bijeneter brenne

Vogels kijken in Serra de São Mamede (Portugal)

In het binnenland van Portugal, pal tegen de grens met Spanje, ligt een onbekend vogelparadijs: Parque Natural da Serra de São Mamede. Dit natuurpark strekt zich uit over ongeveer 32.000 vierkante kilometer. Ruige rotsformaties en een opvallend groene natuur wisselen elkaar af. De landbouw is nog extensief en dat betekent dat je er heel veel bijzondere vogelsoorten kunt zien. In dit beknopte artikel kun je lezen wat je zoal kunt zien als je gaat vogels kijken in Serra de São Mamede. 

De hoogte top in de Serra de São Mamede reikt tot 1.025 meter hoogte. In de winter zijn de bergen soms bedekt met sneeuw. Voor wandelaars is het natuurpark een paradijs: er zijn enige tientallen wandelroutes door het gebied uitgestippeld. Heerlijk om te voet het gebied te ontdekken én om ondertussen vogels te kijken. Want bijzondere vogels zijn hier wel te zien.

De beste periode om te gaan vogels kijken in Serra de São Mamede is natuurlijk het voorjaar. Dan keren de broedvogels terug en gonst het gebied van het vogelleven. Wat te denken van soorten als dwergarend, grijze wouw, havikarend, Spaanse keizerarend, vale gier, monniksgier, aasgier, dwergooruil, bergfluiter, baardgrasmus, kleine zwartkop, Provençaalse grasmus, bijeneter, blauwe ekster, grijze gors, Iberische klapekster, roodkopklauwier, roodstuitzwaluw, scharrelaar en Theklaleeuwerik?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om een vogelreis te maken naar Serra de São Mamede, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Booking.com. Gedetailleerde informatie over het gebied en de bezienswaardigheden vind je op de pagina van Quinta do Pomarinho, een landgoed in Portugal met verschillende vakantiehuizen en een camping. Ik vind de prijzen best meevallen, hoewel ik me realiseer dat je vanuit Nederland een aardige reis voor de boeg hebt om dit vogelgebied te bereiken. Wil je meer lezen over vogels kijken in Portugal, lees dan dit artikel op mijn website.

De beste telescopen om vogels mee te kijken: