Vogels kijken in Ulvenhoutse Voorbos

Ten zuidoosten van Breda, op de grens met Ulvenhout, strekt het Ulvenhoutse Voorbos zich uit. Eerst wandel je over Landgoed Wolfslaar met zijn fraaie gebouwen. Je ziet misschien een bruidspaar arriveren dat in één van de feestlocaties elkaar het ja-woord gaat geven. Maar daar kom ik niet voor. Ik sla het wandelpaadje voor het eerste gebouw rechtsaf en hobbel naar het Ulvenhoutse Voorbos. Het bruggetje over naar rechts, even de wilde eenden bekijken op het ven, stiekem hopend op de ijsvogel die er niet zit, en dan het bos in. Vogels kijken in het Ulvenhoutse Voorbos.

Vogels kijken in Ulvenhoutse Voorbos

Het eerste dat opvalt zijn de beuken. Die zijn in een belabberde staat. De schors hangt er schilferig bij en laat op talloze plaatsen los. Veel beuken missen een kruin. Ik kwam zelfs een verweerde beuk tegen waarvan vrijwel alle takken op de grond lagen. En een eindje verder wandelde ik door een beukenlaan met alleen maar afgezaagde beukenstammen (waar de porseleinzwammen welig op tierden. De droogte heeft vrijwel alle beuken in het Ulvenhoutse Bos aangetast. Ze doen nu nog dienst als voedselbanket voor zwammen, insecten en spechten, maar over een aantal jaar herinnert niets meer aan deze statige bomen. Wat droogte in een bos kan aanrichten!

De vogels dan, daar kwam ik voor. Boomklevers zag ik op een aantal plaatsen. Boomkruipers zag ik niet, maar hoorde ik wel. Koolmees en pimpelmees waren me te snel af, evenals de vink. En wat te denken van de grote bonte specht en middelste bonte specht die bij Restaurant De Fazant zich plots lieten horen? Ik zag enkel de grote bonte specht, maar ik speurde natuurlijk naar de middelste bonte specht die zich opeens stil hield en in het bos verdween. Gelukkig boden de goudhaantjes, vuurgoudhaantjes, staartmezen en een prachtige roodborst de nodige troost.

We slingerden door het bos, pauzeerden op aangename wijze in Restaurant De Fazant en slalomden vervolgens weer terug in de richting van Landgoed Wolfslaar waar de eerste gasten voor de bruiloft inmiddels waren gearriveerd. De vele kruipdoor-sluipdoor paadjes door het bos maakten dit tot een heel aangename boswandeling. Het was lekker nat, dus de onverharde paden waren hier en daar flink modderig, maar daar hou ik wel van. Dit was een heerlijk bosbad, dat moest ik vaker gaan doen!

Praktische informatie over vogels kijken in Ulvenhoutse Voorbos

Het Ulvenhoutse Voorbos bereik je door te parkeren op de parkeerplaats voor Landgoed Wolfslaar: Wolfslaardreef 102, Breda. Je bevindt je bij Natuurpoort Landgoed Wolfslaar (coördinaten 51°33’37.8″N 4°48’10.4″E).

Je wandelt het landgoed op en slaat voor het eerste gebouw rechtsaf een wandelpaadje in. Je wandelt naar een bruggetje dat je rechts over een sloot voert. Je slaat voor de waterplas naar links en dan verdwijn je in het Ulvenhoutse Voorbos. Hoe verder je wandelt, hoe dichter je de Rouppe van der Voortlaan, Ulvenhout nadert. Deze laan steek je snel over en dan kom je in een rustig bos terecht waar je lekker kunt dwalen.

In de Baronie van Breda is een goede horecagelegenheid nooit ver weg. Wij passeerden Restaurant De Fazant en dat bleek nog geopend te zijn ook. Het is hier zeer aangenaam verpozen kan ik je verzekeren.

Je kunt natuurlijk ook wandelen door het Ulvenhoutse Bos waarvan het Voorbos onderdeel uitmaakt. In het Ulvenhoutse Bos heb ik al meerdere vogelwandelingen gemaakt. Ik kan je een bezoek aan dat natuurgebied ook zeer aanbevelen. Wil je nog meer vogelgebieden in Noord-Brabant ontdekken, bekijk dan dit overzicht.

Natuurhuisjes in de omgeving van Breda

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Breda biedt ontzettend veel gelegenheid voor lange wandelingen en fietstochten door de natuur. In de Baronie van Breda, waar je uitgestrekte en eeuwenoude bossen aantreft, kun je urenlang wandelen. Je ziet er ontzettend veel bosvogels. Je passeert ook meanderende riviertjes, vennen en kleinschalige akkers. Wil je een weekendje of een weekje in deze Bourgondische omgeving doorbrengen, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn vaak gelegen op rustige locaties, midden in de natuur.