Vogels kijken in Slatina bij Praag

Net buiten Praag bevindt zich een klein natuurpareltje: Slatina. In dit moerasgebied dat omringd wordt door bos, akkers en half open terreinen, kun je heel aardig vogels kijken. Ik ging er heen om de vogels van het rietland te zien. Welke soorten ik er zag ontdek je hieronder.

Slatina is eenvoudig te vinden. Je rijdt via de E65 in de richting van het oosten en je komt er haast als vanzelf. De parkeerplaats biedt plaats aan een tiental auto’s. En dan loop je het gebied in. Ik koos ervoor om het eerste wandelpad linksaf in te slaan, omdat ik dan vrijwel meteen de zon in de rug had. Je merkt dan wel dat de provinciale weg vlak langs het gebied ligt. Het is er behoorlijk rumoerig met het verkeer.

In de brede rietkragen hoorde ik de kleine karekiet, de snor, rietgors en vooral: de grote karekiet. De laatste was goed hoorbaar. In het gebied zaten dan ook meerdere mannetjes luidruchtig te zingen. Ik vind het altijd indrukwekkend om een grote karekiet te horen zingen. Omdat er een behoorlijke bries stond, bleven de moerasvogels laag, maar op één punt liet de grote karekiet zich dan uiteindelijk gelukkig zien.

Even verderop liet ook de koekoek zich zien. En vanuit het struikgewas lieten zwartkop en nachtegaal zich horen. Bij de parkeerplaats zag ik ook een geelgors zingen, maar die vloog weg toen hij mij zag. Houtduif, ekster, groene specht, grasmus en braamsluiper lieten zich ook horen. Een torenvalk jaagde boven de akker en daar zag ik zowaar ook nog een veldleeuwerik opstijgen.

Volgens de informatieborden zouden ook woudaap en roerdomp in het gebied moeten voorkomen. Ik heb die twee niet gezien.

Vanwege de grote karekiet en de koekoek was mijn wandeling al helemaal geslaagd. En dan had ik alleen nog maar het deel rond de waterplas bewandeld. Bos en struweelgebied heb ik niet kunnen verkennen.

Praktische informatie over een bezoek aan Slatina

Je bereikt Slatina door te navigeren naar: K Lesíku, 107 00 Praha-Štěrboholy (coördinaten: 50°04’17.5″N 14°34’12.2″E).

De wandelpaden zijn verhard op een paar plekken na. Goede wandelschoenen volstaan.

Er bevindt zich geen horeca in het gebied.

Wil je soorten als woudaap of roerdomp zien, dan is een telescoop denk ik onmisbaar. Je moet de brede rietkragen namelijk minutieus afspeuren. Dat heb ik met mijn verrekijker gedaan, maar ik heb beide soorten dus niet gezien.

Natuurhuisjes in Tsjechië

vakantiehuisjes in wenen

Wil je je vakantie in Tsjechië doorbrengen op een rustige en vooral ook: natuurlijke plek, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. De huisjes die je via deze aanbieder boekt, staan altijd in de natuur. Extra leuk is dat je door een natuurhuisje te boeken, je lokale natuurprojecten ondersteunt.