Vogels kijken in St Abb’s Head

Het Schotse dorp St Abb’s ligt te midden van ruige rotsen, de zee en lieflijke weilanden. Je waant je hier in een heel andere wereld. Vanaf de hoge kliffen kijk je uit over de zee en zie je hoe de jan-van-genten zich als pijlen uit de lucht in zee laten vallen. In het voorjaar broeden er op de kliffen duizenden zeevogels en het waren deze broedkolonies die mij naar St Abb’s Head brachten. Ik wilde die kolonies ook wel eens zien. En dus gingen we vogels kijken in St Abb’s Head.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken in St Abb’s Head

Net buiten het dorp ligt het parkeerterreintje waar je de auto parkeert. Je kunt er een kleine expositie over het natuurgebied bezoeken. Je kunt er zelfs overnachten! Picknicktafels nodigen uit om er even wat te drinken of te eten. En dan gaat de tocht richting de kliffen. Met elke stap kom je dichterbij de zee waarvan de golven inbeuken op de rotsen. Kneutjes en putters laten zich vanuit het struweel horen. En onder je, soms op gelijke hoogte, jammeren de zilvermeeuwen en drieteenmeeuwen. De beste tijd voor een vogeltocht over de kliffen is in de ochtend, althans wanneer het gaat om de beste temperaturen. In de frisse ochtendlucht wandel je toch wat soepeler tegen de kliffen op. Nadeel van de ochtend is echter dat je zonlicht tegen hebt, en dat is niet echt ideaal om de vogels te bekijken. Ga je voor de mooiste plaatjes, kies er dan voor om in de middag te gaan wandelen, of op een dag dat de zon schuil gaat achter de wolken. Wij waren er in de ochtend en ondanks het zonlicht tegen, hadden we prachtige uitzichten.

Het waren voor mij de eerste kolonies met zeekoeten van mijn vakantie. Nooit eerder zag ik een kolonie van deze zeevogels die iets weg hebben van pinguïns. Ze drommen samen op de rotsen, zowel laag bij het water als hoog erboven. Ook op het water voor de kliffen zwemmen honderden zeekoeten. Iets hogerop bevinden zich de kolonies zilvermeeuwen en drieteenmeeuwen. In een enkele holte zag ik kuifaalscholvers met hun jongen. En speur je goed langs de hoger gelegen rotsen, dan kom je vast ook de noordse stormvogel tegen.

Het uitzicht over de zee is ook formidabel. Hebben de jan-van-genten een school vissen in de smiezen, dan verzamelen ze zich erboven en duiken ze als pijlen in het water. Spectaculair om te zien!

Wij kozen ervoor om na een uur wandelen op onze schreden terug te keren naar het dorp St Abbs. Een volledige wandeling zou nog een paar uur extra hebben geduurd en daar hadden we geen tijd voor. Bovendien ontdekten we dat we bij het haventje een authentieke lunch konden bestellen in één van die gezellige restaurantjes die de Schotse kust rijk is. In en rond de haven genoot ik van de zilvermeeuwen die soms op slechts een paar meter van je vandaag staan te jammeren. Dit is het geluid van de kust. Alleen al voor dit geluid zou je in St Abbs willen wonen!

Vogels kijken bij St Abb’s Head

St Abb’s Head bereik je door te navigeren naar coördinaten 55°53’58.6″N 2°08’27.4″W. Hier bevindt zich de parkeerplaats waar de wandelroutes beginnen. Er bevinden zich hier ook toiletten. Goed verzorgd dus!

De wandelroute voert je over de rotsen. Sommige delen van de route zijn steil. De paden zijn verhard met grind. Aan weerszijden van de wandelpaden vind je een bijzondere flora.

Wil je nog meer vogels zien in de omgeving van St Abb’s Head ga dan zeker ook vogels kijken op de Farne Eilanden. Dit is werkelijk indrukwekkend en een trip om nooit meer te vergeten. En bezoek het havenplaatsje Dunbar waar zich ook een prachtige kolonie zeevogels bevindt.

Op zoek naar een bijzondere accommodatie?

St Abbs is een ideale uitvalsbasis om de natuurgebieden in dit deel van Schotland en het noorden van Engeland te bezoeken. Vlak buiten het dorp bevinden zich op de kliffen grote zeevogelkolonies. De Farne Eilanden zijn niet ver weg en ook Bass Rock en Isle of May verder in het noorden zijn prima aan te rijden. In de zee voor St Abbs kun je trouwens ook duiken. Ben je op zoek naar een bijzondere accommocatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes in en rond St Abbs.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!