Vogels kijken in Store Hareskov

Ten westen van de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt een uitgestrekt bosgebied: Store Hareskov. Het grootste deel van dit bos bestaat uit beuken die tot in de hemel groeien, maar je vindt er ook percelen met berken, sparren en hier en daar wat oude eiken. Ook vind je er vennen, want delen van dit bos zijn een echt moerasbos. Tijdens onze vakantie eind april 2023 maakten we een uitgebreide boswandeling. In dit artikel lees je meer over vogels kijken Store Hareskov.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in Store Hareskov

Het eerste wat ons opviel toen we het bos betraden, was de stilte die op ons neerdaalde. We zagen helemaal geen vogels en hoorden er nauwelijks één. Hadden we verwacht dat er in elke boom een vogel zou zitten, daar bleek het tegendeel het geval. Ons geduld werd op de proef gesteld en uiteindelijk rijk beloond. De nacht was namelijk koud geweest en de vogels werden pas echt actief toen de zon al een tijdje aan het schijnen was. Ondertussen hadden we ontdek hoe we toch vogels konden zien: stil en aandachtig wandelen, af en toe stil staan en letten op beweging. Zo kwamen de vogels als vanzelf dichterbij. Eerst een merel, later ook roodborst, zanglijster, een grote bonte specht, boomkruiper en glanskop. Ondertussen hadden we ook de bosmuizen opgemerkt die overal over de humuslaag onder de beuken rond liepen en ons argwanend aankeken.

Even dachten we dat we een eekhoorn zagen, maar bij nader inzien bleek het een boommarter te zijn. Dat was een daverende verrassing! Een tijdje later lukte het me dan eindelijk om de goudvinken in de camera te krijgen, hoorden we de zwartkop zingen, zagen we boomklevers tegen de boomstammen klauteren en hoorde ik hoog in de sparren zwarte mezen zingen. We liepen toen al in de richting van de auto en we dachten dat het oranjetipje, een mannetje, de afsluiting zou worden van onze vogeltocht, tot een mannetje bonte vliegenvanger te voorschijn kwam uit een berkenbos langs een ven. Met de boommarter en goudvinken beschouwden we die als het hoogtepunt van onze wandeling. Er volgde er nog een hoogtepunt: de raven die over kwamen zeilen. We hoorden ze al van ver, en zagen ze kort.

Andere vogels die we onderweg hadden gezien of gehoord waren de wilde eend, meerkoet, Vlaamse gaai, bonte kraai, ekster, vink, sijs, winterkoning en buizerd.

Volgens een Deense website zouden dodaars, grauwe gans, havik, sperwer, houtsnip, holenduif, zwarte specht, gekraagde roodstaart, goudhaan, vuurgoudhaan, staartmees, matkop, heggenmus, grauwe klauwier en putter in het bos moeten broeden. Deze vogels heb ik er niet gezien, wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze er niet voorkomen…

Praktische informatie over vogels kijken in Store Hareskov

Je bereikt Store Hareskov door te navigeren naar treinstation Hareskov Station, Stationsvej 3 (coördinaten 55°45’52.7″N 12°24’23.5″E). Wij parkeerden de auto op een parkeerplaats langs de Gammel Hareskovvej (coördinaten 55°45’35.8″N 12°24’55.0″E) tegenover supermarkt Rema 1000.

Het bos is gelegen op glooiend terrein. Soms moet je een aardig klimmetje maken. De wandelpaden zijn netjes aangelegd. Grote delen zijn verhard, maar je kunt ook over onverharde paden door het bos struinen.

Zou je willen, dan kun je hier een dag dwalen. Een autoweg deelt het bos in tweeën. Ook ten noorden van deze autoweg kun je wandelen. Knapzak mee en lekker genieten van dit fraaie bos.

Ontdek nog meer praktische tips over vogels kijken rond Kopenhagen.

Natuurhuisje in Denemarken

jako van gorsel met verrekijker

Anders dan Nederland is Denemarken een ontzettend dunbevolkt land. Het land is stukken groter dan ons postzegeltje aan de Noordzee en de bevolking is vele malen kleiner dan die van ons. Al bij binnenrijden is duidelijk dat de Denen veel zuiniger omgaan met datgene wat een land mooi maakt: natuurwaarden. Geen wonder dat je ook in Denemarken tal van mooi gelegen vakantiehuisjes vindt. Bekijk hier het aanbod van natuurhuisjes in Denemarken. Klik op de kaart om het aanbod per eiland te bekijken.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)