Vogels kijken in Waalenburg op Texel

Midden op Texel ligt een uitgestrekt weidegebied dat doorsneden wordt door slootjes. Kijk je goed, dan zie je dat deze slootjes nog het patroon hebben van de kreken die hier ooit hebben gelegen. Beheerder Natuurmonumenten noemt dit gebied daarom ook een ‘waddenpolder’. Voor mij was het ‘gewoon’ een weidegebied, maar zo gewoon blijkt het bij nader inzien niet te zijn. In Waalenburg vind je een bijzondere flora en ben je er in het juiste seizoen dan kun je er mooie waarnemingen doen van vogels. Tijdens onze vakantie in de herfstvakantie waren wij in het gebied en daarom nu een artikel over vogels kijken in Waalenburg op Texel.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken in Waalenburg op Texel

Laat ik er niet omheen draaien: Waalenburg vind ik een gebied dat vooral in het voorjaar interessant is. Dan wemelt het er van de weidevogels als de grutto, kievit, tureluur en veldleeuwerik. Op de slikranden langs de sloten en plassen kun je kleine plevieren zien. En ik heb eens gekeken welke vogels er allemaal in mei werden gezien en dat bleek toch niet gering. Wat dacht je van lepelaar, kemphaan, bontbekplevier, goudplevier, Temmincks strandloper, bonte strandloper, kleine strandloper, oeverloper, bosruiter, groenpootruiter, scholekster, kluut, bruine kiekendief, rode wouw, braamsluiper, kleine karekiet en roodborsttapuit?

Wij waren er in oktober en toen oogden de weilanden uitgestorven. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wij er misschien wel precies op het verkeerde moment waren, namelijk toen het laag water was in de Waddenzee. Want een paar dagen na ons bezoek lees ik op waarneming.nl dat er enorme groepen wulpen, goudplevieren, kemphanen, bonte strandlopers, kieviten, zwarte ruiters en smienten zijn gezien. In najaar en winter staat het gebied ook bekend om de kleine zwanen die er overwinteren.

Waalenburg is prima toegankelijk via het natuurcentrum van Natuurmonumenten. Door de weilanden is een wandelroute uitgezet die ook voor mensen in een rolstoel toegankelijk is. Het pad bestaat namelijk uit vlakke, betonnen platen. Langs het centrum loopt ook een fietspad.

Wij waren er op het verkeerde moment. Maar ik raad je aan om bij hoog water een bezoek te brengen aan het gebied, ongeacht het seizoen.

Ik heb geen vogels kunnen filmen tijdens ons bezoek aan Waalenburg. Daarom een filmpje over vogels op andere locaties op Texel:

Praktische informatie over vogels kijken in Waalenburg

Je bereikt Waalenburg door te navigeren naar Nieuwlanderweg 38, De Waal (coördinaten 53°05’34.9″N 4°47’58.8″E).

Waalenburg wordt doorsneden door wandelpaden, fietspaden en verkeerswegen. Het leent zich dus prima voor een bezoek te voet of op de fiets. En kijk je liever vanuit de auto, dan kan dat ook. Hou rekening met de weidsheid van het gebied. Het kan dus zijn dat de vogels op grote afstand zitten. Een telescoop is dan geen luxe.

Er bevinden zich diverse vogelkijkpunten in het gebied, waaronder één vogelkijkhut, namelijk aan de rand van de Westerkolk. Deze vogelkijkhut is ook bereikbaar via de Zaandammerdijk 7, De Waal (coördinaten 53°05’27.9″N 4°49’20.6″E).

Wil je de waarneming in Waalenburg checken op waarneming.nl zoek dan op Waal en Burg.

Zoals hierboven al aangegeven, de wandel- en fietspaden in het gebied zijn prima toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn en in een rolstoel zitten. Je rijdt over betonnen platen.

Vakantiehuisjes in Noord-Holland

vakantiehuisjes in wenen

De kuststrook van Noord-Holland, en zeker die van Texel, is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange wandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. Maar ook andere delen van de provincie zijn het bezoeken meer dan waard. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.