar nog veel weilanden en hooiveldjes te vinden zijn. Binnen de driehoek Montaut – la Tour du Crieu en Saint-Amadou vind je specifieke vogels als griel (200 broedparen). De grijze wouw jaagt hier ‘s morgens en laat in de middag. Je ziet er verschillende soorten leeuweriken en af en toe een kleine trap of scharrelaar (tijdens najaarstrek in augustus). Het gebied heeft veel kleine weggetjes, zonder heuvels en is dus heel goed met de fiets te doorkruisen. Dat is ook de beste manier om het gebied door te trekken. Auto parkeren bij la Tour du Crieu en rondtoeren met de fiets.

5. Sinsat en omgeving
Dit gebied ligt vijf kilometer onder Tarascon sur Ariège op vijftig minuten rijden vanaf l’Oustal naar het zuiden de Pyreneeën in. Hier vindt je steile rotswanden van honderden meters hoog met daar doorheen stromend de rivier de Ariege.

Dit is het land van de grote roofvogels: hier broeden de steenarend, lammergier, vale gier en aasgier. Ook slechtvalk, slangenarend, dwergarend en wespendief zijn hier te vinden. Daarnaast raaf en alpenkraai. In het dal de waterspreeuw en op de flanken klauwieren en grijze gors. Als je bij Sinsat omhoog rijdt naar Col de Larnat dan is hier in de herfst de vogeltrek een waar spektakel. Begin augustus vertrekt de zwarte wouw in groepen van honderden te gelijk, eind augustus/begin september herhaalt zich dat beeld maar dan met wespendief, slangenarend en dwergarend.

Terwijl Ruud dit schrijft (16 april 2016), is het natuurseizoen al volop begonnen rond Chambres d’hôtes l’Oustal. De orchideeën schieten de grond uit en de eerste broedvogels zijn gearriveerd.

Op de website Frankrijkpuur.nl vind je een beschrijving van een mooie wandeling in de Ariège.

jako van gorsel met verrekijker

Vogels kijken in Languedoc-Roussillon
Zijn niet al je vakantiegenoten ‘in to the birds’ dan heb je misschien voorkeur voor een vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Niet getreurd, daar kun je ook fantastisch vogels kijken. Lees mijn artikel over vogels kijken in de Languedoc-Roussillon maar eens. Even lezen en daarna: bestemming kiezen!

recensie wandelen in frankrijk martijn joosse

Wandelen in Frankrijk

Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In het boek Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!