Vogels kijken in Voornes Duin

Op Voorne-Putten, één van de Zuid-Hollandse eilanden, vind je nog redelijk ongeschonden natuur. Op de kop van het eiland vormen de duinen een uitgestrekt natuurgebied. Hier kun je urenlang wandelen terwijl je geen auto of motor hoort. Je hoort en ziet er in het voorjaar talloze vogels en let je ook op planten, dan kun je je hart ophalen. In dit artikel laat ik je zien waar je moet zijn om te gaan vogels kijken in Voornes Duin. En natuurlijk ontdek je ook welke soorten je dan zoal kunt zien.

Vandaag hebben we een lange wandeling gemaakt door Voornes Duin. We kozen voor de route rond het Breede Water. We moesten even zoeken naar de parkeerplaats, maar eenmaal uit de auto begon het grote genieten. We passeerden een paar nesten van de grote bonte specht. Ik zag een eekhoorn voorbij schieten. De nachtegaal zat te zingen. En we zagen talloze orchideeën groeien. Alle reden dus om de kop van Voorne-Putten eens te gaan bezoeken! Hieronder lees je waar je moet zijn.

Vogels kijken in Voornes Duin

Voornes Duin is een heel uitgestrekt gebied. Het begint bij het Meer van Oostvoorne en loopt langs de Noordzeekust naar Hellevoetsluis. Je vindt op de kop van het eiland een rijke afwisseling van gemengd bos, duinmeren en vennen, kleine zandverstuivingen en open duinvalleien. Rond het Breede Water en Quackjeswater zijn fraaie wandelroutes uitgestippeld.

Welke soorten zie je zoal in Voornes Duin? Ik begin met de duingebieden rond Quackjeswater en het Breede Water. In die meren bevinden zich namelijk grote kolonies aalscholvers. In de kolonie in het Quackjeswater broeden bovendien lepelaars, blauwe reigers en kleine zilverreigers. De kolonies laten zich vanaf uitkijkpunten van redelijk tot heel dichtbij bekijken. Natuurlijk kun je dan ook vogels zien als de ijsvogel, geoorde fuut, tafeleend, wintertaling, kuifeend, bergeend, brilduiker, slobeend, krakeend, bosrietzanger, nachtegaal, fitis, tuinfluiter, zwartkop, gekraagde roodstaart, cetti’s zanger, kuifmees en opvallend veel grote bonte spechten. Van de insecten noem ik de kleine parelmoervlinder die af en toe wordt waargenomen in het duingebied.

Tijdens de trekperioden maak je boven de meren kans op de visarend. In het gebied zelf jagen havik, sperwer en boomvalk.

Beste gebieden om vogels te kijken in Voornes Duin

Het Meer van Oostvoorne

Het begin van Voornes Duin ligt in het noorden, bij het Meer van Oostvoorne. Hier kun je een prachtige wandeling maken die je voert door een afwisseling van moeras, lage duinen, struweel en rustig gelegen graslandjes. Elk jaargetij brengt je verrassende soorten. Lees verder.

Voornse Slikken en de Westplaat

Pal tegen de Europoort gelegen, liggen de Voornse Slikken en de Westplaat. Hoe is het mogelijk dat zware industrie zo abrupt kan overgaan in prachtige natuur? Dit buitendijkse gebied staat in verbinding met de Noordzee. Hoe meer richting zee, hoe zilter het wordt. Dit is de plek waar je moet zijn om wadvogels te kijken. En in het najaar, tijdens de doortrek, de visarend. Lees verder.

Quackjeswater

Bij Hellevoetsluis ligt Quackjeswater. De wandelroute om dit duinmeer voert je langs een prachtige kolonie aalscholvers, lepelaars, blauwe reigers en kleine zilverreigers. Ik bezoek dit gebied enkele malen per jaar en het is er altijd heerlijk vogels kijken! Lees verder.

Praktische informatie

Voor de bereikbaar van de natuurgebieden verwijs ik je naar de beschrijving van deze gebieden. Zie de links hierboven.

De kop van het eiland Voorne-Putten is een toeristische trekpleister. Het kan er in de zomer flink druk zijn, zeker op de wegen richting het strand. De natuurgebieden liggen een beetje in de luwte en zijn vooral in trek bij stilte-zoekers.

De wandelingen door de duinen voeren deels over verhard pad, maar grotendeels over onverharde paden. En dat betekent soms flink ploegen door het rulle zand. Tijdens natte perioden kan het flink nat zijn in de gebieden. Hou er rekening mee in de keuze voor je schoeisel als je gaat vogels kijken in Voornes Duin.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)