Vogels kijken in Serra de São Mamede (Portugal)

In het binnenland van Portugal, pal tegen de grens met Spanje, ligt een onbekend vogelparadijs: Parque Natural da Serra de São Mamede. Dit natuurpark strekt zich uit over ongeveer 32.000 vierkante kilometer. Ruige rotsformaties en een opvallend groene natuur wisselen elkaar af. De landbouw is nog extensief en dat betekent dat je er heel veel bijzondere vogelsoorten kunt zien. In dit beknopte artikel kun je lezen wat je zoal kunt zien als je gaat vogels kijken in Serra de São Mamede. 

De hoogte top in de Serra de São Mamede reikt tot 1.025 meter hoogte. In de winter zijn de bergen soms bedekt met sneeuw. Voor wandelaars is het natuurpark een paradijs: er zijn enige tientallen wandelroutes door het gebied uitgestippeld. Heerlijk om te voet het gebied te ontdekken én om ondertussen vogels te kijken. Want bijzondere vogels zijn hier wel te zien.

De beste periode om te gaan vogels kijken in Serra de São Mamede is natuurlijk het voorjaar. Dan keren de broedvogels terug en gonst het gebied van het vogelleven. Wat te denken van soorten als dwergarend, grijze wouw, havikarend, Spaanse keizerarend, vale gier, monniksgier, aasgier, dwergooruil, bergfluiter, baardgrasmus, kleine zwartkop, Provençaalse grasmus, bijeneter, blauwe ekster, grijze gors, Iberische klapekster, roodkopklauwier, roodstuitzwaluw, scharrelaar en Theklaleeuwerik?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om een vogelreis te maken naar Serra de São Mamede, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Booking.com. Gedetailleerde informatie over het gebied en de bezienswaardigheden vind je op de pagina van Quinta do Pomarinho, een landgoed in Portugal met verschillende vakantiehuizen en een camping. Ik vind de prijzen best meevallen, hoewel ik me realiseer dat je vanuit Nederland een aardige reis voor de boeg hebt om dit vogelgebied te bereiken. Wil je meer lezen over vogels kijken in Portugal, lees dan dit artikel op mijn website.

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.