Vogels kijken in Waterrijk

Tussen Arnhem en Nijmegen werd een fantastisch natuurgebied aangelegd: Waterrijk, onderdeel van Park Lingezegen. Waterrijk is een van de vele nieuwe moerasgebieden in ons land. En wat zo mooi is: de vogels weten dit soort gebieden feilloos te vinden. Het is dus niet alles kommer en kwel met de natuur in ons land. En, ook een goed teken: natuurwaarden zijn tot op zekere hoogte ‘maakbaar’. Tover een stuk land om in een moerasgebied en je krijgt binnen de kortste keren wat je wil hebben: moerasvogels, en soms bijzondere ook. En daarom in dit artikel: vogels kijken in Waterrijk.

Moerasvogels, die ga je zien in Waterrijk. Van roerdomp tot lepelaar, van zwarte stern tot visdief, van bruine kiekendief tot kluut. Maar ook bijzondere soorten als porseleinhoen, waterral, Chileense flamingo en reuzenstern zijn er al gezien. En wat te denken van de breedbekstrandloper en Temmincks strandloper? Ook steltlopers als watersnip, grutto, tureluur, witgatje, bontbekplevier, kleine plevier, oeverloper, kemphaan zijn er gesignaleerd. Zangvogels ook trouwens. Van spotvogel tot kleine karekiet, blauwborst, baardmannetje (overwinteraars), veldleeuwerik en rietgors. De patrijs is present in het gebied, evenals de ijsvogel.

In Waterrijk is een vogelkijkscherm aanwezig waarvoor een schelpeneilandje is aangelegd. Daar broeden visdieven, kluten en kleine plevieren.

Vogels kijken in Waterrijk: een aanrader voor wie in Arnhem en omgeving woont. Het natuurgebied is onderdeel van  een aaneenschakeling van landbouw-, natuur- en recreatiegebieden lees ik op de website van Nature Today waar ik dit gloednieuwe natuurgebied op het spoor kwam.

Praktische informatie

Je bereikt Waterrijk door in je TomTom in te toetsen: Kampsestraat, Elst. Tegenover manege De Paardenmaat is een kleine parkeerplaats. Andere parkeerplaatsen in de directe omgeving van de Kampsestraat kun je vinden op de website van Waterrijk.

Natuurgebied Waterrijk maakt deel uit van een recreatiegebied. Het natuurgebied is dan ook prima bereikbaar, te voet en op de fiets.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)