Vogels kijken in Wenen

Wie aan Wenen denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan Paleis Schönbrunn, het onderkomen van de beroemde keizerin Sissi. Of aan de Stephansdom, één van de bekendste kathedralen van Europa. En aan de vele andere historische bezienswaardigheden in deze werkelijk prachtige stad. Maar wist je dat je ook uitstekend kunt vogels kijken in Wenen? Ik bezocht de hoofdstad van Oostenrijk in één van moeilijkste periode van het jaar om vogels te kijken: in de laatste week van december. En toch: de vogelwandelingen die ik er ondernam, waren stuk voor stuk de moeite meer dan waard. Hieronder ontdek je wat de mooiste gebieden zijn om vogels te kijken in Wenen.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken in Wenen

Voor alle duidelijkheid: ik bezocht tijdens onze vakantie in Wenen gebieden in de directe omgeving van de stad. Ik wilde geen grote afstanden afleggen en bleef dus op maximaal een half uur rijden van ons appartement aan de rand van het centrum. Dat betekent dat ik gebieden die verder gelegen zijn niet heb bezocht. Ik stip hieronder wel een paar fraaie vogelgebieden aan die ik niet zelf heb bezocht. Maar ik begin natuurlijk met de gebieden die ik wel heb bezocht.

1. Lainzer Tiergarten

Ten westen van de stad ligt een geweldig natuurpark: Lainzer Tiergarten. In dit vrijwel volledig omheinde natuurgebied loopt veel wild rond. Hier en daar zie je dan ook de wroetsporen van wilde zwijnen. Ook ree, edelhert en moeflon lopen er rond, maar je krijgt al dit wild hoogst zelden te zien. De bossen in Lainzer Tiergarten zijn dan ook zeer uitgestrekt en hier en daar heel dicht. Ruimte genoeg dus voor de dieren om zich terug te trekken.

De bossen in Lainzer Tiergarten bestaan voor een groot deel uit loofbos. Oude eiken en beuken in allerlei stadia van hun leven. Berken en op de open plekken ook andere boomsoorten. In de tuin rond de Hermesvilla, ook gebouwd door keizerin Sissi, vind je een botanische tuin met veel verschillende soorten bomen, waaronder verrassend grote. In deze tuin zag ik onder andere de appelvink, putter, staartmees en goudhaan.

De bossen van de Lainzer Tiergarten staan vooral bekend om de populatie spechten. De meest voorkomende soort is natuurlijk de grote bonte specht. Ook de middelste bonte specht laat zich prominent zien en horen. De zwarte specht kwam ik er tegen, evenals de groene specht. Het schijnt dat ook witrugspecht en grijskopspecht in het gebied voorkomen, maar voor deze soorten moet je geluk hebben.

Door het gebied ligt een net aan verharde en onverharde wandelpaden. Een bezoek aan dit gebied is eigenlijk een must voor de vogelaar die Wenen bezoekt. Lees ook mijn uitgebreide praktische informatie over Lainzer Tiergarten.

2. Nationaal Park Donau-Auen

Ten oosten van Wenen ligt Nationaal Park Donau-Auen, een natuurgebied dat zich kilometers lang op de oostelijke oever van de Donau uitstrekt. Ook hier maakte ik een uitgebreide wandeling. Je passeert allerlei soorten loofbos. Van percelen met enkel olmen. Of berken. En percelen met een mix aan loofbomen: oude populieren, eiken, olmen, berken en andere boomsoorten. Ook wandel je er door moerassen, open weidegebieden die omzoomd worden door struiken. En natuurlijk vind je er ook waterplassen omringd door brede rietkragen.

