Vogels kijken in Vestamager

Ten zuiden van de Deense hoofdstad Kopenhagen strekt zich een onmetelijk natuurgebied uit: Vestamager. Het beslaat ongeveer een kwart van het schiereiland dat onderaan de stad in de Oostzee bungelt. Hier kun je wandelen, fietsen en struinen. Het heel gevarieerde landschap leent zich uitstekend voor dagenlang vogels kijken in het gebied. Ik bezocht tijdens onze vakantie Vestamager een aantal keer om er te gaan vogels kijken. In dit artikel lees je over mijn ervaringen.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken in Vestamager

De eerste keer dat ik Vestamager bezocht was op een zonnige middag. Ik parkeerde mijn auto bij het bezoekerscentrum dichtbij de stad en het eerste wat ik hoorde was het geluid van roeken. Geen wonder, bij het bezoekerscentrum huist een grote roekenkolonie in boompjes die niet heel hoog zijn. Eén van de wandelpaden loopt vlak langs de kolonie en dus kun je er het sociale gedrag van deze slimme vogels van dichtbij volgen. Je kunt vanuit een picknickplaats zelfs middenin het kolonie komen. Hou je je rustig, dan trekken de vogels zich nauwelijks iets van je aan.

Rond het bezoekerscentrum genoot ik van de ringmussen die er rond scharrelden. Lang geleden dat ik zoveel ringmussen zag. Houtduif, pimpelmees, spreeuw, bonte kraai en veldleeuwerik lieten zich hier ook horen. Het voorjaar was overigens duidelijk nog niet zo ver als bij ons in Nederland. De bomen stonden nog niet zo ver in blad als bij ons en de zangvogels waren ook nog niet echt heel actief. Alleen de tjiftjaf, fitis en braamsluiper lieten zich regelmatig horen en zien, met de roodborst en winterkoning.

Mijn tweede bezoek bracht me halverwege het gebied. Hier zette ik aan voor een ferme wandeling, maar bij nader inzien werd die wandeling me iets te ferm. Ik had gedacht naar de zeedijk te kunnen wandelen, maar ik verkeek me finaal op de afstanden. Wil je het gebied in zijn geheel doorkruisen, dan kun je maar beter de fiets nemen. Op mijn korte wandeling op deze locatie zag en hoorde ik de braamsluiper, putter, koolmees, pimpelmees, fitis, tjiftjaf, gekraagde roodstaart, kleine plevier, veldleeuwerik, bonte kraai en boerenzwaluw.

Nadat ik op mijn schreden terug keerde naar de auto, reed ik helemaal naar het zuiden van Vestamager. Aan de Frieslandvej bevindt zich een parkeerplaats en vandaaruit wist ik in korte tijd de zeedijk te bereiken. Vlak voor de dijk ligt een grote waterplas die wordt omringd door brede rietkragen. Al snel ontdekte ik de vogelkijkhut die uitzicht biedt over de hele plas. En toen ontdekte ik ook dat dit één van de beste plaatsen is om roodhalsfuten te zien! Er broedt namelijk een behoorlijk aantal paartjes in deze plas, samen met de gewone fuut en dodaars. En omdat roodhalsfuten en gewone futen nogal agressief op elkaar reageren, was het geschreeuw van de roodhalsfuten niet van de lucht. Ik keerde later ook nog op een rustige avond terug, en toen ging het imponeren naar elkaar onverminderd door. En juist op zo’n rustige avond hoor je de harde schreeuwen nog beter.

Tafeleend, zomertaling, wintertaling, kuifeend, slobeend, wilde eend, grauwe gans zag ik er. Een havik en bruine kiekendief vlogen voorbij. Een braamsluiper kwam tevoorschijn in de struiken naast de hut. Knobbelzwanen zie je hier overal. Ik hoorde een rietgors zingen. En op die bewuste avond zag ik ook nog een flits van een baardmannetje.

Je kunt langs de zeedijk nog verder wandelen. Dan bereik je een tweede vogelkijkhut die uitzicht biedt over een enorm plasdrasgebied. Hier zijn de afstanden tot de vogels heel groot; je hebt dus een goede telescoop nodig om de vogels verderop in het gebied te kunnen zien. Op de eilandjes broeden kokmeeuwen, kluten, visdieven en andere wadvogels. Hier schijnt zelfs de bonte strandloper te broeden en dat is behoorlijk uniek voor Denemarken. De reuzenstern zou hier regelmatig gezien worden, maar van sterns heb ik in die week hier niets bespeurd. Aan de kant van de Oostzee zag ik toen niets meer dan meerkoeten, wintertalingen, knobbelzwanen, een paar eiders, een paartje tureluurs en wat wilde eenden.

In het bosgebied rond de parkeerplaats, want laat ik dat ook nog vermelden, zag ik de grote bonte specht, tjiftjaf, fitis, zwartkop en pimpelmees. Deense vogelaars wisten me te vertellen dat de bosuil hier ook voorkomt, en dat de zeearend ergens in dit bos broedt. Ik heb geen pogingen ondernomen om deze soorten op te zoeken.

Praktische informatie over vogels kijken in Vestamager

De parkeerplaats dichtbij de stad vind je aan de Otto Baches Allé, Kopenhagen (coördinaten 55°37’05.5″N 12°34’42.7″E).

De parkeerplaats in het zuiden vind je aan het einde van de Frieslandvej, Kopenhagen (coördinaten 55°34’49.5″N 12°33’56.2″E).

Alle paden in Vestamager zijn verhard, tenzij je gaat struinen (waar dat is toegestaan). Het gebied leent zich uitstekend voor een lange fietstocht dan wel voor wielrenners.

De beste perioden om Vestamager te bezoeken zijn het voorjaar en het najaar.

Ontdek nog meer praktische tips over vogels kijken rond Kopenhagen.

Natuurhuisjes in Denemarken

jako van gorsel met verrekijker

Anders dan Nederland is Denemarken een ontzettend dunbevolkt land. Het land is stukken groter dan ons postzegeltje aan de Noordzee en de bevolking is vele malen kleiner dan die van ons. Al bij binnenrijden is duidelijk dat de Denen veel zuiniger omgaan met datgene wat een land mooi maakt: natuurwaarden. Geen wonder dat je ook in Denemarken tal van mooi gelegen vakantiehuisjes vindt. Bekijk hier het aanbod van natuurhuisjes in Denemarken. Klik op de kaart om het aanbod per eiland te bekijken.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)