Vogels kijken in Schotland

Deze week las ik Sijmen Hendriks’ verslag van zijn bezoek aan vogeleiland Noss, één van de mooiste eilanden die behoren bij de Shetland Islands. Dit ruige eiland ligt midden in zee. Geen wonder dat je er in het voorjaar en in de zomer kunt genieten van indrukwekkende broedkolonies van jan-van-genten, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en kuifaalscholvers. Maar Schotland heeft vogelaars nog veel meer te bieden. Daarom vandaag een korte inleiding over vogels kijken in Schotland.

Vogels kijken in Schotland

Schotland, het uiterste noorden van Groot-Brittanië (nog wel), doet arctisch aan. Het landschap is er ruig, kaal, glooiend en bovenal: weerbarstig. In de natuurgebieden op het vasteland zie je vogels als roodkeelduiker, parelduiker, goudplevier, morinelplevier, Alpensneeuwhoen, beflijster en sneeuwgors.

Bezoek je de kusten met hun hoge kliffen, dan kom je in het domein van de jan-van-gent, papegaaiduiker, Noordse stormvogel, zwarte zeekoet, zeekoet, alk, drieteenmeeuw, kuifaalscholver en grote jager. De duizenden en duizenden vogels op de steile kliffen bieden spectaculaire ervaringen die je nooit zult vergeten.

Verenigd Koninkrijk, Shetland, Sumburgh Head, 23 juni 2018 Een Papegaaiduiker in natuurgebied Sumburgh Head, Mainland, Shetland. Sumburgh Head is een natuurgebied in beheer bij de RSPB. Papegaaiduikers leven het grootste deel van het jaar op de open zee en broeden in holen op steile rotskusten en eilanden in grote kolonies. Fratercula arctica. United Kingdom, Shetland, Sumburgh Head, june 23, 2018 Puffin in nature reserve Sumburgh Head, Mainland, Shetland. Foto: Sijmen Hendriks, auteur van het boek Turn the tide.

Vogelgebieden in Schotland

Tot de bekendste vogelgebieden in Schotland behoren natuurlijk de Shetland Eilanden. Deze eilandengroep ligt geïsoleerd midden in zee. De verschillende eilanden zijn een bezoek al meer dan waard, maar een eiland als Noss is wel de toplocatie van deze eilandengroep. Het hele eiland Noss is een natuurreservaat. Het stinkt er naar guano, de poep van tienduizenden zeevogels. Dit eiland is open van half mei tot september. Je komt er trouwens ook zeezoogdieren als gewone zeehond, zeeotter en zelfs orca’s tegen. Praktische informatie over de Shetland Eilanden.

Een ander befaamd vogeleiland is Handa, ten westen van Schotland. Er broeden naar schatting honderdduizend zeevogels op dit kleine eiland pal voor de kust. Grote jager, kleine jager, papegaaiduiker, alk, zeekoet en alk kunt je hier zien. Praktische informatie over Handa.

Aan de oostkust, in de buurt van Edinburgh, liggen drie eilanden die ook befaamd zijn onder vogelaars: de Farne-eilanden, Holy eiland en Bass Rock. Ze worden hier en daar zelfs aangeprezen als de beste eilanden om zeevogels te zien tijdens het broedseizoen. Voordeel van deze eilanden is dat ze redelijk eenvoudig te bereiken zijn via Edinburgh.

Vogelvakanties naar Schotland

Zelf een vakantie regelen in Schotland is zo lastig niet. Hoewel je natuurlijk wel moet nadenken over hoe je Schotland wil bereiken. Ga met het vliegtuig, dan vlieg je op Aberdeen of Edinburgh. Met de auto kan ook: je boekt een ferry naar Dover en rijdt door Engeland. Of je boekt een ferry naar Newcastle, de meest noordelijke stad van Engeland. Van daaruit rij je naar het noorden. En dan is Schotland het ideale land om een natuurhuisje te boeken. In dit dunbevolkte land heb je volop aanbod om midden in de natuur te verblijven.

Je kunt natuurlijk ook een reis boeken bij één van de vele gespecialiseerde reisaanbieders. Deze zomer raakte ik in gesprek met Marko Oudenaarden van Delta Safari. Hij organiseert meerdaagse reizen naar de Farne Eilanden. Interessant voor wie een beperkt budget heeft.