Nationaal Park Donau-Auen is kortom een heel gevarieerd natuurgebied waar je een groot aantal vogelsoorten kunt zien. Ook hier stalen tijdens ons bezoek de spechten de show. Grote bonte specht, middelste bonte specht en groene specht zagen of hoorden we er. Matkoppen foerageerden in de buurt van de waterplassen. Boomklevers liepen tegen oude eikenbomen op. Goudhaan en staartmees zochten er naar voedsel. En dan hebben we nog lijstersoorten als grote lijster, merel en kramsvogel die er overwinteren in struiken als meidoorn, liguster en sleedoorn. Lees ook mijn uitgebreide praktische informatie over Nationaal Park Donau-Auen.

3. Perchtoldsdorfer Heide

De Perchtoldsdorfer Heide ligt ook ten westen van de stad, en ten zuiden van Lainzer Tiergarten. Het gebied maakt onderdeel uit van Natuurpark Föhrenberge dat werkelijk een héél uitgestrekt natuurgebied is. Ik maakte een wandeling van een dag over de Perchtoldsdorfer Heide en genoot er van de vele vogels die ik er zag.

Als meteen bij de parkeerplaats stond ik stil om naar de eekhoorn te kijken die er op de grond rond scharrelde. Een grote bonte specht klopte op een tak in de kruin van een grove den. Een boomklever liet zich horen en in de verte hoorde ik een groep grote lijsters ruziën. Ik besloot in hun richting te wandelen. Helaas bleven de grote lijsters voor me uit vliegen en verdwenen ze op den duur achter een groep bomen.

Een zwerm putters, vinken en groenlingen zochten op de grond tussen de meidoorns naar voedsel. De Perchtoldsdorfer Heide is namelijk een open gebied waar je heggen en struiken treft. Heideplanten zie je er niet of nauwelijks, maar het gebied is wel open, speciaal voor de siesel, een grondeekhoorn die in Europa in zijn voortbestaan wordt bedreigd. In december verkeren ze in winterslaap, dus ik kreeg ze niet te zien.

In het eerste de beste bosperceeltje kreeg ik middelste bonte specht, koolmees, pimpelmees, glanskop, groenlink, vink en geelgors te zien. Een grote lijster streek achter me neer, het was de allereerste grote lijster die ik met de camera wist vast te leggen. Groene specht, appelvink en sijs lieten zich hier ook zien.

Verder door naar het uitgestrekte bos dat bestaat uit percelen met naaldbomen, eikenbomen en beukenbomen. Evenals in de eerder genoemde natuurgebieden ligt hier veel oud hout op de grond. En dat betekent dat je ook hier veel spechten tegenkomt. De zwarte specht liet zich horen. Een groene specht vloog pal voor me op van het pad. Middelste bonte spechten ruzieden met elkaar, evenals grote bonte spechten. Verder bleef het heerlijk stil in het bos. Dat is ook aangenaam.

Aan de randen van het bos zag ik nog twee geelgorzen, wat vinken, putters, een heggenmus en groepen roeken, bonte kraaien en kauwen. Staartmezen, waaronder witkoppige, zochten er naar voedsel. Wie van lange natuurwandelingen houdt, moet dit gebied zeker bezoeken. Lees mijn uitgebreide praktische informatie over de Perchtoldsdorfer Heide.

4. Tuin en park van Paleis Schönbrunn

Ook wie de stad niet uit wil, kan als vogelaar zijn hart ophalen in Wenen. Bezoek de tuin en het park van Paleis Schönbrunn. Ook hier domineren de spechten. Ik zag er grote bonte spechten, groene spechten en hoorde er de middelste bonte specht. Het grote aantal boomklevers viel op. Groenling, roek, bonte kraai, koolmees en pimpelmees zag ik er. En dan moet ik zeker nog de eekhoorns noemen die er overal rond scharrelen en je soms tot op minder dan een meter naderen. Het is werkelijk een bijzondere locatie om vogels te kijken. Ook een aanrader dus. Lees hier mijn praktische informatie over vogels kijken bij Paleis Schönbrunn.

5. De Kahlenberg

Ten noorden van de stad Wenen ligt de Kahlenberg. Dit is onder inwoners van Wenen één van de favoriete heuvels om er te verpozen. Je hebt er vanaf de de top een prachtig uitzicht over de stad. En je kunt heerlijk wandelen door de bossen op en rond de heuvels. Helaas was de dag waarop wij de Kahlenberg bezochten nu net een ontzettend mistige dag. We zagen en hoorden nauwelijks vogels. Grote bonte specht en boomkruiper wist ik vast te leggen. De zwarte specht die een rondje over onze hoofden vloog helaas niet. Maar die zit hier dus wel. Boomklever, glanskop, koolmees en pimpelmees hoorde ik er, evenals de goudhaan. Van alle gebieden die ik in dit overzicht vermeld, vind ik de minst interessante. Dat kan door de dichte mist komen, maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat het hier op mooie dagen altijd druk is. En drukte vermijd ik het liefst.

6. Niet bezocht, wel heel interessant: bosgebied bij Marchegg

Op de grens met Slowakije ligt natuurgebied Marchegg, op ongeveer een uur rijden van Wenen. Ik heb overwogen om het gebied te bezoeken, speciaal voor de Syrische bonte specht die er voorkomt. Ik las ergens dat ten oosten en zuidoosten van de stad Wenen de Syrische bonte specht het stokje van de grote bonte specht overneemt. Ik wilde de Syrische bonte specht beslist zien, maar ik had geen zin om al te veel tijd kwijt te zijn aan autorijden. Ook wilde ik geen gebieden vlak bij en in de stad voorbij rijden. Ik bezocht Marchegg dus niet. Het is echter beslist de moeite waard om dit gebied te bezoeken, zeker in lente en zomer. Hier huist de grootste bomenkolonie ooievaars van Europa. Ook kun je er de withalsvliegenvanger zien.

7. Niet bezocht, wel heel interessant: het Neusiedler Meer

Bezoek je in voorjaar en zomer Wenen, breng dan beslist ook een bezoek aan het Neusiedler Meer. De gebieden ten oosten van het meer zijn befaamd om hun vogelrijkdom en de bijzondere vogelsoorten die er leven. Hop, bijeneter, wielewaal, krooneend, sperwergrasmus, grauwe klauwier, dwergaalscholver, kuifleeuwerik, grote karekiet, zeearend en witoogeend zijn soorten die je er kunt zien. Deze locatie nodigt uit voor een verblijf van een week of misschien nog langer. Vooral voorjaar en zomer zijn interessant.

8. Niet bezocht, wel heel interessant: Payerbach

Het dorp Payerback ligt op ongeveer een uur rijden ten westen van Wenen. In de uitgestrekte naaldbossen maak je kans op het zien van soorten als kruisbek, vuurgoudhaan en kuifmees. Ook leven er de notenkraker, bergfluiter en withalsvliegenvanger. In de buurt begint het Wiener Wald waar je ook kans maakt op diverse soorten spechten als de zwarte specht, witrugspecht, drieteenspecht en grijskopspecht. In de waterstroompjes leven waterspreeuwen en grote gele kwikstaart. Hazelhoen en auerhoen schijnen er in de bossen te leven evenals dwerguil en ruigpootuil. Heel nuchter: voor deze soorten moet je niet alleen een flinke portie geluk hebben om ze te zien, je moet ook heel wat kilometers maken om ze te zien. Dat waren de redenen waarom ik niet ben afgereisd naar dit gebied.

Vakantiehuisjes in en rond Wenen

vakantiehuisjes in wenen

Wenen ligt in Neder-Oostenrijk, een natuurrijk deel van Oostenrijk. Hier vindt je vooral heuvels. Het land is dus voor Oostenrijkse begrippen laag. De Donau stroomt hier en op de oevers vind je hier en daar mooie moerasgebieden. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Oostenrijk, op een rustige locatie en midden in de natuur? Bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Ben je specifiek op zoek naar een vakantieadres in Wenen, bekijk dan het uitgebreide aanbod op Booking.com.